新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Simplythere

[測試報告] 初試Magnepan 3.7i

嚦嚦 發表於 2017-8-26 11:43
Some manufacturers quote peak current figure under specifications (e.g. Krell, Spectral, etc.), fo ...

谢谢師兄解释,那我部Eso F03A资料话:  up to and including the M1, large bipolar LAPT* transistors deliver an outstanding continuous current capacity of 17A, and 34A of instantaneous peak power.
咁即係34A呢,又咁理解对否?
回復

steffen 發表於 2017-8-26 14:44
喇叭距離很近,可以嘗試高音在外側(兩個喇叭換位置)
對音場寬度會有明顯改善 ...

我正正就係呢個情況,自從我把高音向外set之後,人聲再無出現山洞感覺,前後音場距離都變得深咗,闊度也改善不少。
回復

其實fuse可否轉銀bar,會否容易燒喇叭
回復

sunny14148 發表於 2017-8-26 16:26
要認住Matthew 大大,就是他毒我教我玩好屏風的大師。

Matt大大對屏風靓聲到廣東省一帶,
冇人不知,
連我呢D閒人,都不知幾想去聽聽
回復

試了幾天,好像越離牆效果越好。

前輩能否指點一下?
回復

Simplythere 發表於 2017-8-27 19:54

前輩能否指點一下?

吓,咁近
回復

Simplythere 發表於 2017-8-27 19:54

前輩能否指點一下?

我之前都好似你咁罷位,但太近效果大打折扣,之後打直罷,用盡個廳,屏風離後牆6尺,離聽音位9尺,聲音差很遠,如果屋企人唔反對,可以試下打直罷
回復

今晚,我用網頁的指引去擺.
http://www.cardas.com/room_setup_calculators.php
高音Tweeter對正自已來Toe in.

基本上是Near field listening. 比上圖更前,更Toe in. 睇落去唔make sense,但有驚喜。
回復

左邊有窗簾,右邊是空邊,toe in 後image明顯左!
現在音樂不是從前面內,更像聽headphone.

回復

mark38 發表於 2017-8-26 11:56
嚦嚦大大,很久沒見,你好嗎?

Mark哥你好,呢幾年我套野啲聲冇乜進步,加上工作忙所以少上網搭嗲.
回復

嚦嚦 發表於 2017-8-28 09:42
Mark哥你好,呢幾年我套野啲聲冇乜進步,加上工作忙所以少上網搭嗲. ...

NICK兄依家多D上黎HIENDY吹水啦. 依度真係好多屏風發燒友架.
回復

有機會要菠蘿雞跟你去家訪聽吓其他屏風
回復

嚦嚦 發表於 2017-8-28 09:42
Mark哥你好,呢幾年我套野啲聲冇乜進步,加上工作忙所以少上網搭嗲. ...

nick哥,有時間约埋版主出來吹吹水,
太耐冇見嘞
回復

聽落我個客廳都應該擺到, 而家對PMC都離後牆差不多5呎, 只係怕AMP唔夠力, 換AMP又好似太花費, 如果用class D amp推可能都得
回復

safin 發表於 2017-8-30 23:14
聽落我個客廳都應該擺到, 而家對PMC都離後牆差不多5呎, 只係怕AMP唔夠力, 換AMP又好似太花費, 如果用class  ...

我中咗屏風後, 也要換套大POWER AMP才令1.7i貼貼服服

回復

safin 發表於 2017-8-30 23:14
聽落我個客廳都應該擺到, 而家對PMC都離後牆差不多5呎, 只係怕AMP唔夠力, 換AMP又好似太花費, 如果用class  ...

推屏封大電流比大功率重要, 而且屏封跌ohm 起伏大, 好多Class D 有好大功率,但電流未必好高,而且未必能承4ohm以下
回復

玩屏風最大挑戰係地方同擺位,諗得掂其他問題不大.
大力amp貴有貴玩平有平玩.兩三皮已經夠買部大力士.再平啲幾千蚊買部2手Parasound已經開得檔.
回復

用PA AMP可能都得
回復

safin 發表於 2017-8-31 16:37
用PA AMP可能都得

而家d PA amp, 好多係Class D, 同埋d聲底未必合HiFi用

都係Parasound平靚正
回復

Simplythere 發表於 2017-8-28 04:07
左邊有窗簾,右邊是空邊,toe in 後image明顯左!
現在音樂不是從前面內,更像聽headphone.

唔係像, 係直頭係大headphone.......

打直現la...
回復