新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6847|回復: 18

[測試報告] Open CAS: Roon Server+ Synology+Iphone/ipad

最近小弟剛剛開始玩HIFI:

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1

除了硬件,軟件也很重要。我不想買封閉性的CAS,因為硬件及軟件技術日新月異,封閉性對擴展有限制。因此我一直在研究開放的方法。最終該我遇上ROON,公司是Roonlabs。

Roonlabs 大有來頭,我唔詳細講了。大廠名牌之後。有興趣睇下面條link.
https://www.techhive.com/article ... ore-music-fans.html

以上是我安裝ROON的步驟,冇興趣可SKIP。
材料:
1 Synology 1513+
2 HGST 8tb x5
3 Music Library
4 USB cable
5 hifi (USB DAC)
6 Tidal Account

步驟:
1 把5個HDD安裝上synology,基本setup下。
2 加多個SSD,把roon server安裝上去。
3 把music library 放入synology
4 Roon Scan個music library。之後加Tidal入Roon Server.
5 synology經 USB 駁 hifi的USB DAC
6 Iphone/ipad download Roon remote,用黎控制/點歌。
7 坐低聽歌。

ROON的好處。
點解用Roon,因為真係好強大。音色,速度,功能。唯一可以彈的係冇中文介面,但我唔太介意。同埋係要俾錢的。好野要俾錢,係好正常。(我冇收佣)。$1000一年或$4000左右終身。對比起強勁的CAS,這個價唔算係乜。以它的背景,我相信應該強過不少CAS的內置軟件。獨立軟件+獨立Hardware,確保未來的擴展性。Roon還有DSP,自動Scan整個library調音量。

最吸引我的,是強大地把線上線下音樂融合!!!

把Tidal加入去,我可以在同一個ipad interface睇倒我個library同埋tidal library. 現今還有那個software可以做到咁呢?

即係話,之後用一個roon app攪掂晒。

Music Server 比 用之前臨時的小米盒子Airplay質量好太多了!那個小米仲要成日窒機。就算播同一首歌,都很遠。

用Roon暫時讓我聽自己的音樂時,同時可以透過TIDAL發掘我未有的音樂,真的很有樂趣。原來有很了我喜愛的樂手也有新的大碟呢~ ROON還有很多功能,我還未探索,有機會試下room eq的功能 。

排版靚仔

排版靚仔

有埋DSP路徑你玩

有埋DSP路徑你玩

多謝閱讀!

下面直接駁住TIDAL

下面直接駁住TIDAL

評分

查看全部評分

如果唔做conversion,理論上聲音最好嘅 (Lossless vs your high quality),可參考Roon community內的forum. (RAAT 傳送關係)如果NAS是行Dual Lan,我覺得聲音更上一層樓。 IMG_1097.PNG

回復

我都係手痕試下唔同既DSP。理論上應該乜都唔攪,但有一個Room EQ 我好有興趣試下,因為我在廳聽,兩邊唔平衡,唔知REQ可否改善情況。

依家我係synology直入DAC,冇經LAN。唔知USB的質量有幾大影響。現在的SETUP缺點係,部synology都幾噪。有5個HDD在工作,有機會影響質量。
回復

Simplythere 發表於 2017-9-3 01:13
我都係手痕試下唔同既DSP。理論上應該乜都唔攪,但有一個Room EQ 我好有興趣試下,因為我在廳聽,兩邊唔平 ...

Ching你好!我而家都是NAS直接搏去DAC,同樣是好燥聲,或者試試用個USB isolation看看有無效果?
回復

thomas928 發表於 2017-9-3 10:58
Ching你好!我而家都是NAS直接搏去DAC,同樣是好燥聲,或者試試用個USB isolation看看有無效果? ...

1 無線: Synology - USB WIFI - Switch - MicroRendu - USB DAC (把synology搬去另一個房)
2 有線: Syonlogy - USB Relocker - UsB DAC
3 有線: Synology - switch - computer - USB DAC (把synology搬入房, 將roon server安裝在電腦)

唔知邊個方法會好D呢? 那個synology唔單止訊號嘈, 佢本身都真係幾嘈.
回復

想請教師兄,你已裝了5隻hdd入1513+,
那麼你的ssd是如何接駁?
回復

ROON我都好有興趣試, 但因為得一台NAS, 如果FRESH左ROON就睇唔到片了
回復

Midnighteye 發表於 2017-9-3 11:40
ROON我都好有興趣試, 但因為得一台NAS, 如果FRESH左ROON就睇唔到片了

唔會掛,等於裝個apps入nas啫,我都用緊。
回復

Simplythere 發表於 2017-9-3 01:13
我都係手痕試下唔同既DSP。理論上應該乜都唔攪,但有一個Room EQ 我好有興趣試下,因為我在廳聽,兩邊唔平 ...

NAS 有好多組合玩法, 可減少播歌時既 noise, 例如我用 713+ 加 513 expansion rack, d 歌放係 713 其中 1隻 single HDD, without RAID.

播歌時只有1隻 HDD 轉.513 expansion rack 無嘢做會成隻 sleep .

然後 set 咗定期將 713 隻 single HDD backup 去 513 的 RAID 5

而玩咗輪 Roon on NAS, 我轉了用 NUC行 Roon.  不過無論點,我係 stream 去 sms-200, 進一步隔離了.   
回復

nicknick 發表於 2017-9-3 12:21
唔會掛,等於裝個apps入nas啫,我都用緊。

我以為會令個NAS無左自己的OS.

等我上ROON望下先
回復

Simplythere 發表於 2017-9-3 11:14
1 無線: Synology - USB WIFI - Switch - MicroRendu - USB DAC (把synology搬去另一個房)
2 有線: Syonl ...

plan 2會方便好多。因為無線傳輸,如果傳輸DSD文件,是會有些卡,可能是我個Router問題。
坊間有人換咗 synology 個風扇。就安靜好多
而我自己就放部NAS落地下,就唔覺有聲。
回復

音質計要考慮入DAC 前的clock signal質素如何
回復

請問Roon可唔可以自動download埋歌詞?
回復

wleung712000 發表於 2017-9-7 13:10
音質計要考慮入DAC 前的clock signal質素如何

正打算加些reclocker 去攪攪佢。同埋換下條usb
回復

hellowe 發表於 2017-9-7 23:00
請問Roon可唔可以自動download埋歌詞?

可以,如果 Roon Library 有的話。
回復

chuck 發表於 2017-9-8 02:41
可以,如果 Roon Library 有的話。

中文歌,歌詞多唔多?
回復

hellowe 發表於 2017-9-9 16:35
中文歌,歌詞多唔多?

中文字歌詞應該沒有。另外,我有些中文 album 歌名在 Roon server 變了英文國語拼音,要改變設定,轉為用 file 內 metadata.
回復

都吾係太麻煩姐
回復

Sharing my Roon setup:

Roon Core is installed in a DIY computer server (dual lan) in the study room, which is approximate 30 feet away from the Hifi area. All music files are also stored on it.

The aforementioned computer server is directly connected to dCS Network Bridge (Roon endpoint) via Cat 6a Ethernet cable and dual LPS lan-fiber isolator. Wireless router is also directly connected to the computer server to avoid a separate network switch.  

回復