新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2527|回復: 11

[分享] 用DSP 為Magnepan 3.7i 加 bass

最近中了屏風毒,日日都沉醉在音樂之中。梗係要繼續攪建設。

我一直苦等preamp,冇辦法。唯有攪住上游的訊號先。因為有頗大的進展,所以來更新一下近況。現在跟之前的狀態是另一次大的提升。於要在清晰度及低頻。 附圖在底。

之前的帖:
初試Magnepan 3.7i
Open CAS: Roon Server+ Synology+Iphone/ipad

1 MicroRendu + ifi Power

之前我建的CAS是由 synology 1513+去行roon,再用條$15的usb接入oppo 205 做dac及順手做埋vol control.

這樣有個問題。就係synology1513+ 唔太夠power去行roon server. 同埋個synology有5個HDD真係好嘈!

最近入手了個MicroRendu 及ifi Ipower,我把roon core移動我的desktop,MicroRendu由ifi Power供電。經$15 USB到oppo.

這樣做,roon core可有更強的處理能力,改用MicroRendu明顯清左靜左。我可以很注意到配樂的一些旋律,值得轉。除非有一日oppo 205是roon ready吧,那就更直接了。至於那條USB,訂左Lush,睇下到貨後會怎樣。我很想把那synology搬入房,等佢唔好咁嘈,但這又考驗router的能力,都係遲先。

2 Room Correction / DSP
我download左room eq wizard, 是免費的。我家有一支blue yeti mic。我由20-20000hz去做room EQ. 不成功。我很懷疑是因為我支blue yeti不適合做。做完之後,感覺有一層紗蒙蔽住音樂,完全地把magnepan3.7i的通透破壞了。這可能是我的技術問題。在淘寶訂緊支測試mic,遲些再報告。

然而,我想既然都係由REW俾個filter過去roon做dsp,不如我主觀咁整條curve啦。屏風中高頻很完美了,主要係加強個bass就得。我把耳貼在屏風上,她不是沒有bass,只係bass相對細聲吧了。

於是,我立刻用roon去做 EQ,給100hz以下的加DB. 一試。。。便失敗了。不停的clipping,令低頻亂晒。

靈機一觸,其實主要是低頻與中高頻之間的音量比啫,我不能加大低頻,減低中高頻也可達到目的。於是我把整個DB拉低,維持100以下的DB。結果,掂了!音樂的低頻出晒黎!真係好滿意!這談不上能完美化低頻,但就音量比這個平衡上,現在是很自由可以調控了。現在不用再調高音樂去感受那低頻了。當然,拉低了整個DB,同一個vol 下係會細聲左,所以要用搖控高vol去達到同一音量。我現在的聆聽vol是60-65左右。如果不是降低了中高頻DB,我想我會聾了。

我相信這做法對amp有一定要求。聽說每拉高3DB就多用一倍電流,實際不知是否這樣。如果amp不夠力,這做法會對音量做成限制。我現在用的是d-sonic 2100wpc @ 4ohm. 我試過+12db及+6db. 前者聽classical 可以,後者聽人聲會好一些。依d個人感覺,可慢慢調。

評分

查看全部評分

我都正在了解緊DRC,睇緊邊隻可以最容易地加入我套system。

師兄你有隻mic不如試下Dirac Live Room Correction 有30天trial period 不過要有隻calibrated mic會好啲。
回復

sgb 發表於 2017-9-15 14:00
我都正在了解緊DRC,睇緊邊隻可以最容易地加入我套system。

師兄你有隻mic不如試下Dirac Live Room Correc ...

係,外國不少人推介Behringer BCM8000,幾舊水. 暫時我已幾滿意自己調BASS的效果,放低DRC這路。如果你成功左,記得話我知~
回復

真係完全錯!

屏風最強係低音, 不是高音.

去這裡請教下,點玩好屏風.
http://www.1pekingroad.com/zaspx ... ppersubjectno=66258
回復

Gauss5831 發表於 2017-9-15 10:51
真係完全錯!

其實好多人對低音要求最緊要係揼心口, 而不知 bass line 先係評低音之好壞.

就如看影像/相片的 "黑" 色, 只要烏卒卒就當好, 而不知黑色中也要有細節先為之好嘅標準.

評分

查看全部評分

回復

Gauss5831 發表於 2017-9-15 15:51
真係完全錯!

屏風低音梗係正啦,其實整個屏風的清晰度也很正。我用DSP為屏風加bass,係因為我見倒個DB Curve 低頻位低了,我做的只是把它調高到合適水平。這現象是我感受到,但說不出來,後來用mic去測試就看到整條20-20khz的curve。

我想你指我錯,是誤會了我說屏風低頻不好聲吧。這是一大誤會呢~我十分享受她的低頻呢~以前我都不聽敲擊樂的,現在很喜歡了~以前聽不到的低頻配樂,現在也很清楚與主旋律來回穿梭。

我分享此post,是希望人們不要怕屏風的冇bass。簡單的DSP也能調整倒了。喜歡的話,加到揼心口都得,個amp夠力就應該沒問題了。
回復

GREENSPAN 發表於 2017-9-15 17:23
其實好多人對低音要求最緊要係揼心口, 而不知 bass line 先係評低音之好壞.

就如看影像/相片的 "黑" 色, ...

無錯, 靚低音係起圈.

屏風最難係收細口型.
回復

GREENSPAN 發表於 2017-9-15 17:23

就如看影像/相片的 "黑" 色, ...

完全認同 Greenspan大師所說!

揼心口嘅 bass 聽頭個十零分鐘就好過癮,第十一分鐘開始就會覺得悶。

我心中嘅 bass reproduction 係要聽到唔同嘅bass tone and texture!

評分

查看全部評分

回復

樓主,
Good job! 我都有對1.6R, 因空間問題暫時收埋咗. 以前都有玩RoomCorrection by Tact audio. 還可以玩2.2聲道即可主喇叭加兩個低音, 因當年自己hifi知識不及放棄咗. 我用RoomCorrection對主喇叭非常有效果, 後來很多原因放了部Tact(聲效非常好). 考慮用software代替, 但自己又有玩LP, 所以等了又等...未有決定. 如果純數碼音源我會考慮這
回復

你仲想唔想吸多D屏風毒?
回復

racewong 發表於 2017-9-17 16:17
你仲想唔想吸多D屏風毒?

板主有指教
回復

毒死佢
回復