新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16118|回復: 34

[請教] Accuphase or 老麥推 B&W

請教吓各位, 如果夾B&W, 用Accuphase vs 老麥 既聲底係點呢?
話說有朋友考慮上803D3, 想放對804D3, 自己就考慮接貨. 網上見人推B&W大部份用老麥 or 金仔, 其實兩隻牌子推B&W出既聲底特性係點呢? 有冇話專長播邊類型歌呢?
B&W 自家用chord,係日本同金仔同一代理
以往夾 B&W 以清爽好控制力為主,但近代已有轉變。
回復

我以前對金仔同B&W都有徧,系屎嘅偏見。但糸因為想找一set而價錢不太貴的組合,而在日本也聽過金仔,麥記夾B&W,覺得不錯。所以買咗二手金仔推800D,如果你想有力同爽快,就選AB,如果想潤啲,就class A。當然市場上有好多好機,goldmund 29, 29.4, VA SS-101, etc.但以價銭,聲音,耐用及制作計,金仔非常抵用。
回復

舊老麥夾B&W就無得頂, 依家新一代就唔知.
回復

thanks 樓上幾位師兄
回復

gatefans2009 發表於 2017-9-15 13:51
我以前對金仔同B&W都有徧,系屎嘅偏見。但糸因為想找一set而價錢不太貴的組合,而在日本也聽過金仔,麥記夾 ...

追過師兄換金仔一對巨無霸個po, 精彩

啲fd成日話金仔, lux, eso 嗰d係日本聲, 老實講我自己未聽過, 日本聲係咩概念就真係唔知.
網上見金仔原廠係用b&w喇叭做reference, 調校出來d聲應該夾掛
回復

其實睇樓主聽咩類型嘅歌多,而去選用咩機去推對B&W,老麥同金仔係兩種味道嚟
回復

shooter 發表於 2017-9-15 14:44
追過師兄換金仔一對巨無霸個po, 精彩  

啲fd成日話金仔, lux, eso 嗰d係日本聲, 老實講我自己 ...

同埋馬仔CDP都係用 B&W 教聲的
回復

pclai2000 發表於 2017-9-15 18:51
其實睇樓主聽咩類型嘅歌多,而去選用咩機去推對B&W,老麥同金仔係兩種味道嚟 ...

同意, 其實我相信 B&W 都可以忠實反映到呢兩個品牌 amp 既聲底.

即係話, 主要係睇樓主你自己鍾意金仔定老麥 amp 既聲
回復

我真係知到乜嘢叫日本聲,歐洲機就有歐洲聲、美國機就有美國聲、日本機咁就有日本聲。好似早期Goldmund CD18咁,咪用pioneer嘅平價CD機改咗隻牛換咗個殼,咁就變咗歐洲聲?日本人並唔係唔識設計高級音響,大部份高級唱頭都係日本人做,好多歐美嘅廠家搵日本做唱頭,咁唔通歐洲人搵日本人做OEM嘅唱頭就變咗歐洲聲 ?總之唔理佢咪七聲,最緊要自己啱聽。

評分

查看全部評分

回復

朋友用金仔A200推D801 音色和控制力都幾好!不妨考慮金仔啦!
回復

只想提提樓主,B&W這D3一代聲音比較理性冇以前咁signature聲,你看到網上別人推B&W的器材及評語,恐怕大部份是D3之前的型號及印象,用來套落D3未必最適用。

簡而言之,我自己覺得D3聲音比以前更 "中性",冇咁濃味。個人感覺,不需同意。

評分

查看全部評分

回復

gatefans2009 發表於 2017-9-16 07:36
我真係知到乜嘢叫日本聲,歐洲機就有歐洲聲、美國機就有美國聲、日本機咁就有日本聲。好似早期Goldmund CD1 ...

咁你要溫下書了,德國聲同英國聲都有不同的
回復

hksarac 發表於 2017-9-17 12:44
咁你要溫下書了,德國聲同英國聲都有不同的

我只表示日本聲並不是衰聲。小弟讀書少,請解釋何謂英國聲,何謂德國聲,有沒有文章可供參考。
回復

pclai2000 發表於 2017-9-15 18:51
其實睇樓主聽咩類型嘅歌多,而去選用咩機去推對B&W,老麥同金仔係兩種味道嚟 ...

我覺得金仔夾KEF先可以發揮金仔既聲音特性.
回復

racewong 發表於 2017-9-17 16:10
我覺得金仔夾KEF先可以發揮金仔既聲音特性.

我都係金仔配KEF,效果我都好滿意
回復

pclai2000 發表於 2017-9-17 19:21
我都係金仔配KEF,效果我都好滿意

207等緊你
回復

但二手吾見有人放
回復

pclai2000 發表於 2017-9-17 21:38
但二手吾見有人放

去WELLCOME AUDIO搵下啦

評分

查看全部評分

回復

gatefans2009 發表於 2017-9-16 07:36
我真係知到乜嘢叫日本聲,歐洲機就有歐洲聲、美國機就有美國聲、日本機咁就有日本聲。好似早期Goldmund CD1 ...

Goldmund CD18 確係經典,唔開蓋冇人知
回復