新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Simplythere

[測試報告] 初試Magnepan 3.7i

機架終於黎左

機架終於黎左

預留足夠空間升級

預留足夠空間升級

聽音樂會把屏風拉前變大型headphone.
回復

今日唔知點解,對屏風特然好聲左。之前我一路聽一路會搬來搬去試不同效果,但今日是我搬左一次之後,就坐定了。
Bass,空間感,人聲,樂器聲,定位,整體都好左,去到一個可以坐定享受既狀態,連老婆都聽得出有分別。

唔通換個架真係咁大影響?還是對屏風開始開聲呢?現在2星期左右。

評分

查看全部評分

回復

Simplythere 發表於 2017-8-31 23:36
今日唔知點解,對屏風特然好聲左。之前我一路聽一路會搬來搬去試不同效果,但今日是我搬左一次之後,就坐定 ...

加 Mye Stand 仲正,在此多謝版主割愛。
回復

小弟最近繼續建設我的HIFI,來報告一下其變化。

1 機架 淘寶實木機架
我在淘寶買了個實木機架。我之前是臨時放在一個茶几上,機疊機的。係完成兩回事。
音樂感,音場好了很多。我由之前一直擺來擺去,到換了機架後,我開始滿意那聲音,可以坐低欣賞。
我不是說那實木支架係好,而係機架原來可以影響很大,這是我完全不敢相信的事。

2 電源 Sine 60A + Statement SC
雖然屏風音感好聽,但低音還是比較弱的。由普通拖板換了Sine60A,60a用statement SC駁牆。個bass 開始出來了,而且靜了。令我最留意的是低音結他的“動動聲”。

3 Roon Server + Synology 1513+ + lossless
詳細CAS分享
討論在此
之前我一直暫時係用小米盒子駁oppo205,再用手機airplay spotify/tidal。升級到在synology行Roon server 直入oppo 205,是一次很大的改變。之前一直感覺單薄,沒有低頻的問題,原來跟source很有關係。原來聽DSD跟flac,再跟低質mp3是完全,又完全既兩回事。我想好的音樂,可能試得出套hifi好唔好,錄音好不好的影響也很大。之後我試機一定會用一些比較有質素的音樂來試。否則測不準。

在roon聽音樂真的很大樂趣,因為我可以發掘很多我一直有興趣的歌手。就像一個私人的spotify,但質素很高。

4 Fuse+Jumper補品: IP Alpha 10000 & Furutech Jumper
我睇晒屏風同好會的post,槍王兄推介得,照跟可也。換了之後開聲,真係嚇親,音場超闊,乾淨,剛開始聽到毛管動,中高音很入心,驚喜的是,的低頻竟然出晒黎!! 玩屏風真係要跟槍王,行少好多錯路!佩服!

小弟其實一開始聽3.7i已感到滿意,現在她的表現越戰越勇,令人不能自拔。

現在只欠兩件事,就大致上完成了我的Hifi設置了。
1 preamp
我一直是想買ARC,暫未遇上賣家願意割愛。近日又閲讀有關Conrad Johnson, Audio Note,聽聞膽味濃。CJ沒有平衡,暫時次選。ARC ref 5 以上,audio note m6以上。怎選擇呢?這可能是配magnepan 3.7i最重要的決定! 可以在那裹試聽?

我本身己用class D 推屏風的,膽前是不二之選。然而,這三個牌子應該怎選擇,真的難講。我聽純音樂,new age, classical, jazz為主的。

2 USB
依家在用一條$15的 USB駁住synology 及oppo 205 usb dac. 之後應該會升級一下。

多謝閱讀。

評分

查看全部評分

回復

Simplythere 發表於 2017-9-4 14:32

1 機架 淘寶實木機架

多謝分享。
回復

购买了3.7i的兄弟,请不要跟换您的屏风喇叭原装脚架,跟换了硬质脚架以后,屏风的那份宽松和飘逸会少了许多。。
回復

Simplythere 發表於 2017-8-31 20:44
聽音樂會把屏風拉前變大型headphone.

