新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Davidsky

[HDMI] Rainbow Fish 2.0 Hybrid 和 Fibbr 菲泊爾 純 的選擇

garyportia 發表於 2017-9-20 00:53
Davidsky兄:看你的文章後,我感受光纖HDMI線在長距離傳送的優勢,以我所知純的價錢比魚貴一倍,如在不加前 ...

gary兄:小弟都好想嘗試 但不敢去試
回復

garyportia 發表於 2017-9-20 01:22
EDWINCWLAM兄:純的價位真是有點高企,我本來都想借條返嚟做測試,可惜沒有朋友入貨

...

gary兄:其實小弟都測試了,基本上是一樣 但可能個別系統的發揮不同!
回復

Davidsky 發表於 2017-9-20 13:32

其實條魚已比左電你都証明左係得,對晶片係冇影響!
祗不過係過唔到自己心理關口啫!哈!
回復

再次多謝一聲Leslie 8兄 今天帶齊家生在小弟的系統調教了一日的聲音 令到小弟的日本男優AV系統聲音更上一層樓 再一次多謝

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2017-9-20 13:32

Davidsky兄:都算你是精明人士,其實在新版彩虹魚加前供電是有一定風險的,基於廠方沒建議下做此高危動作,小則燒了線的晶片,大則可能燒機器的HDMI底版,我都是見一些師兄冒險試過無事才敢去馬咋
回復

Davidsky 發表於 2017-9-20 13:35
gary兄:其實小弟都測試了,基本上是一樣 但可能個別系統的發揮不同! ...

Davidsky兄:其實你只是測試了2K的畫面,我相信在4K的測試下可能分別會更大,這好比一台超級跑車和一台房車,現在同時在海底隧道內行駛,車速限定為時速七十公里,相信大家分別不大,但一出隧道上三號幹線入機場的話,那時就會見到真章,希望你購入4K player後再作一次公平比試,讓我們清楚一下兩者的分別。

評分

查看全部評分

回復

skhgc 發表於 2017-9-20 10:56
菲泊爾"純"系佢地攞左ISF認証嗎,所以整體一定係貴左過條魚!
如果條魚都攞埋類似既應証,價錢都會唔同左! ...

有認証係一個買影音器材参考之一,但無亦唔代表差,如果有口碑、質素同價錢呢三方考慮下,無認証但質素好,價錢仲平一大節,我會選擇傾向後者囉。有認証,質素又唔係咁標青,我寧願揀條經濟實惠、有質素及有口碑的一條,相信好多人同我諗法一樣。而我見過唔小牌子有好多認証,但出來效果都是一般又或者價錢偏貴。不過每個人感受唔同,有人寧願比貴啲買有認証心理上好過啲,同人可以吹噓一番,始終質素如何一出畫面是龍是鳳無得呃!

評分

查看全部評分

回復

shadam 發表於 2017-9-20 14:51
有認証係一個買影音器材参考之一,但無亦唔代表差,如果有口碑、質素同價錢呢三方考慮下,無認証但質素好 ...

無有錯,精明!
回復

有認証係一個買影音器材参考之一,但無亦唔代表差,如果有口碑、質素同價錢呢三方考慮下,無認証但質素好 ...

絕對同意!
百家有百貨,咩野價錢既線都有人買,應唔應証就睇自己要求!
回復

lulu 發表於 2017-9-20 15:07
無有錯,精明!

多謝你 LuLu sir
回復

garyportia 發表於 2017-9-20 14:30
Davidsky兄:都算你是精明人士,其實在新版彩虹魚加前供電是有一定風險的,基於廠方沒建議下做此高危動作 ...

gary兄:小弟如果不是在論壇看到原來魚是可以這樣用前置電源!小弟是絕對不會這樣使用的 根本沒有想過HDMI原來要插電 所以話在論壇裡分享是有用的
回復

garyportia 發表於 2017-9-20 14:38
Davidsky兄:其實你只是測試了2K的畫面,我相信在4K的測試下可能分別會更大,這好比一台超級跑車和一台房 ...

完全認同gary兄的說法 其實小弟都好心急Pioneer的4K藍光機幾時有 已經用了兩代!熟悉它的特性和聲音 小弟願意等

評分

查看全部評分

回復

garyportia 發表於 2017-9-20 14:38
Davidsky兄:其實你只是測試了2K的畫面,我相信在4K的測試下可能分別會更大,這好比一台超級跑車和一台房 ...

到時兩條光纖線一定會再作比較
回復

shadam兄:就好像法國紅酒那樣九成九都是超貴 但其實好多其他國家的紅酒好過他……平過他
回復

Davidsky 發表於 2017-9-20 16:38
完全認同gary兄的說法 其實小弟都好心急Pioneer的4K藍光機幾時有 已經用了兩代!熟悉 ...

Davidsky兄:我對Pioneer的4K藍光機也有興趣呀,到時看看能否把用役中的UB900擊倒,如是者我又有新機玩和升級了。
回復

Davidsky 發表於 2017-9-20 09:46
redair兄:小弟對你的再磨改前供電線好有興趣 想請教一下怎樣更換 ?更換了什麼線材{:5 ...

Davidsky兄:行畫面的魚供電線我用JENSEN銀線來做,約100元一呎,行聲的就用Mundorf 1MM金銀線,價錢都是差不多,再有要求的話,就搵ODIN電源線蕊來做供電線,但價錢要千多元一呎呢!
另外DC頭又會比USB頭好,這是做線師傅講的,他較專業而我又不懂,所以有DC頭輸出的我都做了。

20170916_164935-1.jpg 20170427_160727-1.jpg
回復

garyportia 發表於 2017-9-20 17:42
Davidsky兄:我對Pioneer的4K藍光機也有興趣呀,到時看看能否把用役中的UB900擊倒,如是者我又有新機玩和 ...

gary:等等等等等等等等等等等
回復

garyportia 發表於 2017-9-20 18:14
Davidsky兄:行畫面的魚供電線我用JENSEN銀線來做,約100元一呎,行聲的就用Mundorf 1MM金銀線,價錢都是 ...

gary兄:小弟就是因為有V1地線 所以咪相當有興趣磨改那條USB線,但是要搵師傅做 就比較麻煩了 要想一想辦法

多謝gary兄的資訊
回復

Davidsky 發表於 2017-9-20 19:11
gary兄:小弟就是因為有V1地線 所以咪相當有興趣磨改那條USB線,但是要搵師傅做 就比 ...

David 兄,你美加嗰邊相信都有摩改燒友幫到手呀!
回復

skhgc 發表於 2017-9-20 13:30
理論上可以,兩條都係有源光纖黎!

師兄  理論上可以不等於實際可以  正如彩虹魚一樣 廠方沒有建議這樣做 如插電損壞 廠方是不受保的 但有師兄試過沒有問題 當然我們對魚有信心 所以會搏一搏  但純是否真的可以呢  現正只是理論  幾千銀一條線如果因為咁樣報銷真係冇仇報  師兄如果你有這條純  不如你試一下插電  是否冇問題  甚至效果係咪更上一層樓  等你報告呀 師兄

評分

查看全部評分

回復