新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: gatefans2009

[分享] 終於加入金仔俱樂部 - M8000 VS P700

gatefans2009 發表於 2017-8-18 21:59
係呀。響香港搵超市才在日本找到Class AB 的Mono. 但對方只肯用FEDEX,成百幾公斤,要幾千大洋。 ...

熱切祈待
回復

不過我硬係覺得行貨會好聲D. Haha
回復

racewong 發表於 2017-8-18 23:08

Race Wong 兄:
找呢啲金仔,正宗粉紅色羽毛球,可遇不可求。現在金仔又沒有出大輸出後級,M6200應該用隻900va牛同得150w output, 同M-8000的1500va牛及250w output 有啲距離。所以選擇買M-8000. 如果金仔再出老頂AB, 一定買。
回復

Racewong 兄:

你嗰對maggies有沒有biamp推呀?早幾年試過用二對Vitus Audio Mono 推聽Money for nothing, 嗰啲中低真係勁到無朋友,開到sound level 大到嚇死人。好勁。
回復

racewong 發表於 2017-8-18 23:08

咁奇怪!耐人尋味!
回復

gatefans2009 發表於 2017-8-19 11:37
Racewong 兄:

你嗰對maggies有沒有biamp推呀?早幾年試過用二對Vitus Audio Mono 推聽Money for nothing,  ...

no ar, 所有有新款MAGGIES都無BI-AMP....
回復

dragonball911 發表於 2017-8-19 15:31
咁奇怪!耐人尋味!

因為商業因素. 哈哈.
回復

真係想上去racewong府中欣賞欣賞。
回復

綱上借圖。M1000 & A70 Jeff Rowland Model 7 and Model 725

綱上借圖

綱上借圖

綱上借圖

綱上借圖

綱上借圖

綱上借圖

綱上借圖

綱上借圖

綱上借圖

綱上借圖
回復

C2820 及 M8000 已入屋。
FullSizeRender 3.jpg

評分

查看全部評分

回復

記得第一次亦係最後一次玩金仔應該係響聯興買了部二手E-205,嗰時重係Lawerence個老頭劉華揸旗。之後一直都沒有玩過金仔,直至最近才響琴琴到拿了部P-700回家。起初拿回家的原因並不是佢好聲,而是佢性價比較合理,因為一直以來都覺得金仔係大廠,重要係日本嘢,有日本聲,不值一提。另外重有隻800D,我一直覺得B&W只是一隻'loud'speaker, 所以一直都未曾擁有過。但係金仔及800D在我家一起唱歌,我對這兩個牌子完全改觀。我並不能說他們很無歒,但回想二十多年前hifi duck在發毛音響中介紹五萬元組合有SP-9加classic 30加3/5a 再加一個唱盤。現在十萬元組合應有金仔E-470加對B&W再加個唱盤。因為金仔加B&W的聲音很是耐聽,而且場面頗宏大,中低量也不錯。記得當年Jeff Rowland model 7 賣 US$6500 一對, M-1000賣130萬円。現在買對 model 725 要uS$30000, 金仔A-250賣270萬円。相對起其他歐美廠,以前的金仔確實是貴了一點。現在的金仔,比較以前就抵玩了,尤其是當你看見兩者內藏的比較。以前 model 7 用一隻2kva 的牛,現在牛也失蹤了。當所有電子產品都比以前便宜,但hi-end音響只有越來越貴,一看到價錢,真有點心理不平衡。當一對書架喇叭也賣十多萬,可以買到一對803d3的價錢,無而覺得B&W更抵玩,尤其當你知道一對seas鑽石高音要US$7000及 accuton 要euro $5000。記得當年雷明大師測試完801就話對擁有當時賣三萬多的Wilson watt(末有puppy)嘅人感到深表遺憾。其實B&W一直也是好喇叭,只是自己一直以耳作眼,沒有認真玩過而已。另外金仔以前的售價又相當嚇人,現在又變得相對扺玩。此消彼長之下,金仔夾B&W就變得抵玩多了。現在的東西,價格不等如價值;尤其是玩HiFi,匹配大於一切。

評分

查看全部評分

回復

gatefans2009 發表於 2017-8-20 19:30

有排嘆
回復

Thank you patrick. saw you in FB
回復

gatefans2009 發表於 2017-8-20 19:30

公起師兄有新玩具入屋
回復

玩盡佢。再睇吓借唔借到部P-7000番來比較一下。

BI-AMP

BI-AMP

評分

查看全部評分

回復

對於800D呢啲喇叭,真係有大食大;有人可能會問M8000會唔會粗聲,可只可以話大力唔代表佢無幼細。我選了兩隻人聲,有一隻Live,我只能説M8000能令我聞歌起舞,唱歌的人咁用力演出;我豈能用一些不夠力氣的工作者為她們重新演譯。如唱一些複習的樂章,我只會拿P-700去填海,但考慮到價錢........ 。不過重要試P-700推中高,M-8000推底音。
IMG_5711 2.JPG

評分

查看全部評分

回復

gatefans2009 發表於 2017-8-27 02:11
對於800D呢啲喇叭,真係有大食大;有人可能會問M8000會唔會粗聲,可只可以話大力唔代表佢無幼細。我選了兩隻 ...

恭喜師兄,金光閃閃
用了兩部巨無霸Mono AB Amp,都還未夠,仲可以試埋用多部Stereo AB Amp來玩Horizontal Bi-Amp 期待師兄嘅試聽報告。

如果玩Horizontal Bi-Amp,建議師兄,如果可以,搵/借部A70,或更盡兩部A250 嘅A類 Amp來試下,咁玩當然係用細火數A類Amp來推高中音,大火數AB類Amp推低音,取其高中音要推得夠幼細甜美(要佢斯文啲,唔須要太快,否則會幾拮耳),而低音推出嚟就相反地,梗係要夠快,有速度,有氣勢,力量要澎湃(即係要硬橋硬馬,唔須要溫溫文文),咁樣玩法,應該係會更接近到發燒友經常提及嘅聲音要求,有氣勢時,又要夠幼細!

點解我咁講,因為我係試過及現在正是這樣接來玩,效果對我自己嘅聽音樂口味(尤其是喜歡聽古典大棚嘢)來講,非常滿意,但我套金仔當然遠遠唔及師兄果啲頂金啦!所以期待師兄有機會都可以用晒啲頂金A類及AB類Amp來試試玩玩,看看效果跟用全部力量型嘅AB類Amp推,有何分別?

評分

查看全部評分

回復

gatefans2009 發表於 2017-8-18 21:59
係呀。響香港搵超市才在日本找到Class AB 的Mono. 但對方只肯用FEDEX,成百幾公斤,要幾千大洋。 ...

飛過去安全啲,都幾千蚊,不如當去旅行。

評分

查看全部評分

回復

Sa683s 發表於 2017-8-27 12:43
飛過去安全啲,都幾千蚊,不如當去旅行。

去到都係check吓部機有冇唔對路,但係運費都系一樣咁多。去買啲輕便嘢就抵啲。
回復

ccli1996 發表於 2017-8-27 09:47
恭喜師兄,金光閃閃  
用了兩部巨無霸Mono AB Amp,都還未夠,仲可以試埋用多部Stereo ...

師兄:你的想法和我一樣,不過都係搵A60,A65或A70.A200或A250太貴了,先試stereo看一下效果如何?之後再作定奪。應該先試 P-700加M8000, A糸Stereo加M8000或P-700,P-7000另P700加P-7000。有排玩。

評分

查看全部評分

回復