新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3161|回復: 13

[分享] AV SHOW感想, 天碟篇

過往咁多年, 我從不談論邊間房好聲/衰靚。 因為我深知每年音響展, 全港各代理都已經盡了最大努力去展示佢地的器材, 為到場的發燒友提供三天夢幻一般的音響旅程。

過往咁多年, 我沒有分享過AV SHOW的感想, 因為每年AV SHOW我都要做到仆晒街! 每次行過二,三,四樓, 與好多老友, 網友見到面都來不及打個招呼, 我這肥大的身軀已像鬼魂一般飄過, 在此, 向所有老友說聲對不起。

咁今年點解我會開個Post分享? 因為今年我第一次有機會參與其中, 令我對這個一年一度的音響展有更深的體會。
在此必須要多謝主辦單位音響技術, 與一眾代理們對Hiendy的支持。

為期三天的[鎗王嘆世界]首次喺音響展出現,  這三天裡我到訪了很多很多房間, 使用了代理們辛辛苦苦Setup的器材來分享我所愛的曲目。 我第一次喺咁大型的音展講SHOW, 的確有D拗底.  有咩不足之處, 請各網友與各代理多多包涵.

為左今次的鎗王嘆世界, 我們HIENDY團隊除了安排左HIENDY BABY在會場派發印有HIENDY 或 HEADFIDY LOGO的電話扣外,
我仲專登向風行唱片老闆借左兩張玻璃CD, 一張就係之前我喺代理EVENT都比過你地聽既玉佬-酒紅色的心

, 另一張就係風行唱片出的發燒專輯SAMPLER VOL. 2.

MCD 3100HQ2.bmp

每次做SHOW, 我都好鐘意拎D 玻璃CD出黎比大家一齊欣賞現今CD最高制式, 可以去到咩境界, 靚聲到咩地步. 所以好多時我都會拎埋D原版CD與玻璃CD比併. 咁先能夠比到場的朋友清楚了解兩者之距離.

要數世最受香港發燒友喜愛的CD, 玉智浩二的酒紅色的心一定名列前茅. 我自己就只有佢一張普通版的CD, 本想買入這張的玻璃CD作以後HIENDY做SHOW之用, 可惜這張天碟價格高達$12,800, 非我等窮L可負擔.
而然可幸的是我每一次要求借碟, 我老友都永無SAY NO.

講番今次的鎗王嘆世界, 當我每次拎出玉智浩二這張玻璃CD, 在場大半朋友都雙眼發光, 餘下小部份的朋友雙目閃出一絲迷網.  從他們的眼中, 我估計他們還未知道甚麼是玻璃CD, 當然, 我會簡略介紹一下, 當我講到這部玉智浩二的售價後, 他們才知道這張玻璃CD的珍貴之處. 哈哈.

記得我第一場在駿博音響播這張天碟時, 當播完第一, 二首比到場朋友知道普通CD與玻璃CD的分別後, 我就拎另一張REFERENCE SAMPLER VOL. 2玻璃CD放入CEC TL2N的CDT入, 當時我播放的曲目的第十一首甄妮的奮鬥.

0 018(149).jpg

音樂響起一分鐘後, 我的聽感講比我知, 這張玻璃CD必須擁有. 實在太靚聲, 痴Q線的人聲水份, 質感, 密度, 甄妮當年把聲既穿透力一一出現, 當全首奮鬥播放完畢. 我的心情勁激動 , 從在場廿多人的眼中, 我同樣睇到佢地與我同樣地激動.

跟著我對大家說了以下一番話:

玉智浩二的酒紅色的心被譽為當世天碟之一, 每個發燒友都總有一隻或以上的不同版本喺屋企.
剛才你地聽完甄妮首[奮鬥], 與之前[酒紅色的心]相比, 邊張碟才配得上天碟呢? 相信你地自己已經有左答案.

錄得咁靚聲既甄妮奮鬥, 係咪個個發燒友都要買番張擺喺屋企聽先?!

