新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 7500martin

[電源線] 絕不讓歐美品牌專美的寶島新勢力 - MPS TENA 天籟電源線

AS881 發表於 2017-11-3 10:49
不知不覺已經用咗Teana pc X 4pcs, 此線的確令人驚艷!所以都忍唔住整多兩對speaker cable, 打算之後bi-amp ...

換走 Hades 頭後,條線的 true power 先會出現!
回復

PhantomGTR 發表於 2017-11-3 11:37
換走 Hades 頭後,條線的 true power 先會出現!

用古河頭?
回復

如果你手上有其他頭,都不妨試下!
回復

PhantomGTR 發表於 2017-11-3 12:43
如果你手上有其他頭,都不妨試下!

手上得d普通純銅頭咋
冇其他頭了   
回復

jeansky 發表於 2017-11-3 12:47
手上得d普通純銅頭咋
冇其他頭了

試下換個古河鍍銠或鍍金的,或 IeGO 頭看看。
回復

即係佢D頭係好唔得............
回復

小仇 發表於 2017-11-3 13:31
即係佢D頭係好唔得............

文無第二,武無第二,天下間永遠有更好的選擇。
回復

PhantomGTR 發表於 2017-11-3 13:47
文無第二,武無第二,天下間永遠有更好的選擇。

師兄,你換了其他頭??
回復

hksarac 發表於 2017-11-3 19:32
師兄,你換了其他頭??

我有 5 條,遂條試緊,so far 用唔同頭係好大反應,有d 頭唔平,但效果比 hades 更差。有D 頭唔貴,但效果好好。

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2017-11-3 19:56
我有 5 條,遂條試緊,so far 用唔同頭係好大反應,有d 頭唔平,但效果比 hades 更差。有D 頭唔貴,但效 ...

可否俾多少少提示,唔貴但比hades好的包括?
回復

chaucer 發表於 2017-11-3 21:23

X 2
回復

原廠頭我都無試過

分別做左3 條, 有維堡, wattgate,  銅彩

最好的是最貴的維堡鍍銠白金
回復

chaucer 發表於 2017-11-3 21:23

借過網友做的 Palic 單晶銅頭 Teana,線加頭之前已用過 250hrs。我用係 DAC,同 preamp (因為 power amp 係古河鍍金英插直插牆身,用唔到呢條線)。佢的人聲及更高頻段比 Hades 還要薄,低頻的質及量都相約咁少同淺,整體 roll off 都同 Hades 的相約。網友話係音展時賣 ~$1200/pair。

自己試過換舊物資中找到的古河 FI-11(G) 乸頭,已用咗十年八年,早半年前才放埋一邊。呢個頭我用係 power amp 個到。這頭比 Hades 聲音順滑一點,低頻質同量都多一點點,係個身短D。現在唔知新的要買幾錢。

這星期試用 IeGO 單晶純銀鍍銠乸頭,因為朋友幫我找的,我無深究同忘了個 model,係藍色殼,呢個變化就認真大!我用係威馬牛 個到,因為呢隻牛供電俾 dac, preamp, CAS 用的 5V LPS 及 12V LPS 等等,絕對係個關鍵位。現在用了超過120個鐘,但開始個效果已令我十分驚喜,完完全全係唔同聲,層次、細節、密度、尤其是低頻的質同量都遠遠好過本來的 Hades 頭。條 Teana 的另一邊又係古河鍍金英插直插牆。價錢因為係朋友幫我弄來的,所以不知市價,佢收我不用一千 (一個乸頭)。

琴晚將power amp 個古河 FI-11 (G) 乸換走,放入一個單晶銅鍍銠的不知名頭,又不方便講價錢,佢收我幾百一個乸頭,請看下圖,有碳纖片銀色重手金屬殼就係佢了。同樣都係那位朋友幫我弄來,佢話唔方便講,咁所以我都唔知係乜嘢頭。咁我用咗,又係另一個大改進,有近乎用入 IeGO 時的幅度!不過琴晚只係聽得兩三個鐘就瞓咗了,放一星期看看如何。

全新的單晶銅鍍銠

全新的單晶銅鍍銠

用開的古河 FI-11(G) ,公的未試。

用開的古河 FI-11(G) ,公的未試。

Palic 頭,公乸一對咁用。

Palic 頭,公乸一對咁用。

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2017-11-4 13:18
借過網友做的 Palic 單晶銅頭 Teana,線加頭之前已用過 250hrs。我用係 DAC,同 preamp (因為 power amp  ...

回復

PhantomGTR 發表於 2017-11-4 13:18
借過網友做的 Palic 單晶銅頭 Teana,線加頭之前已用過 250hrs。我用係 DAC,同 preamp (因為 power amp  ...

佩服ching玩音響既認真

亦多謝你既結果,等等參考下先!
回復

Billy 兄!單晶銅鍍銠有冇20A頭?
回復

dreamchung 發表於 2017-11-4 15:10
佩服ching玩音響既認真

亦多謝你既結果,等等參考下先!

師兄太過獎了,可能我細個玩得 Lego 多吧。
回復

感謝師兄分享!

手頭上有古河28G、R, 亦有IeGO單晶銀,一於換上試試!
回復

PhantomGTR 發表於 2017-11-3 13:27
試下換個古河鍍銠或鍍金的,或 IeGO 頭看看。

Lego頭那里買?
回復

IeGO 定 LeGO?
IeGO 我朋友幫我買,所以唔清楚。LEGO 係指我鍾意堆堆砌砌。
回復