新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13208|回復: 31

[喇叭] 如何增強低音

小弟3月中入左全新Toy Tower, 依家煲開左小小聲....
雖知TT低音單元細, 的確係弱點, 但想請教下依度玩過或玩緊TT的各高手如何增強低音, 希望可分享下你地的寶貴經驗

例如:
1) 喇叭用咩釘, 用咩墊强d低音? Soundcare M8??
2) 離側牆佔總闊度多少比例? 而又離後牆佔整長度多少比例?
3) 選用咩個性的喇叭線比較好?

THANKS !!!
要加強低音,鋼釘加 TAOC PTS-A 是一個不錯的選擇。

評分

查看全部評分

回復

低音強弱同單元大小不是直接關係。空間,擺位,同線材重要D。
回復

史的墳 發表於 2017-7-24 17:50
要加強低音,鋼釘加 TAOC PTS-A 是一個不錯的選擇。

是否比Soundcare M8 好呢??
回復

will03 發表於 2017-7-24 17:50
低音強弱同單元大小不是直接關係。空間,擺位,同線材重要D。

同意, 我空間100呎(小空間)所以選這細型喇叭
擺位 & 線材->請指教小弟
回復

BlueAuraV30 發表於 2017-7-24 18:01
同意, 我空間100呎(小空間)所以選這細型喇叭
擺位 & 線材->請指教小弟
...

小人認為 100 呎樓下用書架喇叭發揮較為理想
回復

史的墳 發表於 2017-7-24 18:04
小人認為 100 呎樓下用書架喇叭發揮較為理想

師兄, 我覺得TT剛剛好, 沒有boom, 又沒有撞聲, 其實高同中我木耳已經覺得唔錯, 只欠一浸浸的低音
回復

https://m.facebook.com/story.php ... ;id=132938740054941
每張圖都有說明,試試看。
回復

BlueAuraV30 發表於 2017-7-24 18:16
師兄, 我覺得TT剛剛好, 沒有boom, 又沒有撞聲, 其實高同中我木耳已經覺得唔錯, 只欠一浸浸的低音{:5_456: ...

要一浸浸就要講後級夾唔夾喇吧。同擺位。你可以請D高手上門家訪 。
回復

BlueAuraV30 發表於 2017-7-24 18:16
師兄, 我覺得TT剛剛好, 沒有boom, 又沒有撞聲, 其實高同中我木耳已經覺得唔錯, 只欠一浸浸的低音{:5_456: ...

1.新喇叭起碼煲半年至1年,才低音開晒聲, 再煲下先la, 無得急.

2.你現用部DAC真係要換, 換部好些的, 低音下段一定會好好多!

你如果用我套野和李sir系統做低音摽準, 可能真係要換喇叭.
李Sir成日都說:極低頻每出多1Hz , 要比多10皮.

評分

查看全部評分

回復

我玩喇叭要兩年先開到三頻聲
回復

PhantomGTR 發表於 2017-7-24 18:25
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1742406145774851&id=132938740054941
每張圖都有說明,試試 ...

哈哈,我都有參考過呢個
回復

will03 發表於 2017-7-24 18:29
要一浸浸就要講後級夾唔夾喇吧。同擺位。你可以請D高手上門家訪 。
  ...

對,有比較才知怎改善
回復

劉健皮@FB 發表於 2017-7-24 19:07
我玩喇叭要兩年先開到三頻聲

唯有再等
回復

BlueAuraV30 發表於 2017-7-24 19:30
哈哈,我都有參考過呢個

都幾有用呀,你個問題一年半前我搬咗對 Volent VL3 返屋企後都係咁,攪了一年半現在才像樣。

評分

查看全部評分

回復

師兄 試吓在線材著手 這對喇叭小弟以前玩過 都出到低頻一浸浸和離箱之感 地方也是100呎左右
回復

Gauss5831 發表於 2017-7-24 18:57
1.新喇叭起碼煲半年至1年,才低音開晒聲, 再煲下先la, 無得急.

2.你現用部DAC真係要換, 換部好些的, 低音 ...

Nelson兄, 我唔敢同你同李師傅套野比較, 哈哈, 空間同套機差天共地喇
你講得對, 未煲夠, 我太急進改善
其實由你上次叫我換DAC到依家, 我仲揾緊, 可能budget小加上出面試DAC, 難只分別到DAC的影響
你套前後絕對一流, 性價比極高
只係我身痕想睇下有咩做下改善低音
回復

白痴仔 發表於 2017-7-24 19:40
師兄 試吓在線材著手 這對喇叭小弟以前玩過 都出到低頻一浸浸和離箱之感 地方也是100呎左右 ...

用咩線??
回復

擴音机用MF 電源線用voodoo 白金龍 因听交響樂曲時感覺欠氣勢而升級 但其它沒有問題
回復

BlueAuraV30 發表於 2017-7-24 19:44
Nelson兄, 我唔敢同你同李師傅套野比較, 哈哈, 空間同套機差天共地喇
你講得對, 未煲夠, 我太 ...

其實, 我覺得以乜都唔做, 唱多幾個月, 等喇叭煲開再說.
(到有一日, 聽聽下聲樂, 突然大聲左, 便表示喇叭煲開了)
回復