新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7938|回復: 21

[解碼器] Oppo Sonica , Pioneer N-70A

本人用Accuphase E-470 , Elac speaker
想問Oppo Sonica 或 Pioneer N70-A , 那款比較適合?

有師兄知道它們的聲音嗎? 煩請指教一下。

另外Accuphase 的option 卡 DAC-40, 有師兄用過嗎?
雖然知道不支援DSD 但一體化煩少Cables 同地方亦好吸引
我會建議先試玩DAC-40

之後再身痕先再諗.
回復

我會建議先試玩DAC-40

之後再身痕先再諗.

Thanks for suggestion 鎗王兄
回復

anthonymsk 發表於 2017-8-16 11:48
Thanks for suggestion 鎗王兄

你用金仔都係想聽金仔聲, 所以我先有咁既建議.

當你再想UPGRADE時, 咪再試下金仔既DAC囉.

我玩金仔太耐, 我好明白玩金仔既朋友硬係好想要全套金仔開聲先開心. 哈哈.
回復

同意版主所講, 金仔都係一套西裝最好!

而 Oppo Sonica 同 Pioneer N70-A 係 Network Streamer, 串流非常方便!
自己剛剛入手 Sonica DAC, 佢既密度真係幾好, 而聽落去不會覺得好數碼聲, app 又好用, 呢個價位黎講真係冇得輸
回復

hoyin13 發表於 2017-8-16 12:09
同意版主所講, 金仔都係一套西裝最好!

而 Oppo Sonica 同 Pioneer N70-A 係 Network Streamer, 串流非常方 ...

七千蚊既DAC, 講功能佢真係無得輸.
回復

七千蚊既DAC, 講功能佢真係無得輸.

定係入sonica 玩住先 haha
回復

anthonymsk 發表於 2017-8-16 13:58
定係入sonica 玩住先 haha

睇師兄要求如何, 如果係想質素好的, Sonica DAC 就未必合適.

但想平價玩下又多 function, 呢部絕對推介!

(小弟都係去完版主個 sonica 試聽會之後, 就一直想買, 到剛剛會展先有機會出手)
回復

謝謝 師兄意見 , 最後選擇了 CA 851N
耳仔收貨
回復

anthonymsk 發表於 2017-8-16 16:27
謝謝 師兄意見 , 最後選擇了 CA 851N
耳仔收貨

ca 既聲唔尖咩 ,我試過 高音好尖
回復

ca 851n 以價論聲抵爆,宜家ca既聲係非常有音樂感的,我都係851n去金仔e270
利申:之前用north star design blue diamond cd
回復

ca 851n 以價論聲抵爆,宜家ca既聲係非常有音樂感的,我都係851n去金仔e270
利申:之前用north star design blue diamond cd

HI Mivan 我亦是North Star Excelsio 前用家, 亦好中意其聲底  因簡化系統才放售
851N 高音是尖的 但分析力 和音樂感 加聲底 在這價錢是抵用的 尖聲可用一D 銅線材調一下可以了
回復

anthonymsk 發表於 2017-8-16 17:48
HI Mivan 我亦是North Star Excelsio 前用家, 亦好中意其聲底  因簡化系統才放售
851N 高音是尖的 但分析 ...

851n 和 cocktail x40 一齊試
我選了 x40
回復

可能我用開銅線,完全吾覺尖聲
回復

不好意思,想問下70a現在賣緊幾多錢?thank you ching
回復

I haven't asked the price for 70A , but many ching said it's just around $5,xxx in MK, MK shop is trying to clear their stock, because N-70AE has been announced and some country like UK and JP are already selling them.
回復

其實 oppo sonica 一定 win pioneer n70. 點解仲買 N70 呢!
回復

其實 oppo sonica 一定 win pioneer n70. 點解仲買 N70 呢!

Agree, but ching may really think about CA 851N. The only thing you have to consider is , it's not new model and the app is not very user friendly, just come with very simple function.

But I quite sure the sound is much better than oppo sonica
回復

Wait a little bit for N-70AE
回復

Wait a little bit for N-70AE

I don't think the sound quality has differences between, just add on some feature on software.
回復