新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Davidsky

[HDMI] Rainbow Fish 2.0 Hybrid 和 Fibbr 菲泊爾 純 的選擇

EDWINCWLAM 發表於 2017-9-21 07:23
師兄  理論上可以不等於實際可以  正如彩虹魚一樣 廠方沒有建議這樣做 如插電損壞 廠方是不受保的 但有師 ...

好可惜我冇喔!有我插左啦!哈!
回復

shadam 發表於 2017-9-20 22:37
David 兄,你美加嗰邊相信都有摩改燒友幫到手呀!

shadam兄:係有摩機師傅的 過一陣子找條V1給他可否做到出來
回復

skhgc 發表於 2017-9-21 10:11
好可惜我冇喔!有我插左啦!哈!

師兄  冇就入條試下啦  可能你插左入去又係拔唔返出黎呢 之後再買條彩虹魚玩PK  邊條得就留邊條
回復

EDWINCWLAM 發表於 2017-9-21 19:36
師兄  冇就入條試下啦  可能你插左入去又係拔唔返出黎呢 之後再買條彩虹魚玩PK  邊條得就留邊條 ...

本來我係認住買條"純"系喔,但睇完呢個post之後就轉軑,
跟著去左搵大口師兄啦!哈哈!
回復

skhgc 發表於 2017-9-21 21:25
跟著去左搵大口師兄啦!哈哈! ...

師兄 買乜都好  最緊要錢洗得其所  花得開心
回復

EDWINCWLAM 發表於 2017-9-21 21:55
師兄 買乜都好  最緊要錢洗得其所  花得開心

一齊做埋金魚佬梗係開心啦!
而家等緊條HDMI前置USB電源線,到左就加埋一齊插,到時仲開心喔!哈哈!

評分

查看全部評分

回復

skhgc 發表於 2017-9-21 21:25
跟著去左搵大口師兄啦!哈哈! ...

skhgc兄:每一套系統都不同的反應 曾經嘗試一條好勁的線材在男優AV發揮得相當好 跟住即時借了去一位擁有神級系統的發烧友測試!完全是一個反差 小弟當时都相當意外

但點都好 預祝skhgc兄升cup成功
回復

Davidsky 發表於 2017-9-22 17:39
skhgc兄:每一套系統都不同的反應 曾經嘗試一條好勁的線材在男優AV發揮得相當好 跟住 ...

David兄,你呢個post咁邪惡,點會唔中魚毒喔!
更何況兩條線價位差咁遠添,點會忍得住手呢!
我認錢唔認証啦!哈哈!

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2017-9-21 16:52
shadam兄:係有摩機師傅的 過一陣子找條V1給他可否做到出來

大卫兄:你的前供电线在那里买得到呢?
回復

garyportia 發表於 2017-9-24 17:23
大卫兄:你的前供电线在那里买得到呢?

gary兄:是在買2.0的時候,小弟心想有一個後備,所以叫大口兄買埋給我 其實使用後小弟有個想法 那個前置電源的兩個HDMI頭中間那條線,可否升級更換V1?但想深一層應該不可!入邊應該是19pin!

魚以看了一星期,進步中

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2017-9-25 02:58
gary兄:是在買2.0的時候,小弟心想有一個後備,所以叫大口兄買埋給我 其實使用後小弟有個想法{ ...

大衛兄:兩個頭中間那條線要改的話很大工程呢,我們一般只改供電那條線,剛問了做線師傅,佢話用兩條芯已經足夠了,這是我的奧丁供電線,都是行兩芯,你的V1可大派用場了。

評分

查看全部評分

回復

garyportia 發表於 2017-9-25 09:23
大衛兄:兩個頭中間那條線要改的話很大工程呢,我們一般只改供電那條線,剛問了做線師傅,佢話用兩條芯已 ...

gary兄:你很厲害 其實小弟還未決定用什麼線做那個供電的線材 但就絕對會改動這條線

評分

查看全部評分

回復

各位師兄請注意,PS4 Pro 用魚2.0,一定要加電

評分

查看全部評分

回復

請問 hybrid 版 和 純光纖 版有乜分別呢 ?
回復

andy223 發表於 2018-1-17 10:16
請問 hybrid 版 和 純光纖 版有乜分別呢 ?

andy223兄,以我所知 Hybird(銅光混合)版是線身有金屬導電體由前面的HDMI頭帶電到後面的HDMI頭來供電給前後晶片運作,而純光版因為線身只有光纖(沒有任何金屬導體),所以尾部要有一供電線給HDMI頭晶片供電才能運作。

評分

查看全部評分

回復

thanks ~~~
回復

garyportia 發表於 2018-1-17 16:17
andy223兄,以我所知 Hybird(銅光混合)版是線身有金屬導電體由前面的HDMI頭帶電到後面的HDMI頭來供電給 ...

gary兄:你的前供電源ODIN使用未?效果如何
回復

Davidsky 發表於 2018-1-17 17:21
gary兄:你的前供電源ODIN使用未?效果如何

Davidsky兄,那是主要給舊純光魚行聲的,我很滿意呢,但沒有跟其他名貴線材比較(借不到),只能自我感覺良好罷了

評分

查看全部評分

回復

Davidsky兄,唔好意思,題外話,請問此圖是什麼演唱會呢?有blu-ray / 4k 碟嗎?我有一次喺HMV食晏時見過佢播,個演唱會好似幾好睇、幾吸引,不過就唔知係邊位歌星!Many thanks!
回復

20180225_004749-2241x3984.jpg 20171004_134418-3984x2241.jpg
SMBunny 發表於 2018-2-24 23:09
Davidsky兄,唔好意思,題外話,請問此圖是什麼演唱會呢?有blu-ray / 4k 碟嗎?我有一次喺HMV食晏時見過佢 ...

Bunny兄:以下圖片就是這演唱會的藍光碟,Katy Perry近年在美國相當紅 可以話係新一代美國天后

這演唱會藍光碟小弟在此做一個簡評吧……正氣 老幼適宜有很多試機的黑位,但色彩相當豐富 現場環境氣氛相當熱烈,聲音畫面有相當相當高的質素  但價錢還比香港演唱會的藍光碟還便宜!值得擁有

評分

查看全部評分

回復