新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10583|回復: 21

[投影機] 用緊VW60退役了,想換投影機(機買了,X5500)

因筆直有限,想緊買SONY HW65ES定JVC X5500,本身會睇戲同打機,之前JVC流暢度好像一般,但黑位就比sony靚,不知現在新款jvc同sony比流暢度會不會差不多呢,雖然5500不是ture 4k,但應該比1080p的sony畫質上會好一點吧,因兩部機係街都唔係點找到地方試機,好頭痛,請各位師兄比下意見
我用過JVC X3 黑位勁正,色彩都好準,我再玩投影都會揀JVC.

評分

查看全部評分

回復

tta888兄:以上圖片就是小弟的JVC投影機經調校後的相片 濱崎步的線條顏色立體紮實 後邊那個黑位沉黑,完全冇雜訊

請看Tiffany聖誕外套的紅色跟住那些白色的毛毛 相當纖细顯現 就是JVC4K升頻的威力

Sony和JVC各有捧場客!最緊要是自己喜歡什麼 但X5500可以使用校色軟件,方便調校顏色 以下就是剛剛小弟出的JVC投影機調校分享報告,tta888兄有興趣就看看吧

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... read&tid=105311   
回復

多謝兩位師兄意見,JVC的黑位同色彩我一D都唔擔心,我只是擔心打機時的流暢度,另外想問下Davidsky兄部X770RB,是否即是行貨的7500呢?
回復

tta888 發表於 2017-7-30 12:08
多謝兩位師兄意見,JVC的黑位同色彩我一D都唔擔心,我只是擔心打機時的流暢度,另外想問下Davidsky兄部X770RB, ...

tta888兄:打機請放心 JVC投影機有CMD雙重影像技術!流暢度應該冇問題 但小弟如果睇戲睇演唱會,這個功能衹是用[弱],因為增強CMD這個功能,電影感就變得弱了很多 所以這個功能要看師兄怎樣選擇來用!
回復

tta888 發表於 2017-7-30 12:08
多謝兩位師兄意見,JVC的黑位同色彩我一D都唔擔心,我只是擔心打機時的流暢度,另外想問下Davidsky兄部X770RB, ...

tta888兄:X770等於香港的X7500
回復

我發覺好多師兄都是買水貨,因行貨太貴?定係水貨反而質數仲好D呢??如何真的買水貨,那裡比較可靠呢?可以PM話我知嗎??
回復

今日出深水埗買左機了,想問下各位師兄,Jvc行貨是否一定有保用證或保養label,定係用單上信興個網做保用就可以?

評分

查看全部評分

回復

tta888 發表於 2017-8-3 15:02
今日出深水埗買左機了,想問下各位師兄,Jvc行貨是否一定有保用證或保養label,定係用單上信興個網做保用就可 ...

tta888兄:要搞清楚保用的情況!相當重要!
回復

係呀!!應該係代理唔記得貼保養貼紙,過兩日會寄番比我,咁都得.........................
回復

tta888 發表於 2017-8-4 01:54
係呀!!應該係代理唔記得貼保養貼紙,過兩日會寄番比我,咁都得......................... ...

我都入咗5500, 你7500咩價單? 邊間買 我都喺深水埗 你打算用咩投影幕呀, 我都仲未諗到應該os 增益幕 因為預算有限
回復

vicken兄,我唔係7500呀!我都係買左5500,都係深水埗新成X買,宜家用緊一支舊款的JK 100寸幕,1.0增益的,朋友有支OS 110寸 2.7增益幕無用放係道,想緊換唔換左佢,但又驚換支2.7幕會太光,而且宜家部機剛剛好投倒100寸,如果要投大10寸,部投影機又要裝過佢,移後一尺左右!!

另外保用證已經收到了!

評分

查看全部評分

回復

Davidsky兄,唔知點解裝好晒野開始用時,一按開始較時出,error 20170828_233158_1503935259867.jpg
回復

tta888 發表於 2017-8-28 23:51
Davidsky兄,唔知點解裝好晒野開始用時,一按開始較時出,error

tta888兄:如果你下次找小弟提問問題的時候,請按以下圖示紅色筆間住哪一處按入回複!

這次小弟能夠回覆到你,係因為無意之中看到小弟的名字才回答到你的問題!

tta888:當設定好一切之後,你在(Setting)內按下(OK)在右上角(CHECK)係代表投影機和電腦之間的連線狀態!如果連線正常按下會顯示OK!如果連線失敗會顯示(Failure)在這時候你就要檢查投影機和電腦之間的IP設定是否正確!請記住電腦和投影機的IP要相同!小弟校色的時候就是去到這處,阻了很多時間 終於要找專業電腦人士幫小弟再設定一個IP位置才可以和投影機連線!

另外想問問tra888兄你那一個Spyder是哪一個型號?你的新款投影機是應該使用Spyder 5!是否正確?如果錯了的話,就不能對應!
回復

Davidsky 發表於 2017-8-29 05:12
tta888兄:如果你下次找小弟提問問題的時候,請按以下圖示紅色筆間住哪一處按入回複!

明白,下次識點樣問野了,多謝師兄提點,我投影機和電腦不是同一IP,但CHECK時是OK,不過最大問題應該是我用的是SPYDER 4,我以為係JVC網址佢有兩樣選擇DL,我以為我用SPYDER 4就DL右邊果個,5就DL左邊果個SOFTWARE來用忝!!睇來我可以放棄玩這個SOFTWARE了

另外想問下,如果我用支幕係投影機LIST裡面無,係咪SET起上黎會無咁準呢??

仲有,我用緊係WIN 10,唔知有冇關事
回復

tta888 發表於 2017-8-26 11:02
vicken兄,我唔係7500呀!我都係買左5500,都係深水埗新成X買,宜家用緊一支舊款的JK 100寸幕,1.0增益的,朋友有 ...

我都係喺新城x買喎 用增益幕好
我都係打算os 2.7 90吋, 初頭我都打算用jk 不過佢冇增益幕所以就放棄,同埋用拉線 比較阻地方, 變咗唔係皇帝位中間,  你個朋友知110吋賣幾多錢呀?
回復

你而家100吋投佢有幾多尺
回復

vicken 發表於 2017-8-29 12:06
我都係喺新城x買喎 用增益幕好
我都係打算os 2.7 90吋, 初頭我都打算用jk 不過佢冇增益幕所以就放棄,同 ...

我宜家支JK幕1.0用左好耐架喇,差不多同部VW60一齊買,都有用左8-9年,以前用係VW60真係好似有D唔夠光,但現在用係X5500,感覺上都幾光下,所以如果換支OS 2.7增益真係驚好光,朋友果支幕放係道無用到的,但又不是打算賣,只係借比我用咁解,我宜家投100寸距離是3.1M,但已經係ZOOM到最WIDE了,如果投110寸,部機起碼要移後20-30CM左右,驚D線會唔夠長,所以仲想緊
回復

Davidsky 發表於 2017-8-29 05:12

我知道咩事了,在你自已介紹果編文比出黎DL軟件條LINK比錯左係舊款投影機用的,唔怪得之果個裝頁寫4同5都可以用啦,現在知道一定要5,可以死心了!
回復

tta888 發表於 2017-8-29 15:21
我知道咩事了,在你自已介紹果編文比出黎DL軟件條LINK比錯左係舊款投影機用的,唔怪得之果個裝頁寫4同5都可 ...

tta888兄:小弟想問下?你這個Spyder4是否買錯了?
回復