新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10244|回復: 22

[喇叭線] B&W 600 series Home Theatre用咩喇叭線好

第一次買音響, 最後買左B&W

前: 685S2
中:HTM62 S2
Surround: M1
十仔: ASW608
AMP: ONKYO 575

對喇叭線一無所知, 想問一下有咩入門喇叭線推介一下?    showroom 果到有Van den hul 幾十蚊米, 有朋友叫我去永盛睇, 但想做下功課先出去睇.. THANKS!!!!!!!

評分

查看全部評分

Supra, canare, inakustik ,平平地啱自己筆直玩住先,玩熟左先考慮貴野
回復

bigpun1975 發表於 2017-8-22 22:08
Supra, canare, inakustik ,平平地啱自己筆直玩住先,玩熟左先考慮貴野

Thanks! 有無地點可以介紹埋?   
回復

Toalson 發表於 2017-8-22 23:30
Thanks! 有無地點可以介紹埋?

鸭寮街聯興,雅歌,高明
回復

bigpun1975 發表於 2017-8-23 06:27
鸭寮街聯興,雅歌,高明

好! 今個星期去睇睇先... Thanks!
回復

canare幾好,我都有用
回復

intruder 發表於 2017-8-23 13:48
canare幾好,我都有用

4S8 最抵玩
回復

首先恭喜師兄加入家庭影院大家庭...
筆直有幾多?如果唔介意,留意吓二手市場都唔錯架...
平得嚟又可以省卻煲線既時間,第時換線仲唔使蝕咁多添...
回復

pepsiman 發表於 2017-8-23 16:16
首先恭喜師兄加入家庭影院大家庭...
筆直有幾多?如果唔介意,留意吓二手市場都唔錯架... ...

有第一套家庭影院真係幾開心架.
因為買喇叭OVERBUD左, 線都係諗住1000蚊內...
想請教一下線係用得耐聲就會更好?
回復

Cancare 4s8價錢仲好似幾平WOR!
回復

Toalson 發表於 2017-8-23 17:19
有第一套家庭影院真係幾開心架.
因為買喇叭OVERBUD左, 線都係諗住1000蚊內...
想請教一下線係用得耐聲就 ...

線材同器材都有所謂衰聲期(新開箱),通常用咗(有人會用「煲」嚟形容)100個鐘之後就會慢慢進入狀況. 不過用得太耐,器材零件開始老化,而線材亦會氧化,表現會打一定折扣. 所以買二手野不能買太舊,風險幾大呢...
回復

pepsiman 發表於 2017-8-23 19:25
線材同器材都有所謂衰聲期(新開箱),通常用咗(有人會用「煲」嚟形容)100個鐘之後就會慢慢進入狀況. 不過用 ...

多謝分享, 又學到野啦 !

我諗都係會買新線.
回復

Toalson 發表於 2017-8-25 11:10
多謝分享, 又學到野啦 !

我諗都係會買新線.

1K筆直係五條定係一對前置用?
回復

pepsiman 發表於 2017-8-25 12:43
1K筆直係五條定係一對前置用?

Yes $1000 for all~ 但今日出去睇完其實發覺1000 唔係好夠。

今日出去睇完,想問下大家專業意見
1. 需唔需要買個好拖板( monster Power) 定係用普通都okay ?前提係保護都d 喇叭
2. Amp 需要另外買power 線? 原本只係諗住用跟機線,但朋友話個聲會差好遠
3. 前面3 隻買好d的線, surround 買最雞的銅線

可能問題好費, 不過新手+budget 有限想了解多d先下決定, 多多包容
回復

喇叭線吾好買太差,尤其surround, 日後拉過就麻煩
回復

Toalson 發表於 2017-8-25 20:29
Yes $1000 for all~ 但今日出去睇完其實發覺1000 唔係好夠。

今日出去睇完,想問下大家專業意見

1. 電源處理或隔離牛等等一般都係提供優質既電源讓器材有更好既表現,亦有些提供防雷保護,不過如你所講既保護喇叭,一般擴音機已經有此功能,唔使太擔心

2. 一條優質電源線當然可以令器材發揮得更全面,不過亦要匹配得宜先可以如魚得水,所以現階段我建議你配好所有器材線材後,用原裝線煲一段時間,覺得邊方面表現不滿先去買合適既電源線都未遲

3. 如果你所有喇叭都一樣的話,我會建議你買同一樣既喇叭線,但如前面三隻比其他優勝,就先投資多一D錢落去前面,始終一套電影前面聲音佔大部分。不過正如豬賓版主所講,如果後置線要在裝修時入槽入喉,以後不便更換的話,就唔好買太雞既喇叭線,否則後悔莫及呢!

玩影音就係咁扺死既一件事,呢樣唔慳得,果樣要買好D,所以所謂既「筆直」只係一個口號而已...
回復

pepsiman 發表於 2017-8-26 10:25
1. 電源處理或隔離牛等等一般都係提供優質既電源讓器材有更好既表現,亦有些提供防雷保護,不過如你所講 ...

多謝各位意見!
再加買上網睇埋其他REVIEW, 係雅歌買左CANARE 4S8. 價錢相誼 又 QUAILTY又算不錯...
有沒需要DIY Banana head呢?

十仔條線無咩準備GE情況下買左條 10尺 Belden 1694a 加STAR 頭 $260, 好似買貴左好多
回復

Toalson 發表於 2017-8-29 20:03
多謝各位意見!
再加買上網睇埋其他REVIEW, 係雅歌買左CANARE 4S8. 價錢相誼 又 QUAILTY又算不錯...
有沒 ...

Av amp 插位窄,用蕉插安全D
回復

買咗B&W CM5s2 , 覺得喇叭本身比較濃厚及慢,是不是應該買啲衝擊力及高音多啲的喇叭線,AQ go-4 啱唔啱用?
回復

kin2017 發表於 2017-9-15 14:26
買咗B&W CM5s2 , 覺得喇叭本身比較濃厚及慢,是不是應該買啲衝擊力及高音多啲的喇叭線,AQ go-4 啱唔啱用? ...

我都係依隻喇叭。想升級換線
AQ rocket 系列好唔好?
回復