新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Simplythere

[測試報告] 初試Magnepan 3.7i

如果屏風能距離後墻有4-5尺,但中間有約1.2高座地喇叭在屏風
後約兩尺半,會否對屏風音場同結像有影響?
回復

嚦嚦 發表於 2017-8-25 09:57
小弟前後玩過3對maggies(1.6>>3.6>>1.7i),小小經驗想分享一吓. 要玩好屏風最最 ...

師兄,請問如何知部 power amp/int. amp 能提供大電流讀數?
回復

黑色暴乳 發表於 2017-8-25 17:15
正過好多showroom, 睇見都流口水

個場真係超正
回復

其實有好多人DIY改maggie.xover, stand, frame, jumper, fuse 等等。
仲有好多人直情bybass條fuse。不過小弟就無呢個膽量。
回復

leotongkc 發表於 2017-8-25 22:07
淨係見到你HIFI房幅相,未聽已經相信會好好聲!

哎,唔好提,只係錯覺,好鬼声咩。
個单位好似山洞咁,回音超勁,被迫搞 Room Acoustic。
回復

racewong 發表於 2017-8-25 22:28
sunny, 幾時比我家訪?

版主大大,當然歡迎啦。
回復

打開望過裏面
回復

漂亮吧,屏風是很好玩的,现在你覺得佢好声,原来仲可以更加好声,大把空間提升。
回復

sunny14148 發表於 2017-8-26 10:26
漂亮吧,屏風是很好玩的,现在你覺得佢好声,原来仲可以更加好声,大把空間提升。 ...

陽光先生今次玩真
回復

mark38 發表於 2017-8-26 10:34
陽光先生今次玩真

做乜咁講我,我一向都是真。
回復

sunny14148 發表於 2017-8-26 10:39
做乜咁講我,我一向都是真。

哈哈,哈哈,哈哈哈
回復

FCKC 發表於 2017-8-26 07:23
師兄,請問如何知部 power amp/int. amp 能提供大電流讀數?

Some manufacturers quote peak current figure under specifications (e.g. Krell, Spectral, etc.), for example my Plinius SA-Ref is rated 100A.
In general valve amps enjoy higher current output than solid state even with same wattage rating, that’s why many Maggie users prefer driving them with valve amps.
Within solid state, Class A has higher current delivery than Class AB.
回復

嚦嚦 發表於 2017-8-26 11:43
Some manufacturers quote peak current figure under specifications (e.g. Krell, Spectral, etc.), fo ...

嚦嚦大大,很久沒見,你好嗎?
回復

嚦嚦 發表於 2017-8-26 11:43
Some manufacturers quote peak current figure under specifications (e.g. Krell, Spectral, etc.), fo ...

绝对同意,如果只看 Spec. 一萬几千的机也有很可觀的参数,尤其是 Class D Amp,可惜实际工作,永遠慢半拍,這关乎到內部數碼输出再须經边高频濾波影响。
回復

sunny14148 發表於 2017-8-26 12:00
绝对同意,如果只看 Spec. 一萬几千的机也有很可觀的参数,尤其是 Class D Amp,在惜实际工作,永遠慢半 ...

真的很專業,遲d有機會我抬部D sonic出黎聚會,大家幫我試試佢。
回復

Simplythere 發表於 2017-8-26 12:17
真的很專業,遲d有機會我抬部D sonic出黎聚會,大家幫我試試佢。

哈哈,陽光兄真係音响大師呀
回復

係音響調音大師
回復

睇簽名,都唔少ching 用Devialet推屏風
回復

喇叭距離很近,可以嘗試高音在外側(兩個喇叭換位置)
對音場寬度會有明顯改善
回復

要認住Matthew 大大,就是他毒我教我玩好屏風的大師。
回復