最緊要老闆無投訴.
回復

hifi8studio 發表於 2017-9-6 14:19
购买了3.7i的兄弟,请不要跟换您的屏风喇叭原装脚架,跟换了硬质脚架以后,屏风的那份宽松和飘逸会少了许多 ...

各有聽感, 我自己就鐘意使用MYE STAND後的結實與幼細線條.

但定位李則說使用了MYE STAND後, 低頻的伸延會減弱了很多.
回復

最近中了屏風毒,日日都沉醉在音樂之中。梗係要繼續攪建設。

我一直苦等preamp,冇辦法。唯有攪住上游的訊號先。因為有頗大的進展,所以來更新一下近況。現在跟之前的狀態是另一次大的提升。於要在清晰度及低頻。 最低附圖。

1 MicroRendu + ifi Power

之前我建的CAS是由 synology 去行roon,再用條$15的usb接入oppo 205 做dac及順手做埋vol control.

這樣有個問題。就係synology1513+ 唔太夠power去行roon server. 同埋個synology有5個HDD真係好嘈!

最近入手了個MicroRendu 及ifi Ipower,我把roon core移動我的desktop,MicroRendu由ifi Power供電。經$15 USB到oppo.

這樣做,roon core可有更強的處理能力,改用MicroRendu明顯清左靜左。我可以很注意到配樂的一些旋律,值得轉。除非有一日oppo 205是roon ready吧,那就更直接了。至於那條USB,訂左Lush,睇下到貨後會怎樣。我很想把那synology搬入房,等佢唔好咁嘈,但這又考驗router的能力,都係遲先。

2 Room Correction / DSP
我download左room eq wizard, 是免費的。我家有一支blue yeti mic。我由20-20000hz去做room EQ. 不成功。我很懷疑是因為我支blue yeti不適合做。做完之後,感覺有一層紗蒙蔽住音樂,完全地把magnepan3.7i的通透破壞了。這可能是我的技術問題。在淘寶訂緊支測試mic,遲些再報告。

然而,我想既然都係由REW俾個filter過去roon做dsp,不如我主觀咁整條curve啦。屏風中高頻很完美了,主要係加強個bass就得。我把耳貼在屏風上,她不是沒有bass,只係bass相對細聲吧了。

於是,我立刻用roon去做 EQ,給100hz以下的加DB. 一試。。。便失敗了。不停的clipping,令低頻亂晒。

靈機一觸,其實主要是低頻與中高頻之間的音量比啫,我不能加大低頻,減低中高頻也可達到目的。於是我把整個DB拉低,維持100以下的DB。結果,掂了!音樂的低頻出晒黎!真係好滿意!這談不上能完美化低頻,但就音量比這個平衡上,現在是很自由可以調控了。現在不用再調高音樂去感受那低頻了。當然,拉低了整個DB,同一個vol 下係會細聲左,所以要用搖控高vol去達到同一音量。我現在的聆聽vol是60-65左右。如果不是降低了中高頻DB,我想我會聾了。

我相信這做法對amp有一定要求。聽說每拉高3DB就多用一倍電流,實際不知是否這樣。如果amp不夠力,這做法會對音量做成限制。我現在用的是d-sonic 2100wpc @ 4ohm. 我試過+12db及+6db. 前者聽classical 可以,後者聽人聲會好一些。依d個人感覺,可慢慢調。

MicroRendu做Renderer

MicroRendu做Renderer

拉低100hz以上的dB

拉低100hz以上的dB

回復

Simplythere 發表於 2017-9-15 13:28

我一直苦等preamp,冇辦法。唯有攪住上游的訊 ...

