新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: hoyin13

[喇叭] 7 萬 budget 買咩座地喇叭夾老麥?

hoyin13 發表於 2017-9-1 10:44
請教 豬賓 師兄何出此言呢?

小弟對 Tannoy 唔太熟悉, 只見佢喇叭 size 都大. 是否因為同軸單元, 所以細 ...

小弟當時是基於以下考慮:

1. 同軸單元較有利於短距離融合聲音和表達定位。
2. 同軸單元高度較一般喇叭低音單元高, 減少混濁感。
3. 側低音槽較有利於低音擴散, 喇叭後牆距離要求較少。
4. 闊前障板減少喇叭對反射聲既倚賴, 聽直接聲較多。
5. 鋼磁單元聲音較通透有質感。
6. 易推, 對amp倚賴較少。
7. 靚仔 (不過呢樣野見人見智):P

以上1-4都係針對細同短聆聽空間而考慮。
回復

starhifi 發表於 2017-9-1 07:19
當年我大人送對Miles 5比我時,我曾試聽過WA Sophia , Avalon Idea, B&W 804D, Sonus Faber Cremona, ProAc ...

以前寶華良心代理,無食水心。現在自家做回代理,大幅加價,食水有幾深,大家心中有數。
回復

Tannoy ...la

可以貼牆放, 一定夾老麥, 同軸可以比較近聽都ok!

另外,都係果句:150呎樓下, 唔好玩座地, 拿自已來搞.
不過有錢又唔緊要, 到時唔得咪玩返書架囉.
回復

當年我大人送對Miles 5比我時,我曾試聽過WA Sophia , Avalon Idea, B&W 804D, Sonus Faber Cremona, ProAc ...

剛年買Miles 5買左幾多錢?
回復

hoyin13 發表於 2017-9-1 10:50
其實 Signature Diamond 同 Diamond 系列比較, 係邊個級數高 d?

Signature Diamond係我聽過咁多對B&W最好聲的一對.

如果係B&W硬粉絲, SD必買.

評分

查看全部評分

回復

hoyin13 發表於 2017-9-1 10:50
其實 Signature Diamond 同 Diamond 系列比較, 係邊個級數高 d?

Signature Diamond 係特別版,好難與其他Diamond 系列比較。SD size 細小,適合百多尺空間。音效同氣勢都
回復

樓主呢個case最好買二手, 未知想要咩組合既情況下, 二手唔啱口味, 放翻出去唔使乜蝕, 但大前提一定揀大路野
回復

原來 Signature Diamond 咁強 ga...
見佢兩路兩單元又細細對, 真係睇唔出
回復

二手我今次未必考慮,因為冇多可動用既 cash, 同埋咁大筆數想碌卡儲下分
回復

hoyin13 發表於 2017-9-1 11:31
如果以深度黎計, FACT 12 同 Twenty25.26 應該係極限

仲fact 12 3.5路 4單元喎
如果可以拉直玩220呎就差唔多

回復

Tannoy 就主要因為個樣 and size....一早比老闆 Say NO....so.....我都冇去試了....
回復

嘩....好抵喎, B&W 啲喇叭單元咁平?

小弟n年前用Proac D15, 一隻低音爆咗象膠邊, 威達都報我千八定二千蚊, 一對換就三四K
回復

Gauss5831 發表於 2017-9-1 11:36
Tannoy ...la

可以貼牆放, 一定夾老麥, 同軸可以比較近聽都ok!

師兄, 其實係計成個廳(樓主220平方尺), 定係計玩hifi嗰邊?(樓主話得110平方尺) , 但又唔知點方割得6x6x6
回復

shooter 發表於 2017-9-1 14:27
師兄, 其實係計成個廳(樓主220平方尺), 定係計玩hifi嗰邊?(樓主話得110平方尺) , 但又唔知點方割得6x6x6  ...

計玩hifi嗰邊(樓主話得110平方尺) <<<<<

如果打橫放當佢110尺, 打直放當220尺.
回復

racewong 發表於 2017-9-1 12:18
剛年買Miles 5買左幾多錢?

Around 90K in 2013.
回復

如果要選 B&W兼 cost no objection,  B&W 史上令人驚豔首先要算到廿多年前嘅 Silver Signature 書架, 然後就係 Signature Diamond 啦!

Silver Signature 以現今水準評價依然出衆, 瓣瓣均勻, 聲音幼细音像清淅,有速度又爆得起, 書架仔而表現將相之材也!

評分

查看全部評分

回復

師兄可以上「牛羊」試埋Atohm GT2
回復

haha12 發表於 2017-9-1 18:43
如果要選 B&W兼 cost no objection,  B&W 史上令人驚豔首先要算到廿多年前嘅 Silver Signature 書架, 然後 ...

全對! -定要跟埋原裝喇叭線! 及外置crossover 冇郁過!

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2017-9-1 20:13
全對! -定要跟埋原裝喇叭線! 及外置crossover 冇郁過!

那些年 Silver Signature 喇叭, ext. crossover, 腳座, 原庒銀缐 ㄧ站式全包宴, 堪稱貴買平用。
回復

haha12 發表於 2017-9-1 20:41
那些年 Silver Signature 喇叭, ext. crossover, 腳座, 原庒銀缐 ㄧ站式全包宴, 堪稱貴買平用。 ...

當年賣緊呢對書架叫價7萬幾已經嘩嘩聲! 可惜我甚少見到有品相良好的企理2手品, 無論現在的805乜version 都難以媲美!
也正因如此, 現今的版本確打動不了我
回復