新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: wlam70

[CAS] CAS 音源(Player) 選擇?

回復

其實現今各種電腦 linux / Mac / Windows 和 NAS USB 直出 DAC 方案, 在聲音表現是否一定不及音響專用 player (e.g. Aurender, Auralic, etc.)?
回復

sealteam4 發表於 2017-8-18 23:06
咁師兄應是指不要用USB連HDD

音樂播放由DAC到解碼呢?

我當然係指一開始構思時作嘅打算,如果手頭上已經有嘅器材,必要用到 USB cable 嘅,就冇法啦。
我自己就 NAS 經 Router,Network Player 用 ethernet,就避免咗用 USB cable。
回復

wlam70 發表於 2017-8-19 12:12
其實現今各種電腦 linux / Mac / Windows 和 NAS USB 直出 DAC 方案, 在聲音表現是否一定不及音響專用 play ...

除非你真係抱著玩吓嘅心態,唔折騰過自己唔得嘅,好似超頻一族咁,要响當中搵滿足感,用呢種單板電腦係可以做到。
但如果真係只想用最少嘅心思,就可以欣賞高水準嘅音色,都係搵部 Network Player 去 play NAS 嘅 files 比較好。
當然,錢銀亦係正比。:)
回復

在用一部fanless notebook Acer v3-112 Win8.1 (jriver) 駁ifi Micro USB3,效果不錯。當然要在software & hardware微調一下,如改用SSD,拔除wireless module,Windows 停用maintenance等等等等。。。。
回復

frankyching 發表於 2017-8-19 16:36
除非你真係抱著玩吓嘅心態,唔折騰過自己唔得嘅,好似超頻一族咁,要响當中搵滿足感,用呢種單板電腦係可 ...

真。USB先天性輸咗,Ethernet 用的protocol 可降低jitter的影響。你看見錄音室也是用Dante network。我估計音樂傳送應該向呢個方向發展。
回復

Sa683s 發表於 2017-8-19 18:50
真。USB先天性輸咗,Ethernet 用的protocol 可降低jitter的影響。你看見錄音室也是用Dante network。我估 ...

ethernet 唔存在 jitters, command package error 係可以 resend, USB 係唔可以。所以你响美國 download 嘢中途點都好,最後都齊全。
回復

wlam70 發表於 2017-8-19 12:12
其實現今各種電腦 linux / Mac / Windows 和 NAS USB 直出 DAC 方案, 在聲音表現是否一定不及音響專用 play ...

現今的科技就算是USB出DAC也可以做到很高的音質的。首先要確保使用Asynchronous USB transfer mode 連接DAC,以大幅排除由電腦或上游設備引致的jitter。另外你可以用一些USB的補品大幅減少electrical noise,並進一步降低jitter及達致galvanic isolation,例如:JCAT USB FEMTO CARD, iFi MICRO USB3.0, ISO REGEN with LPS-1, INTONA等等。

如果你願意用點時間鑽研及設置,CAS如電腦(當然須要優化)是可以做到比音響專用players有更高的性價比。而且當你做到後,你會驚嘆播放出來的音色竟然可以達到這一境界,你會覺得你的努力是十分值得。

評分

查看全部評分

回復

spang123 發表於 2017-8-20 08:26
現今的科技就算是USB出DAC也可以做到很高的音質的。首先要確保使用Asynchronous USB transfer mode 連接D ...

我同意俾心力錢去搞,USB 都可以好好効果,但我冇,所以我一開始就選擇比較保險及少技術要求嘅方法。

評分

查看全部評分

回復

frankyching 發表於 2017-8-20 10:32
我同意俾心力錢去搞,USB 都可以好好効果,但我冇,所以我一開始就選擇比較保險及少技術要求嘅方法。 ...