買呢支:

https://www.minidsp.com/products/acoustic-measurement/umik-1
回復

gykl3344 發表於 2017-8-26 08:01
其實有好多人DIY改maggie.xover, stand, frame, jumper, fuse 等等。
仲有好多人直情bybass條fuse。不過小 ...

燒過Ribbon, 只係加大左Fuse A 數就中招
回復

Simplythere 發表於 2017-8-28 04:07
左邊有窗簾,右邊是空邊,toe in 後image明顯左!
現在音樂不是從前面內,更像聽headphone.

似AKG K1000
回復

Simplythere 發表於 2017-9-15 13:28

我一直苦等preamp,冇辦法。唯有攪住上游的訊 ...

雖然我是怕煩的退燒人仕, 也要謝謝樓主用千字文分亨Room Correction/DSP過程令我長知識。
回復

Simplythere 發表於 2017-9-4 14:32

1 機架 淘寶實木機架

Magnepan 3.7低音可以好靚㗎!比D心機擺位及配搭就得.  努力!
回復

wm7139 發表於 2017-9-20 16:35
Magnepan 3.7低音可以好靚㗎!比D心機擺位及配搭就得.  努力!

我很贊同.
回復

好一段時間冇update,因為比較忙去玩音響同埋日常工作. 今次主要講CAS的建設.

我買了
1 MicroRendu + ipower 9v
2 ifi iusb 3.0
3 ifi igalvanic 3.0 with idefender + ipower 5v.
4 Lush Usb

成串野, 有好多組合. 先介紹一下,再慢慢講解
1 MicroRendu
之前我把roon core放在symology 1513+,我放大量album入去之後,開唔倒。其實我心中有數,synology不夠快去行Roon,尤其我仲要用埋DSP。另外,個synology有5個HDD及2組風扇,可以想像有幾嘈。因此,我把Roon Server搬入房的Desktop. MicroRendu插lan,以ipower 9v供電,經USB輸出入DAC. 佢係一個Streamer/transportor/Networked audio adaptor...我唔太清楚有乜分別,總之我在電腦Roon/HQ Player,佢接收倒並輸出DAC. 好似分體式冷氣咁. 這樣我唔駛買一個很強的電腦在hifi附近去行roon。第二,佢比一般電腦簡單,亦無風扇,完全靜。 第三,聽說好聲過電腦。我冇做A/B測試,但音質滿意。

這MicroRendu本身冇火牛,我配了ipower 9v俾佢。因為官網都係bundle它給MicroRendu出售的. 我唔想用LPS因為唔想個架太多機. 我唔肯定ipower是否好過LPS. 我都係用住先. 好過冇. 有些人說ipower勁,有些人又話ipower一文不值. 我暫未深究。純粹心理上好過用雞火牛。遲D有機會有LPS才比較.

2&3 ifi iusb 3.0 + igalvnic 3.0
這兩個跟uptone regen & uptone iso regen 應該是類似功能. 入面有個clock及另一供電, 做noise cancellation. 原理我不太明白,我睇過佢地既資料,都唔係好詳細,似係巫術。然而,不少人都用,一試無妨。igalvanic已經有iusb的功能,只是多了galvanic isolation...

ifi 在討論區建議 兩個加埋黎用就最好, 我知這可能是銷售手法, 但一試無妨, 買了二手的iusb及新的igalvanic黎試. 一陣再講.

3 Lush USB
朋友介紹的傳說中的最強USB,要從外國訂,跟igalvanic差不多. 玩CAS總要有條好的USB.

以下介紹我測試不同組合的結果.

