新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 25942|回復: 73

[分享] music server--memory player 開箱分享

早前向 ben sir 訂購的music server--memory player 一星期前送到我家,現在仍 run in 中,初步聽感,音色自然鬆容,播放傳統cd檔案非常耐聽,有豐富細節,使人容易投入播放的音樂中,這亦是我考慮選購的主要原因。
最後,感謝ben sir 用心及音樂熱誠,不斷的從世界各地引入不同品牌,供本地用家試聽。

評分

查看全部評分

回復

嘩! 這部機真係價值不菲!
回復

Memory Player 是個低調的美國牌子,但成立了已超過十年。
它有很多獨家的 hardware & software 招數,並非只是用靚料造部電腦咁簡單!

小弟曾聽過試過的 CAS 無數,但認為現今市場上的最佳 CAS,也是小弟最喜歡的,就是 Memory Player 和 SGMS 這兩個牌子!

評分

查看全部評分

回復

Where to order if I don't know Ben Sir?
回復

Gold 發表於 2017-9-23 10:18
Where to order if I don't know Ben Sir?

Hi Gold,

We are the distributor for Memory Player for HK and China .

可以來聽下呢。

Best,
Ben
回復

超級英雄 發表於 2017-9-23 08:22
嘩! 這部機真係價值不菲!

HI,
MP16 我地香港會比外國平些呢。
Best,
Blau
回復

CKKeung 發表於 2017-9-23 08:34
Memory Player 是個低調的美國牌子,但成立了已超過十年。
它有很多獨家的 hardware & software 招數,並非 ...

是的,我都有上去聽過,真係好好聲。同見過內裡的結構,真係唔用咁大個箱唔得!

評分

查看全部評分

回復

Gold 發表於 2017-9-23 10:18

Ben sir 即係呢到,不過佢個地址未 update,現在係TST,MTR 出了行幾分鐘。
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1
回復

小弟有幸聽過呢部MP兩次 兩次都唔同聲
第一次是早排上去試聽最貴的一部SGMS 時 ,旁邊有部黑色機,當時都唔知是咩東面
一聽之下,驚人地自然流暢好聲,個人認為最好的SGMS雖然有音效上好像強過當時部MP,但個人口味好鐘意部MP ,即下暗思他日入手必以MP為首選考慮

近期,因故又可上去ben sir度,聽左新返的MP,原來廠方有硬件上的更新,有幸再聽,明顯比上一次版本更好聲,也是非常自然,好強真實感.................一聽傾心

假如我…下刪萬字 (XYZ....有錢買x左!)

評分

查看全部評分

回復

sealteam4 發表於 2017-9-23 12:35
小弟有幸聽過呢部MP兩次 兩次都唔同聲
第一次是早排上去試聽最貴的一部SGMS 時 ,旁邊有部黑色機,當時都唔 ...

MP at Volent HK a.jpg

在 SGMS 右側的「黑色嗰嚿嘢」就是 Memory Player 了。
真係幾樣衰! 但好好聲!  
回復

奇怪市場好似一直冇Mp 相類似產品可以満足我幾個要求:
1. 聲音唔會差過頂級cd transport 播 cd ripped file
2. 有 build in cd ripper
3. 可以直接播cd
4. 冇build in dac
5. Build in SSD 唔駛左駁右駁什麼nas
6. User friendly

MP絕對喺頂班級數連cd ripper 的 one stop solution。
就算Cd rip file 計聲音上比起傳統頂級cd transport 我相信保守地說絕不會輸蝕,價格上亦有優勢。
我覺得俾我呢d電腦白痴舊派cd 人擁有大量cd collection 在不犧牲音質前題下想進入Cas 世界而言是一件完整的方案一定要聴聽的產品。亦唔再需要擔心個菲利蒲cd頭重有幾耐壽命。
或許是我偏見之前我一直對Cas playback cd quality file 有保留,但MP令我睇法改變。遗撼係樓上嗰位朋友最近帶我去聽埋d劇毒嘅東西,令人荷包已經流血不止.....

評分

查看全部評分

回復

jules 發表於 2017-9-24 12:02
MP絕對喺頂班級數連cd ripper 的 one stop solution。
就算Cd rip file 計聲音上比起傳統頂級cd transport ...

咁多人都咁高評價?! 攪到我都好痕呀....
回復

racewong 發表於 2017-9-24 12:49
咁多人都咁高評價?! 攪到我都好痕呀....

痕就買黎止痕啦,你買得起的。
回復

hksarac 發表於 2017-9-24 12:50
痕就買黎止痕啦,你買得起的。

我只係知道BEN SIR舖頭擺左依部黑磚咋.

都未聽過.
回復

Imho
One of the top best player in town

And it can rip and play CD
Has various output
Making other players in the dust

You should have a very good listen and experience
回復

Hi Ben,
It would be good if you could introduce the said player here in details. I'm want to know more of it. Thanks  
回復

1. 聲音唔會差過頂級cd transport 播 cd ripped fil ...

仲要有埋 AES output!!
回復

1. 聲音唔會差過頂級cd transport 播 cd ripped fil ...

好簡單,傳統音響品牌無咁嘅電腦軟硬件工程knowhow去造,要等其他有心嘅細公司個體戶去研發。

其實呢樣嘢喺Hifi行業時常見,analog做得好唔代表digital會做得好,digital做得好又唔代表電腦層面會做得好,再加上成本、定價、市場定位嘅考量,有啲嘢係不為,非不能為。

評分

查看全部評分

回復

作為CD/SACD死硬派,
聽完SGMS同MP都覺得係時候諗定下一步,與時代接軌了.

評分

查看全部評分

回復