明白,沒有問題,這純屬個人的喜好及選擇。
回復

其實玩cas最重要是電源處很重要  尤其是rip cd更甚 是决定音質好與壞  

評分

查看全部評分

回復

白痴仔 發表於 2017-8-20 11:04
其實玩cas最重要是電源處很重要  尤其是rip cd更甚 是决定音質好與壞

我也絕對同意電源處理對CAS的重要性,故適當使用linear power supply也是非常重要。但就算有非常好的LPS作電腦電源,也須顧及由電腦本身所產生的electrical noise,所以在USB輸出也需要補品以進一步減少noise及達致galvanic isolation,以防止這些干擾DAC輸出的音質。但如果只是rip cd,因為沒有使用USB輸出,也可以不用這麼多顧慮了。

我在以下帖文(第13條)也有一些類似建議:
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... 442&pid=2651348

因上述的連結可能未能自動跳至該條帖文,故將部分引述如下:
「但是除了DAC以外,我個人認為亦需要一些CAS的配搭以達致更優化的音質。以下是我一些心得,公諸同好,希望幫到各大音樂發燒友(尤其CAS的發燒友)以更高的性價比(只是個人意見),欣賞到更佳的音質(但可能有一個先決條件,就是閣下要對砌電腦訊源的設備不會覺得麻煩):
1. 使用HQPlayer的NAA (Network Audio Adapter)的模式配合播放,並使用低耗電量的NAA。
2. 以Linear Power Supply優化NAA電源
3. 使用USB訊源的CAS優化補品,例如:JCAT USB Femto Card, iFi Micro USB 3.0, ISO REGEN with LPS-1 & USPCB, Intona等等。
4. 使用Optical network for NAA以達致galvanic isolation。
5. 於Windows Server 2016 Core Mode OS上安裝HQPlayer及NAA
6. 使用"AudiophileOptimizer"軟件來優化Windows OS以達到更佳的播放音質。

以上希幫到大家。如有錯漏,或講得唔啱聽,請多多包涵。謝謝!」
回復

Allo Kali reclocker is for Raspberry Pi 3.

Allo Kali

Allo Kali

評分

查看全部評分

回復

https://www.dropbox.com/s/bi931o ... 92.0kHz%29.wav?dl=0
這首歌曲是在普遍電腦rip的 软件是audiogate 而Rip后直到硬盤存放 只是電源部分供電腦做好些
回復

之前用過zotac嘅fanless電腦仔。行multi boot。軟件有windows10,audioOptimzier,jriver同 bitsum 嘅PL。硬件有 keces LPS 同 intona。
結果都係輸被Auralic 嘅大白羊。
回復

1-3 用過,recommend 1or 2, linux is better than windows. I had tried linux and windows on 3.
回復

If you prefer SPDIF output, the Allo Digione has jitter of 0.6ps.

Digione

Digione
回復

pageup 發表於 2017-8-20 13:04
之前用過zotac嘅fanless電腦仔。行multi boot。軟件有windows10,audioOptimzier,jriver同 bitsum 嘅PL。 ...

請問師兄有試埋 Voyage mpd linux?
回復

pageup 發表於 2017-8-20 13:04
之前用過zotac嘅fanless電腦仔。行multi boot。軟件有windows10,audioOptimzier,jriver同 bitsum 嘅PL。 ...

可以嘗試用HQPlayer及NAA,音質應該比Jriver好。並且最好行Windows Server 2016 Core,AudiophileOptimizer要運用在Windows Server Core OS,並且用ultimate mode才可發揮它最大的威力。另外,因為Intona只可做到galvanic isolation,所以如果電腦有PCIE port,可加上JCAT USB Femto Card,如果沒有,則可以加iFi Micro USB3.0,以大幅降低noise。這樣應該可以有很大的改善。
回復

初步會選擇第二個方案 : Raspberry pi 3 model B + Volumio (已訂所需物料等待送貨).

未知可有師兄比較過 RuneAudio vs Volumio?

關於 Raspberry 5V 供電的問題, 除咗Linear Power Supply可有其他改善方法?
回復