新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5153|回復: 18

[市場動態] OPTOMA 全新 4K 旗艦級投影機 – UHD60 發布會

談到4K投影機,大家都可能會覺得會是件遙不可及的事情,皆因其超高身價確令普羅家庭影院迷為之卻步,但這個觀念看來今天要被Optoma UHD 60投影機打破了。 A1.jpg

2017年8月9日,Optoma香港代理漢科電腦公司假於旺角添置20樓Sound Lab舉辦了一個「OPTOMA 全新 4K 旗艦級投影機 – UHD60 發布會」,吸引了大批傳媒朋友出席,百事佬作為一個窮鬼AV友當然不會錯過今次機會,先睹為快啦! DSC_4954.JPG

配合UHD60演出,大會使用了OPPO UDP-203及Cosemi 10M 有源光纖 HDMI 2.0 DSC_4946.JPG

聲音方面,以兩聲道擴音機LUXMAN L-507UX推動MONITOR AUDIO GOLD 200,雖然沒有環繞聲和超低音,出來的聲音仍然有板有眼,尤其LA LA LAND一段歌舞音樂演繹比用AV Amp更動聽呢! DSC_4929.JPG

發布會首先由Senior Marketing Officer - Daniel Kong作簡介揭開序幕 DSC_4971.JPG

之後由General Maganger - Anson LI 介紹業界前景及套裝限定 DSC_4974.JPG

OPTOMA 4K 投影機 UHD60 將會推出以下限定套裝 :
A. 凡購買 OPTOMA UHD60 $19990 即送 MagicTV MTV9000D (價值 : $1980) - 10 套限量
B. 凡同時購買 OPTOMA UHD60 及 OPPO UDP-203 , $25200即送 :
- Cosemi 10M 有源光纖 HDMI 2.0 [可支援 ARC] (價值 : $2760)
- MS HD Power 1.5M 英式銠白金冷凍電源缐 (價值 : $2840)
*上述套裝均可於以下網站訂購, 並提供免費送貨 :
http://www.hornington.com/17991-2/

最後由Optoma Asia Pacific Product Management Division Project Manger - Michael Wang 講解UHD 60技術部分 DSC_4978.JPG

S1.bmp

講解過後,大會播放了這兩套影片來展示UHD 60的威力 DSC_4947.JPG

狂野時速8

LA LA LAND

現場所見,在未全黑的環境下,UHD 60仍能展示出相當不俗的畫面。豐富的色彩、細緻的線條,強而有力的畫質,都令百事佬估不到這是一部二萬樓下的投影機,要留意的是,現場所用的只是一隻入門國產投影幕,如配上更優質的投影幕,出來效果將會是更上一層樓呢!

到了尾聲,大會更安排了抽獎環節,由靚靚model抽出四位幸運兒,可惜沒有抽獎運的百事佬,今次也不例外 DSC_5012.JPG

靚靚model襯托起主角UHD 60 互相輝映 DSC_4964.JPG

現場亦展示了多部1080p投影機 DSC_4960.JPG

最後幾位漢科電腦公司與靚靚model來張大合照便完結了是次發布會 DSC_4994.JPG

各位會員,看過報告後可有和百事佬一樣心癢癢呢?還等甚麼...

評分

查看全部評分

個套餐幾吸引喎
回復

個套餐幾吸引喎x2
回復

個套餐幾吸引喎x3

想問下百事佬  UHD65 同 UHD60 有咩分別 ?

邊部睇電影好D  同埋價錢嘅分別  

UHD65 一樣會唔會有package ?

回復

EDWINCWLAM 發表於 2017-8-10 20:37
個套餐幾吸引喎x3

多謝師兄提醒,我已Upload番UHD60 既規格到POST 1,以下面就係UHD65既規格,你可以從中搵出大家既分別
S2.bmp

邊部睇電影好D  同埋價錢嘅分別 ?
兩部機屬同時期產品,以型號和價錢嚟睇,一定會係UHD65為高級(約價$26K),雖然流明度較低,但對比度卻高出二十萬,我無試過同場比試,但可以肯定UHD65電影感會好一點,當然論性價比UHD60絕對優勝,尤其而家有咁荀既套餐,師兄千其唔好錯過呢個機會.

UHD65 一樣會唔會有package ?
總代理只做UHD60套餐,但當日我私底下問過其中一個分銷,佢話UHD65雖然無做呢類型套餐,但有連10米光纖HDMI套餐出售,有興趣可以到深水埗鴨寮街逛逛呢...
回復

pepsiman 發表於 2017-8-10 21:08
多謝師兄提醒,我已Upload番UHD60 既規格到POST 1,以下面就係U ...

收到 !  唔該曬百事佬  !
搵日我落去睇下demo 先
回復

現埸都有65套餐
已入了一套,明天有得玩

評分

查看全部評分

回復

supercommail 發表於 2017-8-11 14:34
現埸都有65套餐
已入了一套,明天有得玩

report please !
回復

本身重用緊1080電視機
現在投投重清過部電視,夠光,好很靚!
比多少少買65是正確選擇!

評分

查看全部評分

回復

supercommail 發表於 2017-8-14 15:36
比多少少買65是正確選擇! ...

Ching
How much ??
回復

supercommail 發表於 2017-8-14 15:36
比多少少買65是正確選擇! ...

選擇正確,UHD60啱打機多啲

評分

查看全部評分

回復

多謝chhanthony兄
那是視聽展價,正如百事兄所講:光纖HDMI套餐出售,有興趣可以到深水埗鴨寮街逛逛呢...

評分

查看全部評分

回復

有D身痕
回復

再一次多謝chhanthony兄
我已看完你給我有關調較部機的連結,獲益不少,最可惜是進階調較資料是要付款才可看到。
回復

supercommail 發表於 2017-8-15 20:33
再一次多謝chhanthony兄
我已看完你給我有關調較部機的連結,獲益不少,最可惜是進階調較資料是要 ...

一年USD3.99畀佢地當支持下,佢地啲review堅pro,我都有支持。
回復

好似暫時未見有話支援Dodly Vision嘅投影机
回復

好似話技術上,投投好難做倒支援Dodly Vision。
回復

supercommail 發表於 2017-8-18 11:48

即係吾使等
回復

supercommail 發表於 2017-8-18 11:48

反而我覺得Dolby Vision唔放license畀projector啫
Dolby Theater嘅光度都只係106 nits
對現時啲高光投影機嚟講唔太難去到
回復