當然, 這張REFERENCE SAMPLER VOL. 2 玻璃CD售價高達$8000, 的確唔係咁多人捨得. 但佢有隻UHQCD都出左, 都係賣二百幾蚊, 你地完左SHOW之後, 自己去風行唱片購買啦.

講完這番講話, 就完結了駿博這場SHOW.

一直去到下午, 我在銀聲做SHOW時, 見到有朋友拎住隻REFERENCE SAMPLER VOL.2既玻璃CD到場支持我. 我勁感動囉. 當然, 我在銀聲都有玩比併, 除左用隻酒紅色的心 VS SAMPLER VOL.2外, 去到銀聲玩比併, 我當然唔會只係比併CD啦, 我見KEN SIR咁啱有隻舊版既甄妮奮鬥黑膠, 就即刻叫KEN SIR玩場玻璃CD VS 舊版黑膠.

銀聲使用的CDP名為EMT已停產的EMT 986 CD PLAYER, 黑膠方面就使用MY SONIC LAB頂級唱頭及EMT頂級金版PHONO.
MY SONIC LAB + EMT既配合, 在連貫性, 質感與音樂感方面, 都輕易取勝, 而玻璃CD則只能在背景寧靜度與線條有著明顯優勢.

在場的朋友個個都玩得好開心, 雖然玻璃CD已經出左好多年, 但原來仲有好多人未聽過玻璃CD既聲音. 今次我除左安排左普通CD VS 玻璃CD外, 仲可以喺銀聲比併埋玻璃CD與舊版黑膠, 加上HIENDY安排的電話扣小禮物, 到場的所有朋友都好滿足. 每次當我的SHOW完結後, 好多到場朋友都回饋大力的掌聲與滿足的眼神.

總括來說, 今年2017音展, 鎗王嘆世界的節目我自己都好滿意, 希望下年可以安排更多的不同組合, 更多比併, 令鎗王嘆世界這節目更豐富.

評分

查看全部評分

Ken Sir 話部EMT 66 唱放係當今三大唱放之一,我覺得所言非虚
回復

我去左咁多日都唔見你......
回復

bigpun1975 發表於 2017-8-16 15:31
Ken Sir 話部EMT 66 唱放係當今三大唱放之一,我覺得所言非虚

的確, JPA66係有D屈機. 勁靚聲.
回復

史的墳 發表於 2017-8-16 15:35

我要做SHOW丫嘛

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... read&tid=105573
回復

史的墳 發表於 2017-8-16 15:35

8月11日 (星期五)
1100 - 1200 :    X18       歌德影音科技
1200 - 1300 :    S221     駿韻音響
1400 - 1500 :    X15       香港駿博貿易公司  
1600 - 1700 :    X02       派斯音響有限公司  
1700 - 1800 :    S425     銀聲貿易有限公司   

8月12日 (星期六)
1100 - 1200 :   X18       歌德影音科技
1200 - 1300 :   S221     駿韻音響
1400 - 1500 :   X15       香港駿博貿易公司  
1700 - 1800 :   S425     銀聲貿易有限公司  
回復

版主大大Goodshow啦
回復

Goodshow x 2
回復

Thx Lofi兄
回復

Davidsky 發表於 2017-8-16 17:02
版主大大Goodshow啦

David兄, thx
回復

點解星期六果日係你含住條汗炒牛河送個電話扣比我而唔係由兩位Hiendy babies親手比我嘅
回復

ap1117 發表於 2017-8-16 22:29
點解星期六果日係你含住條汗炒牛河送個電話扣比我而唔係由兩位Hiendy babies親手比我嘅 ...

你又唔主動搵兩個BABY影相?!
回復

佢地同你一樣⋯食緊㶥牛河呀!
回復

ap1117 發表於 2017-8-16 22:35
佢地同你一樣⋯食緊㶥牛河呀!

哈哈! 鬼叫你唔啱時間咩
回復