新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6387|回復: 24

[分享] AV show 2017 補品收獲

AV show 補品收獲

年年都有去AV show 睇嘢更有D 新發現,今年去左間叫ID works 嘅攤位睇demo時,發現左2件好神奇嘅補品,一件可以用係有USB 座嘅器材,另外一件話放係火牛底就能夠有効果,抱住半信半疑嘅心態咪買返屋企試吓,點知兩樣補品一齊放係部Oppo 203時,發生左意想不到嘅效果。

首先講吓枝USB, 個名叫做"Sugar K USB Optimizer" , 個日係攤位示範時個四眼哥哥話可以插係部機後即時可以提升30%聲畫效果,返到屋企插係部203機背USB 位,過左1-2分鐘後畫面果然sharp 醒左好多,光度/層次感/黑位/細緻度/颜色結實度都有明顯改善,至於聲音方面,用左枝嘢後聲音濶左好多,高音清淅左,人聲有好聲左,低音方面亦潛低左及狠勁度加強左,以為自己心理作用,又試吓吾插枝嘢啦,一冇用又打回原形,真係神奇。

另外一件補品叫“舒曼波魔毯”,四眼哥哥話呢張嘢仲可以charge 電及放係器材火牛底部位置就用得 ,見佢細細件又吾貴即管又買張試吓,今次加埋呢張毯效果又勁左,聲音上細緻度及狠勁度再提升左,原來以前套片有好多聽吾到嘅弱音呢家先開始聽到,連畫面顔色都sharp 醒左少少潻。

呢2件神奇補品真係令我有D驚喜,希望再煲煲佢睇吓仲有冇提升先。

評分

查看全部評分

買隻USB 嗰個東西插投影都好喎
回復

咩品版?
回復

係本地香港品牌
回復

如果平平地又有效果就要推介多D比Hiendy網友啦
回復

首先多謝呢個Ching 分享及支持,有興趣想体驗吓呢2件補品的朋友可以打電話预约到我們觀塘影音室試玩,性價比相信大家試過後一定满意。
回復

IDWORKS 發表於 2017-8-20 15:54
首先多謝呢個Ching 分享及支持,有興趣想体驗吓呢2件補品的朋友可以打電話预约到我們觀塘影音室試玩,性價 ...

你不如借比板大做 testing review.

我見唔駛插電應該係 Jitterbug 個類產品.
回復

USB 件嘢 " 兩义嘢 " 左右, 我明天去試吓先  
回復

新 account 第一個 post 就狂讚明顯係鱔稿.
回復

張東尼@FB 發表於 2017-8-21 07:05

應該件野出到好似個神像咁款,先會似d
回復

張東尼@FB 發表於 2017-8-21 07:05

咁又係, 新會員出聲就一味讚, 我見其它綱都係呢個新會員出聲讚,
張"毯"好似賣四舊樓下, 呢件嘢淘X都要三舊人仔, 而家香港有代理, 如有效嘅話, 都算超值低玩  
我今晩去試, 睇吓我對木耳, 聽唔聽得出呢兩件嘢係 " 龍定蟲 " 先
回復

lulu 發表於 2017-8-21 12:00
咁又係, 新會員出聲就一味讚, 我見其它綱都係呢個新會員出聲讚,
張"毯"好似賣四舊樓下, 呢件嘢 ...

聽完返黎分享下
回復

今午响舖頭試咗個零鐘,感覺就無樓主講得咁神奇,
但都有七、八成,音響買條線都幾千,佢十份一價錢,無話可說,贏
詳細就要回家試清楚才有結論!
但以咁嘅價錢,有咁嘅水準,值!
最終我買咗兩塊毯同一個USB。
回復

lulu 發表於 2017-8-21 22:52
今午响舖頭試咗個零鐘,感覺就無樓主講得咁神奇,
但都有七、八成,音響買條線都幾千,佢十份一價錢,無話 ...

多謝Ching 抽出寶贵時間親身前來,支USB 煲返100小時後效果會更好,希望你滿意我們的產品與服务,有時間可以再上黎交流吓及分享吓心得。
回復

IDWORKS 發表於 2017-8-22 07:53
多謝Ching 抽出寶贵時間親身前來,支USB 煲返100小時後效果會更好,希望你滿意我們的產品與服务,有時間 ...

如何取電?
回復

凡有USB 插座的器材就可使用,支USB 有A 頭或B 頭可供選擇

USB A : BDP, TV, AV pre-amp, HTPC, Notebook, NAS, etc.

USB B : CDP, DAC, etc.
回復

你不如講隻 usb 既原理和作用?
回復

張東尼@FB 發表於 2017-8-22 09:27
你不如講隻 usb 既原理和作用?

多謝Ching 提問,小弟嘗試介紹吓

Sugar K USB 設計理論:

電子元件產生的干擾被認為是影音設備聲音/視覺惡化的主要原因。此優化器專門用於解決此問題。通過應用雞尾酒電容理論成功地讓Optomizer通過了超過30種主流影音設備品牌的500小時性能和兼容性測試。

使用高級音頻電容,只需插入5V USB端子即可實現聲音/視覺性能的全面優化效果。甚至可以連接到地盒進行額外的雜訊控制。

主要功能:
- 數字音頻雜訊濾波
- 緩衝低電壓直流電源
- 電力效率多樣化
- 接地極端子屏蔽

使用方法:
1)關閉設備
2)將USB優化器插入5V USB端子,啟動設備,讓Optimizer充電至少1分鐘才能生效,5分鐘即可入最佳狀態。
3)插入接地極的地線,並連接到地盒(如果有的話)。
4)每個設備最多用3個優化器。
5)將USB直接插入設備,並且不能與USB分線器/插一起使用。
回復

racewong 發表於 2017-8-20 15:03
如果平平地又有效果就要推介多D比Hiendy網友啦

版主呢句說話真係大愛及顯示到網站嘅胸襟,唔似有啲數字網有同好分享下就話好重打味
回復

IDWORKS 發表於 2017-8-22 09:07
凡有USB 插座的器材就可使用,支USB 有A 頭或B 頭可供選擇

USB A : BDP, TV, AV pre-amp, HTPC, Noteboo ...

Sorry, 我意思塊魔毯点取电?
回復