新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4134|回復: 2

[HDMI] 彩虹魚 2.0 ARC 一問

如果AMP去電視
TX  -----   RX
睇電視聲音會斷下斷下
如開駁去AMP既源睇片就無事,聲畫都出到

如果轉成
RX   -------   TX
睇電視聲音無事
但所有駁去AMP既源都出唔到畫面同聲

請問條線係正常?定係應該點用?

另外我用Dune solo 4k 駁 去 AMP
TX  -----   RX
出唔到聲畫

係咪1.4 HDMI頭既係用唔到魚2.0?

謝謝

師兄:以我認知光纖HDMI線兩邊插頭都有晶片,都需要電力驅動才能運作,彩虹魚2.0 Hybrid 版的兩個插頭(TX 及RX)內的晶片也是從TX 插頭取電,再經內裡的銅線將電傳去RX,因為現在很多影音器材嘅hdmi out 都夠電力驅動,所以可將2.0 Hybrid 版本作為一條普通HDMI 線使用。

但就本人及朋友經驗,市面上的確有一些器材的HDMI output 輸出電力不足夠推動光纖HDMI線運作,例如本人在使用的Dune Solo HD 4K ,但加了前供電線就解決問題。

有見及此,我亦將問題反影給代理,代理回覆說會有新的 USB Power adaptor (另購)推出給用家配合使用。
師兄可以試試加前供電後能否解決問題,以我的經驗是加強了電的質素後,除了能解決不能運作的問題,畫面和聲音的質素會有明顯提升,實在好有驚喜!

評分

查看全部評分

回復

謝謝幫忙
小弟找了大口師兄幫忙
買了加電線
Dune果面無問題

電視 LG C7 睇TVB都再無斷聲

如睇電視內買netflix既內容、或電視內置比你試atmos既短片
就會斷聲

有可能ARC 頻寬不足
而家等緊大口師兄試下乜問題
回復