新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8685|回復: 12

[CAS] 小小玩意,Raspberry Pi 3 Model B

呢隻藍苺派想食好耐,一來可以將個系統簡單化,二來可放便屋企個老闆使用。但我又懶又怕煩,又怕攪佢唔掂,
所以都冇買返黎食。雖然好多師兄都話好簡單,好易玩。買返黎組裝,下載程式去 SD CARD,再執行個程式就得。
係冇錯對一眾高手師兄當然冇問題,對我黎講就.....

咁啱係HIENDY 見到有現成買價錢又唔貴 (當然自己係網上買自己砌唔洗呢個價,但砌好晒裝好 Program 唔洗煩,
駁線就玩得咁又OK喎),諗都唔洗諗 2 話不說買返黎食LA。
http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=103718

本身一直用開電腦 (軟件用 footbar) 經 USB 駁 EC PI-2D 入門合拼連解碼去舊喇叭 KEF Concetro 2 聽歌仔,平時都係聽流行曲多。線材都係 D 平價入門野,SFH president 喇叭線,電源線係 SINE 入門幾百蚊貨仔咩線唔記得,可能比黑雞線好D D 掛

而家個"派"就代替左部電腦,佢用 RuneAudio介面,我本身屋企冇 NAS,咁我就用 USB HD 直駁落個"派"咁就好方便隨時用手機或部 I-PAD去點歌播歌非常方便

話時話食左呢個"派"都有成個月,發覺佢比我本身部電腦除左係方便左之外,聲音都有提升。
音場大左,一D 本來聽唔到既弱音,而家都出返黎。分析力都有所上升 (可能我之前部機真係太普通)

呢件新玩具,我就非常滿意,亦都達到我想簡化既目的
當然市面可以做到呢樣功能又好聲過佢既選擇好多,但價錢就冇咁親民,由其係我呢D 窮鬼

小弟文筆唔好,又係木耳,謝謝觀看!!

評分

查看全部評分

請問可以播高清片嗎?
如果可以,我都想買部。

又有可以播4K,3D,藍光ISO嗎?
回復

AV仔 發表於 2017-7-25 12:24
請問可以播高清片嗎?
如果可以,我都想買部。

師兄, 播高清就冇問題, 但 4K / 3D 好似要另裝 ADDONS PROGRAM 詳情我唔係好知 ,
因我只係用佢黎播歌

如你有興趣可賣家好D
回復

我最近都轉咗用個RPi3來做個LMS。而前係部NAS做LMS但最近因為新的Spotify plugin唔support我個NAS所以焗住要轉。之前部RPi3淨喺run xbian 來用Kodi但同一時間run埋LMS都夠力同無影響音質不過我都係用緊部SBT做client先去過DAC到。
回復

kawings 發表於 2017-7-25 16:25
師兄, 播高清就冇問題, 但 4K / 3D 好似要另裝 ADDONS PROGRAM 詳情我唔係好知  ,
因我只係用佢 ...

好的,唔該晒。
回復

sgb 發表於 2017-7-25 17:42
我最近都轉咗用個RPi3來做個LMS。而前係部NAS做LMS但最近因為新的Spotify plugin唔support我個NAS所以焗住 ...

呢部機仔都好多野玩, 同唔同玩法, 不過我就唔係好識, 我只用佢最基本功能
希望遲D 有時間同有心機慢慢研究下佢
回復

自問不是一個Linux用家連機本嘅terminal command我都唔識都係要上網搵。不過一整到佢work時真係好有滿足感!

評分

查看全部評分

回復

sgb 發表於 2017-7-26 10:25
自問不是一個Linux用家連機本嘅terminal command我都唔識都係要上網搵。不過一整到佢work時真係好有滿足感 ...

Linux 我都唔識, 上網見到好多資訊, 又有好仔細教學, 但見到咁多字我就
不過講真攪到又WORK 就真係好有滿足感
回復

I use Pi 3 + Allo Kali + piCorePlayer.
回復

CKL 發表於 2017-7-26 15:24
I use Pi 3 + Allo Kali + piCorePlayer.

I looked at piCorePlayer before and I think it is a really good package! Definitely a choice I would choose if I have to set-up another standalone RPi3 for music duties especially for people like me who has been spoiled by GUI rather than command line .

回復

回復

fishoil 發表於 2017-7-27 00:02
是可以播高清片.  而經安裝好OSMC播放軟件,因為硬件做了 EMI Shielding一般.mkv .iso 1080p都 ...

請問 DSD64 file 可以 upsampling to DSD512 嗎?
回復

回復