新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10447|回復: 61

[投影機] Epson LS-10500 or JVX DLA-X7500

各位C Hing

第一次玩投投!請各位比些意見!睇了你們的報告,對Epson LS-10500 和JVC DLA-X7500 好有興趣!因環境關係,只可以有80"投影幕!請問那部投投好D!

主要用作週末,日睇電影!

同時那裡有得試 Epsom LS-10500?

謝謝
得80吋,唔好玩好過
回復

Thank you..................
回復

打80吋我相信兩部都會好靚,投距啱就可以了,投影和電視是不同感受的,如果可以打大啲就更好,我個人較喜歡JVC的畫質。

評分

查看全部評分

回復

2 選1 的話要Epson, 同級一定要考慮Sony
回復

tam_kk 發表於 2017-8-28 00:07
得80吋,唔好玩好過

呢位師兄點解話投80''不如唔好投咁講,投到80"都好正啦,我初初由70"起步,投到大銀幕感覺同睇電視唔一樣,正好多㗎!現在考慮買乜投影機,比着樓主有考慮JVC的話,可以話唔會買錯,新一代X5500起,基本設定已很到位,朋友買回來不用作太多調校已輕易出到靚畫面,樓主撐你一於去馬,玩住先

評分

查看全部評分

回復

tam_kk 發表於 2017-8-28 00:07
得80吋,唔好玩好過

咁如果真是得80寸,唔玩投射又有乜好介紹呢?

評分

查看全部評分

回復

謝謝各位意見!現在是用緊65時LED電視機!有考慮轉去77吋Sony OLED....但是價錢是$16xxxxx....
回復

Rollei1 發表於 2017-8-28 13:42
謝謝各位意見!現在是用緊65時LED電視機!有考慮轉去77吋Sony OLED....但是價錢是$16xxxxx.... ...

始終投影機睇戲個投入感同電視冇得比。
回復

問咗Epson,如果想睇demo可以約時間到長沙灣Epson試機...

評分

查看全部評分

回復

Rollei1 發表於 2017-8-28 13:42
謝謝各位意見!現在是用緊65時LED電視機!有考慮轉去77吋Sony OLED....但是價錢是$16xxxxx.... ...

Rollei1兄:小弟覺得你兩部機最好有實機看看先才作決定!始終是個人口味的問題

至於16萬買一部70幾寸的大電視,小弟就覺得不值得了
第一:跌價很快。
第二:16萬如果玩投影機………哇正囉

評分

查看全部評分

回復

投射即使得80" 個電影感都好過一部85"嘅 TV, 係兩樣嘢 !

試機亦可考慮去灣仔 HXVXHK, 有唔同品牌 projectors 同幕可比較 !

評分

查看全部評分

回復

多謝各位C Hing意見和提意!問了HiVi了,他們冇JVC 做Demonstration.
回復

Rollei1 發表於 2017-8-28 18:04
多謝各位C Hing意見和提意!問了HiVi了,他們冇JVC 做Demonstration.

師兄,照你的說法,㨂jvc會是個好選擇!hifi gallery應該有得試,不過唔知是否有7500

評分

查看全部評分

回復

尖沙咀美麗華商場地庫hifi gallery有9500示範,可以隨時去睇
回復

Thank you!!!!!!

評分

查看全部評分

回復

各位C Hing

經過考慮,看了不同報告和試了幾款機!還是喜歡JVC...
所以最終訂了JVC DLA-X5500...

現在考慮和頭痛那款投影幕!

現在心意
1 Grand View Cyber Series 80吋幕,但是Gain 只有1.0.
2. OS SEC-080HM-R2 BU201 (80 吋 白幕)。Gain 有2.7。

各位C Hing, 那款適合呢和好D!

謝謝!

評分

查看全部評分

回復

OS BU201 真實Gain 只有2.4-2.5
回復

Rollei1 發表於 2017-9-1 20:22
OS BU201 真實Gain 只有2.4-2.5

師兄,其實點解你要㨂咁高増益?
回復

Shadow 發表於 2017-9-1 20:27
師兄,其實點解你要㨂咁高増益?

現在好多投影機(標示流明< 2000 ),當播放4K UHD 碟開了HDR的時候都會普遍偏暗,配合上增益>2.0 的幕畫面會比較有力(尤其是畫面>100寸)。

Just my 2 cents.
回復