新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6497|回復: 27

[後級] 你係咪已經餵飽你對喇叭 - Moon 888 旗艦後級

喺老友個場欣賞完佢嗰支Reed 5T唱臂之外, 另一樣嘢令我大感興就係尼對Moon旗艦後級, 拍埋肥Dan部後級即時變咗做鞋盒! 可想而知幾咁巨型! 真係送畀你都冇地方放。 但係得過大字又有鬼用咩,最緊要啲聲點先? 聽咗三個鐘頭, 我第一個感覺就係大海無量,氣吞天下, 一曲火鳥盡顯磅礡氣勢! 咪以為能量大就一定粗聲! 初步感覺, 佢一定未算最幼細, 但那種氣定神閑,君臨天下我喺其他天價後級都未曾體驗過! 好奇一問呢對嘢要幾多錢? 原來賣價係96萬! 唔怪得咁巴閉啦! 以往Moon俾我嘅感覺係性價比高品牌, 勢估唔到現在都開始搞呢啲天價嘢! 論品牌,一定就唔值96萬! 但以其製作和聲音質素又絕對令一些天價品牌感覺到汗顏,都係嗰句啦!買唔買得起唔緊要,最緊要今年會展大家唔好錯過喇!

喺呢三個鐘頭高音壓聆聽過程, 我其實有啲擔心魔人布歐個單元會唔會飛出嚟顏射死我!

評分

查看全部評分

888推G1?

明哥仲未搬過會展咩?
回復

一向都覺得moon啲機好好料
回復

超正
回復

其實去到呢個位銀両已係次要, 反而覺得賣相可以再搞靚仔D, 最重要跟同輩相比能否獨當ㄧ面, 各領風騷...

評分

查看全部評分

回復

有冇200 LBS?

唔明點解依家啲機越做越大, 用嚟嚇人?

做分體可以輕啲, 干擾又少啲.....

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2017-8-7 18:50
有冇200 LBS?

300lb shipping weight per channel.

評分

查看全部評分

回復

有冇200 LBS?

要四個人先搬得郁一件呀!

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2017-8-7 18:07
其實去到呢個位銀両已係次要, 反而覺得賣相可以再搞靚仔D, 最重要跟同輩相比能否獨當ㄧ面, 各領風騷... ...

其實開機睇佢裏面啲製作真係無話可說! 每一層面蓋都有damping material! 貴就一定係貴㗎啦! 96萬我唔通話佢平咩! 但你睇番同價位賣緊嗰啲質素又如何呢? 都係留返比有心人再慢慢品評!

評分

查看全部評分

回復

7500martin 發表於 2017-8-7 14:11
要四個人先搬得郁一件呀!

我估唔夠大約二十年前 Krell 嗰件巨獸 power吧! 成張 sofa咁大! 聽講要搵四個搬鋼琴啲大隻佬先搬得掂.....
回復

GREENSPAN 發表於 2017-8-7 19:17
我估唔夠大約二十年前 Krell 嗰件巨獸 power吧! 成張 sofa咁大! 聽講要搵四個搬鋼琴啲大隻佬先搬得掂.... ...

Krell Master Reference Amplifier !
回復

成部冷氣機甘大
回復

7500martin 發表於 2017-8-7 14:21
Krell Master Reference Amplifier !

啱啱 check 過 Krell Ref =683 Lbs net/ each 死末! ............. 哈哈哈...........

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2017-8-7 19:35
啱啱 check 過 Krell Ref =683 Lbs net/ each 死末! ............. 哈哈哈...........  ...

可能機價已包半成做咕哩費l
回復

haha12 發表於 2017-8-7 14:41
可能買機已包半成做咕哩費l

聽老友講係賣咗畀啲西方社團大佬....我諗見過實物嘅人第一個問題唔係問好唔聲, 而係問點搬.........
回復

兩架冷氣機....間屋幾大至夠
回復

96萬韓圓既話我就買. 哈哈!
回復

haha12 發表於 2017-8-7 18:07
其實去到呢個位銀両已係次要, 反而覺得賣相可以再搞靚仔D, 最重要跟同輩相比能否獨當ㄧ面, 各領風騷... ...

回復

有冇200 LBS?

totally agreed for more module separated units for lowering mutual interfere

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2017-8-7 19:17
我估唔夠大約二十年前 Krell 嗰件巨獸 power吧! 成張 sofa咁大! 聽講要搵四個搬鋼琴啲大隻佬先搬得掂.... ...

giant heat-generated  monsters

評分

查看全部評分

回復