新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Simplythere

[測試報告] 初試Magnepan 3.7i

黑色暴乳 發表於 2017-8-25 09:19
恭喜師兄
除左前級,可以升級jumper, fuse, 換左都好大分別

我有睇晒D屏風同好會post.
Furutech jumper(係咪只有一款?)+ Infinity Power House Alpha Fuse 10000?
換晒大概幾$?
回復

嚦嚦 發表於 2017-8-25 09:57
小弟前後玩過3對maggies(1.6>>3.6>>1.7i),小小經驗想分享一吓. 要玩好屏風最最 ...

電流:
D-sonic  peak current 30a. 我買到最大,確保用之無盡。不過我唔知清這amp有咩唔好,它是class D. 賣得好平.

擺位:
我的廳前後牆11呎. 現在還在掌握, 我聽到有些位, D音式會rich好多, 我像在聲音的中間, 而不是聲音的前面. 這是否就是啱的位? 如果啱位, 還會聽到怎樣的分別?

有時聽歌, 人聲在比較後, 配樂在前, 令人聲唔夠出? 是什麼原因呢?

聽左三日既感覺:
因為3.7i的表現一開波已超越我的預期, 所以可能未開聲或未配好, 我都已經覺得很享受, 在機前聽幾個鐘, 由早播到晚, 睇電視Netflix都用佢. 很興奮地用tidal(14天免費)試不同的音樂. 現在反而我開始喜歡聽一些中樂及鼓, 感覺很豐富及有節奏. 以前都不聽那些的, 覺得很糟, 唔知做乜. 現在用3.7i發現了聽一些新的音樂的樂趣!

聽Bach的toccata and fugue in d minor很震撼. 也是難忘.

D-sonic Spec

D-sonic Spec
回復

Simplythere 發表於 2017-8-25 10:43
電流:
D-sonic  peak current 30a. 我買到最大,確保用之無盡。不過我唔知清這amp有咩唔好,它是class D. ...

我自己偏向音場在屏風之後, 有D用家則喜歡將全個立場包住自己.

各人有各人偏好. 無話邊個啱或唔啱.
回復

小弟前後玩過3對maggies(1.6>>3.6>>1.7i),小小經驗想分享一吓. 要玩好屏風最最 ...

嚦兄玩屏風的經驗比我還要豐富.  多D上黎分享啦. HIENDY好多屏風用家呢.
回復

"人聲在比較後, 配樂在前" -- 好難一句斷定啱定錯,客觀原因可能係原來錄音等等,主觀原因主要係擺位,屏風好聲與否,我認為係擺位第一,後級第二
而擺位除咗前後移動,toe in/out等正常喇叭擺位外,屏風對屏風之間既距離,高音Ribbon向內和向外都對音場,低音有好大分別,屏風好玩 (或俾佢玩)之處亦在此
回復

其實Magnepan(舊名Magneplanar)的磁驅(Magne )+薄膜(Planar)發聲原理好簡單有效,亦避開好多傳統單元聲箱喇叭需面對的問題. 如果間廠肯研發推出更高端系列(加強框架減低諧振,用更強磁石提高靈敏度,提升分音器用料等),音效應該可以再上一層樓.
回復

嚦嚦 發表於 2017-8-25 14:30
其實Magnepan(舊名Magneplanar)的磁驅(Magne )+薄膜(Planar)發聲原 ...

係囉,希望佢地係分音器有大改革
回復

我已放棄等待,準備自己郁手.
回復

嚦嚦 發表於 2017-8-25 14:43

登勤已經自己動手了, 你幾時得閒? 上你屋企飲酒聽歌?
回復

電話有冇轉? 我今晚call你
回復

除埋Maggie件衫

可惜我已經暫時轉會
回復

嚦嚦兄,絕對同意:[最理想係有幾百呎兩邊對等的長方型廳,可以離後場七八呎擺.否則都起碼要離後場四五呎]
小弟都試過不同的離後場距離,現時十呎多少少,音場最理想。
回復

嗰場咁正,要輸有難度
回復

嚦嚦 發表於 2017-8-25 16:54
嗰場咁正,要輸有難度

都係有個廣州朋友指點(毒害先啱),才叫做玩到吓,佢個場都是差不多大少,音場搞得重靚,真係屏風殺手。
回復

sunny14148 發表於 2017-8-25 16:49
嚦嚦兄,絕對同意:[最理想係有幾百呎兩邊對等的長方型廳,可以離後場七八呎擺.否則都起碼要離後場四五 ...

正過好多showroom, 睇見都流口水
回復

我都準備緊郁手,先換晒屏風啲蕉座試試先。現在只是等一有時間就度度原本的蕉座,好大機會可換 WBT-0730.12。
回復

我諗住飛晒影響高頻訊號嘅灰士位同電阻位,跟手換埋分音裡面啲電容同線圈.
回復

sunny14148 發表於 2017-8-25 16:49
嚦嚦兄,絕對同意:[最理想係有幾百呎兩邊對等的長方型廳,可以離後場七八呎擺.否則都起碼要離後場四五 ...

淨係見到你HIFI房幅相,未聽已經相信會好好聲!
回復

sunny14148 發表於 2017-8-25 17:10
都係有個廣州朋友指點(毒害先啱),才叫做玩到吓,佢個場都是差不多大少,音場搞得重靚,真係屏風殺手。 ...

sunny, 幾時比我家訪?
回復

sunny14148 發表於 2017-8-25 17:30
我都準備緊郁手,先換晒屏風啲蕉座試試先。現在只是等一有時間就度度原本的蕉座,好大機會可換 WBT-0730. ...

約埋一齊研究下啦
回復