新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15078|回復: 65

[分享] High Fidelity Cables (HFC) 三年多的經歷

最近比較多時間係香港,就自然想搞下套機。要换左野老婆又唔多覺,最好就係换線材,易走私得黎,效果又顯著。用左High Fidelity Cables (HFC)産品已有3年多,越聽越覺得正,於是考慮從此出發。三年前,HFC每種線材只有4,5個級別,宜家已發展到6,7級。價錢都唔平,不過你中意左佢嘅聲,就好難唔追落去.

數下數下,我原本有MC0.5,Reveal PC, Enhance PC, Enhance SC, Reveal AES.

最近就買入Ultimate PC, Ultimate Reference SPDIF cable, MC-6H power distributor. Enhance喇叭線就寄去美國upgrade Ultimate.

有朋友問HFC嘅聲音特點如何, 一位最近啱啱中咗HFC毒嘅朋友形容得好好:
HFC就其磁能設計而令到聲音失真極低 ,背景寧靜之餘分析力超高,高低伸延去得更盡,而埸面,空間感亦撐得較為開揚闊大,人聲與樂器也較為真實,唯最大的優點和缺點就是........可反映出自身器材的質數和性格,攪到成日心思思想換嘢。

而家終於可以抖一陣。 器材就唔會換住喇, 反而諗下會唔會再升級HFC線材, 不過都係一段時間之後嘅事, 宜家只好食住樹皮聽住歌先.
Enhanced PC.jpg
Enhanced SC.jpg
Reveal AES.jpg
Ultimate PC.jpg
Ultimate Reference SPDIF.jpg
Ultimate SC.jpg

評分

查看全部評分

elo兄,其實reveal系列(沒有磁導向技術)的水準如何?可形容下和CT1的差距嗎?
回復

Legionee 發表於 2017-9-25 14:31
elo兄,其實reveal系列(沒有磁導向技術)的水準如何?可形容下和CT1的差距嗎? ...

Legionee 兄

Reveal 系列一樣有磁導向,只不過磁石唔係放喺接頭,而係擺喺線嘅中間.

外國有報告話Reveal已經接近Enhanced嘅表現。CT-1 可以不理。
(Photo from HFC website)
回復

Legionee 發表於 2017-9-25 14:31
elo兄,其實reveal系列(沒有磁導向技術)的水準如何?可形容下和CT1的差距嗎? ...

就是條reveal 電源線令小弟開始中HFC 毒....
音場開揚及深闊度、聲音順滑度、細節同微動態遠勝kondX avxxxdo (裝古河ncf) ...卻不失韻味、音樂感及感情...
但千祈唔好亂便試毒.....否則好易中毒身亡...
回復

SAnalogue 兄

你聽嘅Reveal係舊版定新版?因為我幫朋友買嘅Reveal電源線廠方話用左新設計嘅connector. 朋友收到後,佢話分析力比我嘅舊版好得多。當然你講嘅優依然存在。

中毒?我相信我中毒已極深...
回復

elo 發表於 2017-9-25 16:39
SAnalogue 兄

你聽嘅Reveal係舊版定新版?因為我幫朋友買嘅Reveal電源線廠方話用左新設計嘅connector. 朋 ...

我聽個條應該係舊版...條線朋友都買左一段時間了
舊版已經咁強....咁新版真不敢想像....

小弟好多年都冇換過線....估唔到呢鑊會俾佢毒到...
回復

elo 發表於 2017-9-25 16:39
SAnalogue 兄

你聽嘅Reveal係舊版定新版?因為我幫朋友買嘅Reveal電源線廠方話用左新設計嘅connector. 朋 ...

又一天價線材...
回復

版主,HFC頂級真係天價,但係入門版Reveal系列價位真係好平易近人,CP值極高,直情係巨人殺手。
回復

elo 發表於 2017-9-25 18:48
版主,HFC頂級真係天價,但係入門版Reveal系列價位真係好平易近人,CP值極高,直情係巨人殺手。 ...

我只係知道HFC條頂級真係天價咋
回復

Reveal系列不天價的~完全是引人入坑價(3mx2 usd1799)
回復

Elo 兄,你怎樣買你的hfc 線?
回復

最近雜誌廣告,好似有新代理……
回復

SAnalogue 發表於 2017-9-25 20:41
Elo 兄,你怎樣買你的hfc 線?

請check PM.
回復

神级電源線

HFC professional us$22000
Ansuz dtc us$20000
Zensati silenzio ~us$20000
Nordost o2 us$17000
Purist 30 us$15000
Stage3 leviathan us$14500
Siltech 3c 14000euro
Crystal ultimate 12000euro
回復

koalakoala 發表於 2017-9-25 22:34
神级電源線

HFC professional us$22000

師兄你咁嘅神級器材,梗係要配神級線材啦。

我由低级跟住用到中級,已經好满足囉。其實HFC每一級都可以越级挑戰,戰果仲...

師兄睇睇外國review就知...
回復

早幾日都試左ultimate pc 同 MC-0.5,真係好正,音場擴闊,真實感好強! 最後都忍唔住入左小小嘢
回復

師兄都中左毒,恭喜

其實MC0.5磁能棒比入門Reveal系列更加抵玩,又有效果。
回復

Skycam 發表於 2017-9-26 03:10
早幾日都試左ultimate pc 同 MC-0.5,真係好正,音場擴闊,真實感好強! 最後都忍唔住入左小小嘢{ ...

你都中埋HFC毒?
回復

elo 發表於 2017-9-26 10:16
師兄都中左毒,恭喜

其實MC0.5磁能棒比入門Reveal系列更加抵玩,又有效果。 ...

MC0.5 性價比真係
回復

版主,搵來試試咪知囉
回復