新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 7500martin

[電源線] 絕不讓歐美品牌專美的寶島新勢力 - MPS TENA 天籟電源線

PhantomGTR 發表於 2017-11-6 22:17
師兄有無乜嘢新發現?

Yes!! I did it. Result is promising.

Two findings so far. (i am on trip now)
1) from wall socket to isolation transformer : Teana with Furutech F28R is noticeably better than Furutech 'shocking pink" DF-4 with F50 NCF, in both musicality and hifi factor in general.
2) 350W power consumption tube amp. F50 NCF is much more well defined & the original Hayes. This result is not surprise.

IMHO the Hades come with factory terminated PC is a total waste of money. And the craftsmanship of factory terminated PC is just so so. Re terminate it if you can even you don't want to change the plugs.

I would test the iEGO later on.
回復

chaucer 發表於 2017-11-6 23:03
Yes!! I did it. Result is promising.

Two findings so far. (i am on trip now)

Yeah!!!!  I absolutely agree with your sharing.  Your sharing is very encouraging!!!   That Teana cable deserves some other plugs for better expression of its hidden potential.

BTW, Have a nice trip.
回復

记得好像1200左右一套头尾插头。石后最佳选择。
回復

我有3 條diy 天籟

1. Wattgate evo 320i 5266

鍍金版的wattgate,  適用係合併, 前後級,夠力, 中性, 低頻一層層湧出黎, 中頻好聽, 高頻爬得唔夠盡。

2. 維堡鍍銠白金

非常地夾teana,  做工一流, 用係解碼超正, 分析力高, 空氣感, 空間感一流。 古河插要去到碳纖鍍銠先俾到呢種感覺。

3. 銅彩max 5n銅鍍鈹合金

寫明有5n 銅, 而且售價便宜, 相對以上2 隻, 我覺得此頭係中性以上再發展, 用係amp 很不錯。
回復

Midnighteye 發表於 2017-11-7 06:15
我有3 條diy 天籟

Great! 請問師兄有無用過 Hades 頭來比較嗎?
回復

PhantomGTR 發表於 2017-11-4 13:18
借過網友做的 Palic 單晶銅頭 Teana,線加頭之前已用過 250hrs。我用係 DAC,同 preamp (因為 power amp  ...

先行感謝PhantomGTR師兄帶埋尼條換左頭嘅線光臨寒舍(無作大…真係好寒 )

當試到由牆插到中村200se隔離牛 有種嘩一聲感覺啦…先唔講好唔好聽…因個個杯茶都唔同,但對比用緊power1尼講變化就好大…試卸甲17第cut包圍感強左好多包近成個廳…立體感結像相當好,好難想像幾瓦膽機仔有甘嘅聽感 PhantomGTR師兄果種堅毅真候拜服…我反而求其個多,成堆線打曬蛇餅…懶得閒理佢,俾家人推或撞歪左個嗽叭結像走左樣…好多時都懶理,反正平時聽啲人聲錄音音效一般唔多覺就又佢…

評分

查看全部評分

回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2019-1-18 12:36
先行感謝PhantomGTR師兄帶埋尼條換左頭嘅線光臨寒舍(無作大…真係好寒 )

當試到由牆 ...

師兄你咪又嚟笑我,我羡慕師兄你有咁多經驗同知識就真!

評分

查看全部評分

回復

Midnighteye 發表於 2017-11-7 06:15
我有3 條diy 天籟

維堡電源同rca線都好毒架
回復

PhantomGTR 發表於 2019-1-18 12:39
師兄你咪又嚟笑我,我羡慕師兄你有咁多經驗同知識就真!

唔好玩啦…

今日另一個師兄上尼家訪…佢同您一樣,係皇帝位測試25秒風玲效果…都係聽到23-34秒先無…(仲係度掃緊微弱聲音),我就20秒未到已經聽唔清… 可能後生果時成日笠住個耳筒(又大聲喎…)提早老化。
回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2019-1-18 14:44
唔好玩啦…

今日另一個師兄上尼家訪…佢同您一樣,係皇帝位測試25秒風玲效果…都係聽到23-34 ...

福氣嚟既
回復

甘遲啲聽到約10秒到…就更好福氣啦…
回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2019-1-18 17:44
甘遲啲聽到約10秒到…就更好福氣啦…

是呀,六十而耳順嘛!
回復