新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10059|回復: 36

[分享] Rogue 180與Stillpoint Ultra SS的魅力

兩星期前, 知道Terence Lai換左對Rogue 180後級, 已經好想好想上去學野, 不過大家都忙緊廣州show, 所以未約實家訪時間。

WhatsApp Image 2017-09-20 at 11.52.55.jpeg

今早收到Terence電話, 叫我上去幫手搬喇叭, 因為佢剛買了八粒Stillpoint SS比佢對Tidal.

一個電話, 我已經安坐在Terence屋企的皇帝位, 靜靜地欣賞Rogue推Tidal的美聲. 如果要我先形容Rogue 180與麗磁503的分別.

WhatsApp Image 2017-09-20 at 11.52.55(1).jpeg

ROGUE 180, 使用每邊4支KT120, 輸出高達180火(超線性), 或 100火(三極)。

WhatsApp Image 2017-09-20 at 11.52.55(2).jpeg

麗磁503, 使用單端211, 每邊輸出24火Class A.

如只睇文字數據, 你地一定會估到賽果係: 動態場面Rogue勝, 質感幼細則丽磁優。

可惜我們都估計錯誤, Rogue 180推動Tidal 的質感, 水份, 幼細度都比麗磁503更優.
簡單來說, 麗磁在任何方面都取不到半點優勢。
我再去Rogue180背面睇番部Rogue180正使用三極100火輸出, 怪不得在幼細與質感可以略勝丽磁。

WhatsApp Image 2017-09-20 at 11.52.55(3).jpeg

聽完Rogue180推Tidal後, 就要幫手幫對Tidal Piano由原裝腳換成Stillpoint Ultra SS,

WhatsApp Image 2017-09-20 at 11.52.55(8).jpeg

三個人的確係方便好多, 唔駛五分鐘已經換完.

WhatsApp Image 2017-09-20 at 11.52.55(6).jpeg

我地坐底聽番同一張碟, 大家都禁不住一聲“X”, 邊有咁大改善, Stillpoint墊喇叭腳出晒名, 早已有所聞。 今次我有幸可以聽到更換前後的分別, 的確有一份立即出中環買番八粒比對喇叭的衝動。

WhatsApp Image 2017-09-20 at 11.52.55(5).jpeg WhatsApp Image 2017-09-20 at 11.52.55(7).jpeg

當Tidal Piano換上Ultra SS後, 全頻質感的飽滿度進一步提升, 最過份係音場的闊度再闊多尺半。 大家唔好睇少這尺半的威力, 以八粒喇叭腳可以造到這份提升, 的確好誇張。

WhatsApp Image 2017-09-20 at 11.52.55(4).jpeg

一邊聽一邊心情激動, 正想出門口搵HIFI德買番八粒SS之際, 突然諗起....! 我對屏風無得用釘腳喎。 如果我對Spendor D7換8粒SS, 又好似太誇.....唉...算啦. 我都係冷靜下先.

評分

查看全部評分

ROGUE AUDIO 性價比實在高,我也寫緊個包膠
回復

bigpun1975 發表於 2017-9-20 12:27
ROGUE AUDIO 性價比實在高,我也寫緊個包膠

我遲D都會拎對ROGUE 180返屋企試推屏風.
回復

槍王果然係槍王,我都有即刻俾錢的衝動
回復

nickif 發表於 2017-9-20 12:52

就係因為個 X 字
回復

nickif 發表於 2017-9-20 12:52

你對ROCKPORT換左左STILLPOINT未?
回復

好毒Stillpoint ss要幾$呀?
回復

係 Stillpoints 下面再墊塊鈦/鎢鋼板,功力馬上再有兩三成提升
回復

ThomasLi@FB 發表於 2017-9-20 15:00
係 Stillpoints 下面再墊塊鈦/鎢鋼板,功力馬上再有兩三成提升

TERENCE住喺你附近, 下次你拎幾塊過去毒佢啦
回復

Ultra 5 with bullet head spike also quite good.  Bullet head spike to avoid scratches when move the speaker.

評分

查看全部評分

回復

15/16 發表於 2017-9-20 15:49
Ultra 5 with bullet head spike also quite good.  Bullet head spike to avoid scratches when move the  ...

bullet head spike係原裝STILLPOINT?
回復

racewong 發表於 2017-9-20 16:13
bullet head spike係原裝STILLPOINT?

sure, original spike from stillpoint
回復

15/16 發表於 2017-9-20 16:22
sure, original spike from stillpoint

要加幾錢?
回復

within $200 per each, also think about to crossover with Harmonix RF-999MT mk II or TechDAS Insulation Base, that should be amazing.
回復

15/16 發表於 2017-9-20 15:49
Ultra 5 with bullet head spike also quite good.  Bullet head spike to avoid scratches when move the  ...

師兄,你對喇叭好有台型,可否介紹一下?
回復

blover 發表於 2017-9-20 17:46
師兄,你對喇叭好有台型,可否介紹一下?

Focus Audio Master 2.5 only
回復

15/16 發表於 2017-9-20 17:47
Focus Audio Master 2.5 only

Thanks, 上網再睇多啲資料先
回復

blover 發表於 2017-9-20 17:58
Thanks, 上網再睇多啲資料先

老麥唔夾Focus呀! 哈哈
回復

racewong 發表於 2017-9-20 19:14
老麥唔夾Focus呀! 哈哈

唔知呀,認識多啲,擴闊耳界都好吖!
回復

blover 發表於 2017-9-20 19:32
唔知呀,認識多啲,擴闊耳界都好吖!

約上去1516屋企家訪啦, 還掂我都好耐無上去聽野啦
回復