1 MicroRendu - Lush - DAC
2 MicroRendu - iusb - Lush - DAC
3 MicroRendu - iusb - cheap usb - DAC
4 MicroRendu - igalvanic - iusb - cheap usb - DAC
5 MicroRendu - igalvanic - iusb - Lush - DAC

我不太懂形容聽感,我本身用neafield屏風,音場已大於180度. 對我來說,攪CAS對我來說只有一個重點: 清盺度. 即是我能否聽得仔細, 弱音是否明顯. Acoustic 會否不夠節奏感. 聽Classical複雜起來時會否感到很亂, 人聲是否出. 我想講CAS的清盺度upgrade,對成套hifi好唔好聽,有很大的影響。

如果以改善程度去看,(1) 係 0 (6) 係100, 我會給以下評分. Cheap usb係$15的printer USB a/b 線
1 Synology - cheap usb - DAC 0
平時聽冇乜問題,但用了upgrade之後係返唔到轉頭的.
2 MicroRendu - cheap usb - DAC 20
改用了MicroRendu,最重要解決了我搬roon server去 Desktop的問題. 清晰度提升了, 之前是有些弱音係聽唔到, 極細聲的.
3 MicroRendu - Lush - DAC 60
說真的,單純用MicroRendu + Lush,我認為已比我的雞usb提升不少, 應該是最簡單的方法. 這是我買Lush USB時廠家Peter建議的. 我認為這已經是很不錯
4 MicroRendu - iusb - cheap usb - DAC  30
好像有少少提升,但不太明顯(心理作用?)。或許那條USB對iusb能否發揮影響都幾大.
5 MicroRendu - iusb - Lush - DAC 60
可能因為有Lush及igalvanic對比, 單用iusb俾我可有可無的感覺。或許iusb + 好DD既usb都可以有lush既效果都唔定.
6 MicroRendu - igalvanic -cheap usb - DAC 60
跟lush差不多, 有明顯的效果. 我感覺略優於單用Lush. 一用igalvanic的節奏就是很好, 我喜歡的acoustics聲.
7 MicroRendu - igalvanic - lush -DAC 90
這個組合明顯優於iusb, 或單用iusb, 單用igalvanic 而且igalvanic不用ipower供電, microRendu直接供電. 我認為這是很好的setup了.
8 MicroRendu - igalvanic - iusb - cheap usb - DAC 80
這是很有趣的,我把組合換了條cheap usb,竟然沒什麼影響!都是很滿意的聲音. 我可以形容差了一點,但我不肯定是心理作用。9 MicroRendu - igalvanic - iusb - Lush - DAC 100
我現在的setup. 我認為iusb 3.0 在這串中, 作用不明顯. 打算賣掉.
另外, 我還有idefender + ipower 5v. 買igalvanic時一起bundle的. 我會放售它們. 有興趣可PM我.

測試器材
DAC: Oppo 205
Amp: D sonic m3a300s
Speaker: Magnepan 3.7i
small room, near-field.
試聽: Jazz Double bass, Classical, New age, Jazz Vocal為主, 冇試R&B, pop etc.

以上都只係個人經歷及觀感. 我選擇ifi 而不是uptone純粹因為外觀及built quality.另外ifi 用usb 3.0,現在是沒有用的,但不知未來會否有用。朋友都推介uptone,或許它比ifi好也不一定. 對我來說, 不太緊要, 有沒有使用的影響大於用什麼.

總結來說,我認為iso regen/ifi igalvanic 最重要, USB次之. 單純regen/iusb如果配好的usb或許可以一試. 另外,我全部也用ipower,不知不用它,或用LPS會怎樣. 好多變數及組合... 我很滿意這兩三星期的CAS的建設, 所費不多,但效果明顯, 做到一個地步好像已經8-9成改善左就算了, 出現diminishing of return.  我暫時不再追更這方面的提升. 再攪應該係router, fibre box了 遲D研究下.

評分

查看全部評分

回復

有冇C-Hing用過銀bar代替Fuse在3.7i
回復

pl96 發表於 2017-9-26 12:50
有冇C-Hing用過銀bar代替Fuse在3.7i

有好多用家係直頭改晒入面D接線呢
回復

racewong 發表於 2017-9-26 17:28
有好多用家係直頭改晒入面D接線呢

我怕會燒喇叭,所以唔敢試