新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Davidsky

[投影機] 小弟的第一篇開箱文,JVC X770調校分享報告,附加少女時代篇

garyportia 發表於 2017-7-27 23:13
Davidsky兄:非常有用的開箱文章,我也要慢慢地學一下怎樣調校投影機,原來真的分別那麼大  ...

gary兄:等你的分享報告
回復

snoopy 發表於 2017-7-28 15:53
多謝ching。遅d又要换机

唔一定嘅,Calman幫到你,不過個software就要買

http://www.spectracal.com/Docume ... or%20QuickStart.pdf
回復

我部JVC行左30粒鐘效果,再煲多一排再調教吓 20170728_002608.jpg

評分

查看全部評分

回復

粟米湯 發表於 2017-7-28 23:24
我部JVC行左30粒鐘效果,再煲多一排再調教吓

粟米湯兄:小弟的投影機行了60多小時已經完全進入狀態現在已經是105小時,又要預備一隻後備燈膽了
      粟米湯兄 說得冇錯 最好等燈泡完全進入狀態,才調校色溫準確很多
回復

David 兄,只入投影幕编碼,畫面已有輕微改善

評分

查看全部評分

回復

chhanthony 發表於 2017-7-28 17:50
唔一定嘅,Calman幫到你,不過個software就要買

http://www.spectracal.com/Documents/QSGs/JVC%20Proje ...

呢個software同免费嘅有乜分别?
回復

snoopy 發表於 2017-7-29 08:24
呢個software同免费嘅有乜分别?

呢個軟件可以cal所有牌子嘅display同projector
回復

JVC真係靚到呢。

評分

查看全部評分

回復

Thanks ching。
回復

shadam 發表於 2017-7-29 06:22
David 兄,只入投影幕编碼,畫面已有輕微改善

shadam兄:你衹是將投影幕的編碼輸入 那麼跟住使用校色軟件校色!跟住再素像微調 小弟衹怕你每做一次調校!看到你自己調校出來的畫面後那份心中的喜悅滿足 應該再加上有些激動 跟著會說………原來JVC投影機是這樣的級數

評分

查看全部評分

回復

chhanthony兄:小弟在這數年間曾經看過不少,不同牌子的投影機!尤其是一些大牌子的showroom,也看過不少!無可否認真是畫質相當不錯 始終是專業調教出來的畫面 但小弟都是喜歡JVC的電影感

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2017-7-29 16:43
chhanthony兄:小弟在這數年間曾經看過不少,不同牌子的投影機!尤其是一些大牌子的showroom,也看過不少 ...

真的比你講到我心思思

評分

查看全部評分

回復

Shadow 發表於 2017-7-29 17:16
真的比你講到我心思思

Shadow兄:慢慢來不用急 看那一位師兄調校完成後做一次家訪,比較一下自己的 就好像之前小弟的X7都看了四年多
回復

想请教各位。我用緊105d。如果升上205d画面有冇太大分別。
回復

snoopy 發表於 2017-7-29 22:54
想请教各位。我用緊105d。如果升上205d画面有冇太大分別。

snoopy兄:如果只睇Blu-ray的話,我唔建議你轉,但如想值此升級到4K行列,我就強力建議你去馬

評分

查看全部評分

回復

因x-55系升频4k。所以想知道睇真4k碟有幾大分别。
回復

Ching 系吾系呢隻。CalMAN Home Enthusiast。
回復

snoopy 發表於 2017-7-30 03:33
Ching 系吾系呢隻。CalMAN Home Enthusiast。

snoopy兄:以小弟所知你的X55係有三個顏色的微調素像!不知snoopy兄做了沒有
回復

Davidsky 發表於 2017-7-30 03:44
snoopy兄:以小弟所知你的X55係有三個顏色的微調素像!不知snoopy兄做了沒有  ...

未做。只系用自己喜好做setting。因為冇得比教,吾知有幾大分别。
回復

snoopy 發表於 2017-7-30 05:21
未做。只系用自己喜好做setting。因為冇得比教,吾知有幾大分别。

snoopy兄:慢慢來 享受升cup的樂趣
回復