新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: gatefans2009

[分享] 終於加入金仔俱樂部 - M8000 VS P700

gatefans2009 發表於 2017-8-27 23:19
師兄:你的想法和我一樣,不過都係搵A60,A65或A70.A200或A250太貴了,先試stereo看一下效果如何?之後再作 ...

期待師兄試機/聽報告

評分

查看全部評分

回復

RE: 終於加入金仔俱樂部 - 金仔大雜燴。 

Lot of accuphase C2820, P-700, P-7000, A-65, M8000& DP-900/DC-901

評分

查看全部評分

回復

RE: 終於加入金仔俱樂部 - 金仔大雜燴

搬機都搬到死。
回復

好壯觀   
回復

後級有好多種配搭,師兄會用咩接法來玩先呢?
回復

一大堆金仔

如果無得玩bi-amp,A65同P系列就各有所長,有人會鐘意class A 嘅甜美,但要接受佢差一點力度,聽大棚嘢就欠一點分析力。如果你喜歡快而有力,咁就要選class AB。如果有得玩bi-amp就真係要bi-amp,起初用P-700推高,m-8000推底,聲音比single amp高出幾班,但如果用m-8000推高,p-700推底,聲就變得緊。後來用A-65推高,p-700推底,聲音又回復正常。初步推斷是p-700同m-8000嘅電流量同功率相差太大而,所以用m-8000推高而p-700推底,較容易顯出兩部機唔同步,又或者是800D並唔係咁大食,因為佢嘅分音器零件也不是太多,沒有卡瑪的分音咁大食,所以不用m-8000咁大功率去推中高。但用A-65推高就沒有緊的感覺,A-65推高聲音較厚潤但細節及分析力就差p-700一點,這是用m-8000推底,如用a-65推高,m-8000同p-700推底音在這是分別不是天與地,m-8000確是力量及分析力好一點。還有很多combination要試,如
P-700及P-7000的分別
A-65 推高 P-7000推底
P-700推高 p-7000推底
有排試。

評分

查看全部評分

回復

gatefans2009 發表於 2017-9-16 08:07
如果無得玩bi-amp,A65同P系列就各有所長,有人會鐘意class A 嘅甜美,但要接受佢差一點力度,聽大棚嘢就欠一 ...

A類 同 AB類 真係各有所長
而我用兩部 A 70 推 803 D2 聽咗九個月好滿意人聲表現
低頻也很稱職 心諗 如用 P7300 AB類是否又另一境界
這個迷思唯有再追看你的測試佈告
回復

如果用a70bridged推高,p-7300推底,效果未必好,因為A-70bridged一定大力過p-7300,而底音又難推過高中,我試過用m-8000推高,p-700推底,明顯唔同步。所以初步推斷未必可行,但A-70推高,p-7300推底,可能有啲參考性。又或者要兩部p-7300bridged推底。
回復

gatefans2009 發表於 2017-9-17 14:25
如果用a70bridged推高,p-7300推底,效果未必好,因為A-70bridged一定大力過p-7300,而底音又難推過高中, ...

樓主, 不如開個新POST分享你D 金仔啦...
回復

開乜名好?係唔係可以改名?
回復

gatefans2009 發表於 2017-9-17 17:16
開乜名好?係唔係可以改名?

金仔全接觸
參考吓
回復

ccli1996 發表於 2017-8-27 09:47
恭喜師兄,金光閃閃  
用了兩部巨無霸Mono AB Amp,都還未夠,仲可以試埋用多部Stereo ...

恭喜ccli兄找到自己喜歡的組合和聲音
回復

gatefans2009 發表於 2017-9-16 08:07
如果無得玩bi-amp,A65同P系列就各有所長,有人會鐘意class A 嘅甜美,但要接受佢差一點力度,聽大棚嘢就欠一 ...

恭喜gate兄 ,金仔完全體配合B&W800D靚聲美音
回復