新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: hoyin13

[喇叭] 7 萬 budget 買咩座地喇叭夾老麥?

B&W 有二手市埸,新一代又不慢聲
回復

Gold 發表於 2017-8-31 20:41
pm me with your phone no, I will tell you a good pair. I don't want to advertise for any brand.

開Hiendy咁耐都未見過依類回覆喎

評分

查看全部評分

回復

hoyin13 發表於 2017-8-31 22:14
Kharma S7 我都有興趣試,不過個 size 太深....同埋應該 over budget....

但都想八下,邊度有得試呢? ...

S7可以上Guru acoustiic
回復

Must try, Avalon / JMR / ATC / Diapason
回復

Sorry. 都係無嘢啦。
回復

我現用Marten Design Miles 5, 論聲嬴我之前用開的B&W805s好多,陶瓷單元聲音高貴中性,幾有音樂感。
回復

hoyin13 發表於 2017-8-31 22:14
Kharma S7 我都有興趣試,不過個 size 太深....同埋應該 over budget....

但都想八下,邊度有得試呢? ...

( deleted )
回復

當年我大人送對Miles 5比我時,我曾試聽過WA Sophia , Avalon Idea, B&W 804D, Sonus Faber Cremona, ProAc, PMC fact 8, Dyna C4等,結果都係拺Marten Design.

其實買Miles 5時,代理都冇得試聽,衹聽過高一級的型號Getz, 不過未玩過陶瓷單元,一聽便中毒。

B&W805s當年部Goldmund及Metronome CD4 出直流電燒了個低音單元,寶華換一個低音衹需$1000, 個人覺得B&W用的單元太平,就算804及805換一個低音衹需$1000, 陶瓷單元貴好多

買喇叭前打去代理維修部報價換喇叭單元大概可知道隻喇叭成本。以805s, 就算換哂所有單元,也衹需$2800

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2017-9-1 01:31
開Hiendy咁耐都未見過依類回覆喎

所以....我都冇 pm 到
回復

hoyin13 發表於 2017-9-1 08:52
所以....我都冇 pm 到

我仲想問你係乜好嘢要咁神秘添
回復

Tannoy prestige is well known a good combo with Mcintosh. I suggest Turnberry GR LE for 70K, if Kensington is a bit out of budget.

Unlike the normal Turnberry GR, limited edition Turnberry is equipped with Alnico driver that should be same as Kensington but cost more user friendly.

http://my-hiend.com/wp/%E9%99%90 ... ge-turnberry-gr-le/

My living room is a bit smaller than yours (18.5' x 9.5') and listening area is around 12' x 9.5'. I am using Kensington and is really not bad.

System photo for your reference.

評分

查看全部評分

回復

師兄聽歌口味同環境,呢對 good fit

http://www.review33.com/2ndhand/ ... opic=59170509111858
回復

其實空間咁有限可能只有Tannoy 適合
回復

racewong 發表於 2017-9-1 01:32
S7可以上Guru acoustiic

Thanks 版主!
回復

bigpun1975 發表於 2017-9-1 10:35
其實空間咁有限可能只有Tannoy 適合

請教 豬賓 師兄何出此言呢?

小弟對 Tannoy 唔太熟悉, 只見佢喇叭 size 都大. 是否因為同軸單元, 所以細地方反而合適?
回復

PMC Fact 12會唔會太大對 ?
回復

szekt 發表於 2017-9-1 10:24
師兄聽歌口味同環境,呢對 good fit  

http://www.review33.com/2ndhand/forum_message.php?topi ...

其實 Signature Diamond 同 Diamond 系列比較, 係邊個級數高 d?
回復

Classic 吾多聽,咁對base 要求吾洗去到超低沉嗰浸,可以揀六寸base 單元嘅喇叭就掂,即係座地可以瘦d 都得
回復

hoyin13 發表於 2017-9-1 10:44
請教 豬賓 師兄何出此言呢?

小弟對 Tannoy 唔太熟悉, 只見佢喇叭 size 都大. 是否因為同軸單元, 所以細 ...

因為Tannoy 可以完全貼牆擺
回復

WilsonAudioLab 發表於 2017-9-1 10:49
PMC Fact 12會唔會太大對 ?

如果以深度黎計, FACT 12 同 Twenty25.26 應該係極限
回復