新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13838|回復: 72

[分享] 終於加入金仔俱樂部 - M8000 VS P700

前級用邊個型號
回復

Congratulation!
回復

暫時用這部,等緊C2820 & M8000番來。

評分

查看全部評分

回復

用p-700推800D都唔失禮。超值。

評分

查看全部評分

回復

回復

正呀! 咁先係真正玩HIFI!

我好多年無試過咁玩了
回復

試聽報告。

Carol Kidd- When I Dream

試金仔,我諗一定要呢隻。kidd姐把聲一出,"when I dream"。我好似dream錯咗,當唔需要咁多power去播的簡單嘢及女聲。AB類的p-700就唔及我在日本聽A-70夾803d3咁吸引。咁又不能説p-700唔得,只不過是大家演譯的方法不同。

The Rite of Spring

呢隻碟,都唔知叫呢啲係音樂定嘈音?但係p-700推800D居然令你想推個volume大啲。

Brothers in Arms - Money for Nothing

唱呢啲碟,你無理由相信演譯嗰個人想啲聽眾話佢演譯得好舒服、好浪漫。梗係問你哋過唔過引、要唔要再勁啲。p-700推800D 居然令我想記四舊VA推屏風。勁!

Yo Yo Ma - Japanese Melodies

唱呢隻馬友友,有朋友話聽過好似去殯義館。好彩我今次聽覺得自己響屋企。

張國榮 - Salute

聽張國榮唱滴汗,好似好過蘇永康。但我想信A-70在表現憂鬱情懷應該好過P-700。但有一點可以肯定,p-700無咁容易令你有病。

評分

查看全部評分

回復

P-700 係 p-7300 的前四代。佢重有一粒load impedance 嘅制俾你用低ohm喇叭時用。而佢寫嘅output 係350w/8ohm 及 350w/2ohm. 同佢後一代的p-1000已經唔同。新的都是125w/8ohm 及 500W/2ohm。所以未知新款的表現會否更好,但已入了M8000加C2820一套西裝再作比較。有機會再借一部class A 回來。最好一部stereo及一對mono.咁就正呀。

youtube  片段
https://www.youtube.com/watch?v=kn2Q6gbxeGw
https://www.youtube.com/watch?v=iOra3SRzoFo&t=4s

評分

查看全部評分

回復

補回試聽唱片相
回復

唔知點解上唔到相

評分

查看全部評分

回復

師兄器材也不少,件件精品!

評分

查看全部評分

回復

Congratulation!
回復

Dragonball 兄:

我用的器材已是元老級,怎稱得上是精品?比起現十十萬聲的東西,我的怎上枱。

評分

查看全部評分

回復

gatefans2009 發表於 2017-8-14 16:22
P-700 係 p-7300 的前四代。佢重有一粒load impedance 嘅制俾你用低ohm喇叭時用。而佢寫嘅output 係350w/8o ...

我用兩部 A70 推 803 D2 人聲 平衡好滿意 .
亦都想試兩部 P7300 AB 類 人聲加爆棚 可否兩者兼得.
回復

FET 發表於 2017-8-15 12:25
我用兩部 A70 推 803 D2 人聲 平衡好滿意 .
亦都想試兩部 P7300 AB 類 人聲加爆棚 可否兩者兼得. ...

師兄用二A-70已經正到爆。但係用兩部P-7300一定大力到無倫,因為A-70應該用1000VA的牛,但P-7300是用1.5KVA的牛,所以P-7300 Bi-amp 一定好夠力,如果用來推卡瑪的大喇叭一定正。但唔知B&W是不是越大力越興奮,所以真期待P-7300 x 2 VS A70 x 2 VS A200 VS M8000。
回復

gatefans2009 發表於 2017-8-15 20:40
師兄用二A-70已經正到爆。但係用兩部P-7300一定大力到無倫,因為A-70應該用1000VA的牛,但P-7300是用1.5K ...

gatefans
A70 Bi-Amp 同橋接 我喜歡橋接音色 所以有咁想法用 P-7300 Bi-Amp 會勝 A70
回復

FET 發表於 2017-8-15 22:22
gatefans
A70 Bi-Amp 同橋接 我喜歡橋接音色 所以有咁想法用 P-7300 Bi-Amp 會勝 A70
...

你喜歡橋接多於bi-amp?橋接會否比bi-amp粗聲了?
回復

First Watt M2!!

How does the M2 compared with the Accuphase? Given the M2 has an autoformer output stage.
回復

gatefans2009 發表於 2017-8-15 23:30
你喜歡橋接多於bi-amp?橋接會否比bi-amp粗聲了?

我兩者反復聆聽 個人性格取向橋接 各方面取得平衡

bi-amp 感覺聽人聲小品算唔錯
回復