新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13697|回復: 21

[DIY 線材] MPS TEANA 天籟電源線

是次DIY的線係在今年AV SHOW 2017 入手的MPS TEANA 天籟電源線

潘生特別為品牌做推廣,而且自動俾優惠HIENDY會員,咁當然要支持下。

以非常優惠的價錢入手這條網上評價不俗的電源線,它的材質是6N單結晶銅工藝,線身採用複合式絞繞

準備開工,平時DIY平價線都好少打叉,今次準備了2種紫銅鍍金叉。

頭尾用會場入手的維堡鍍銠白金頭尾,全鋁合金外殼,用CNC開牙,用料紫銅,咁既質素又平,邊度搵!

開外皮開,仲有一層鍚紙似的屏閉

以綿條做吸震

剪曬佢,準備開芯,可以見到幼銅線內仲有實心單支銅

上金叉,用六角型無損冷壓接法,我覺得最好的接法

上頭尾

大功告成!

評分

查看全部評分

此線的聽感:

潘老闆建議用係訊源上, 我鐘意聽交響音及古典音樂, 他又建議用鍍銠頭尾, 咁又照跟試試。

將原本插係DAC 上的大橙電源線換走, 換上MPS TEANA, 此線比較硬, 屈唔到,機尾要有點空間才能安裝。

首先聽番幾首ENNIO MORRICONE , 感覺是開揚, 空氣感幾好, 聽多左D 泛音及背景音好。 人聲有點暖, 高音不太夠, 去唔盡。

然後就要熄機了, 只聽了 15 MINS, 等RUN IN 後續
回復

多謝您,簡直就是天籟Diy的教程,不知道製作的網友可以考慮參考此貼
回復

foxpzg 發表於 2017-8-17 10:57
多謝您,簡直就是天籟Diy的教程,不知道製作的網友可以考慮參考此貼

潘生見笑, 小弟劣作, 那有參考價值。

回復

Midnighteye,屏蔽有條幼銅線要接到公插的地
回復

hksarac 發表於 2017-8-19 14:58
Midnighteye,屏蔽有條幼銅線要接到公插的地

當然有接 :)
回復

請問C兄,
條線有無方向的?
回復

Midnighteye兄,
條天籟煲成點?
回復

繼續DIY 天籟,因為真係超正

決定將AV AMP, 合併都換埋做MPS 天籟

想買番維堡那個鍍銠白金,但原來正價是很貴的,所以打消左個念頭

最後揀左WATTGATE 320i, 5266i EVO 鍍金版

銅彩 鍍鈹合金頭尾, 點解? 因為未試過鈹合金,但聽聞都係好野黎,一於試下佢啦

準備開工

提提大家,佢L/N 個條芯用1.3 MM的CUTTER剛剛好,不會整斷銅絲

EVO頭尾都剛好天籟,但要整走個橡膠圈先入到,否則線網會係咁走位

散線送埋個MPS LOGO俾我,又幾好WOR

下次可以送埋個金屬環就更正

回復

malretep 發表於 2017-9-5 20:34
Midnighteye兄,
條天籟煲成點?

無乜時間煲,但每次開機老婆都話好聽左
回復

請問師兄一條成本要幾多錢
回復

請問師兄一條成本要幾多錢x2
回復

Midnighteye 發表於 2017-9-12 15:31
繼續DIY 天籟,因為真係超正

決定將AV AMP, 合併都換埋做MPS 天籟

Ching,我係DIY新手,想DIY一條 Teana線,頭是13A的MS HD Power,尾是C-037(全部現有剩餘物資),有以下問題,希望 Ching 有空回答一下啊!
1. 見Ching用叉夾線入插,想問下D叉可以在那裡買到呢?有冇話咩型號呢?
2. 我上線搵咗一輪,仍未能確定Teana嗰三隻色是那一隻代表是水,火及地線。。。。。
3. 最後Teana線中有條金屬線,是否要和地線夾在一起呢?只需放在頭位(13A),尾位ICE不用?對嗎?

問題多多,希望ching抽空解答一下!
回復

chakat 發表於 2017-10-5 13:04
Ching,我係DIY新手,想DIY一條 Teana線,頭是13A的MS HD Power,尾是C-037(全部現有剩餘物資),有以下問 ...

1. 淘寶有售, 恕我不公開淘寶連結。另外古河/STAR/ONIX都有出產類似的叉,高明有售

2. 綠色是地線,紅/黑 隨你喜歡做L/N, 結構是一樣的。我是紅->L, 黑->N

3. 屏閉金屬線是連接那層鋁屏閉的, 要接上牆插那邊的頭,接機那邊不要接 (剪左佢再包熱縮)

小弟劣作,望下好啦,無參考價值..哈哈
回復

Fujiman 發表於 2017-9-1 12:50
請問C兄,
條線有無方向的?

有的, 跟番字的走向
回復

Midnighteye 發表於 2017-10-5 20:34
1. 淘寶有售, 恕我不公開淘寶連結。另外古河/STAR/ONIX都有出產類似的叉,高明有售

2. 綠色是地線,紅/ ...

Ching,先謝謝詳細回覆,但仍有點點唔明。。
"屏閉金屬線是連接那層鋁屏閉的, 要接上牆插那邊的頭,接機那邊不要接 (剪左佢再包熱縮)"
唔明的地方是連接鋁屏閉。。。即是把金屬線纏結著鋁屏閉連接便可,不用接地線。。對嗎?
待再回覆!謝謝!
回復

chakat 發表於 2017-10-5 21:14
Ching,先謝謝詳細回覆,但仍有點點唔明。。
"屏閉金屬線是連接那層鋁屏閉的, 要接上牆插那邊的頭,接機 ...

鋁的那層剪走佢 (因為佢同條屏閉線係相通的, 你他他就知)

只需將幼屏閉線接上綠色的地線, 再接上頭, 就可以
回復

Midnighteye 發表於 2017-10-5 21:35

只需將幼屏閉線接上綠色的地線, 再接上頭, 就 ...

明白哂!謝謝!盡快試整先!
回復

Midnighteye 發表於 2017-10-5 21:35

只需將幼屏閉線接上綠色的地線, 再接上頭, 就 ...

Ching,製作中仍要問多句。。。。開咗線後,發覺幼銅線內的單支銅有層膠保護著,請問是否要清走呢(如Ching其中一張圖,要拉開幼線再cut走咗D保護膠)?
回復

chakat 發表於 2017-10-5 23:58
Ching,製作中仍要問多句。。。。開咗線後,發覺幼銅線內的單支銅有層膠保護著,請問是否要清走呢(如Chin ...

一定要cut 走

否則中間那幾條有機會不通電
回復