新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5747|回復: 31

[喇叭] 新手求教買5.1

主要睇電影同打機用, 演唱會都會. 打算影音分家. 而家玩住5.1 先. 想預留PRE OUT AMP
之前睇啱幾款, 還望各位師兄指點指點
前置:
KEF Q550 OR JBL studio 580

中置
KEF R200C OR  studio SCS-178CM
Pioneer SC-LX501

重低音
未諗到

後置
未諗到

筆直大概三萬以下. 或者有無更好的組合建議?
另外會用後置掛嬙.
回復

前置:
KEF Q550

中置
KEF R200C
Pioneer SC-LX501

重低音
Sunfire HRS-12

後置
KEF E301
回復

如果後置做到平頭位, 會否更好? 若然係, 邊隻會好d ?
回復

如果後置做到平頭位......

如果你日後玩Atmos 後置要耳仔水平

另外可以考慮KEF Q800ds
回復

另外, 如果要買埋blue ray 機 同 nas 有無咩牌子同型號可以推介?
因為想可以downd blue ray 檔 落nas 度睇電影.
回復

除此之外, 仲有喇叭線有乜牌子, 咩價錢?
回復

原來咁樣 , 執執下都三萬幾. 如果要將全部ITEM 計哂係三萬蚊左右. 可以點攪?

前置 Kef q550 $6500
中置 kef r200c $6500
後置 kef e301 $2500 掛牆
後置 kef q800ds $4300 平頭
Amp pioneer sc-Lx 501 $6700
重低音 sun fire hrs $8500
PS4 pro $2800 2 Game $600
Blue ray 機 $
Nas $
喇叭線 $
回復

想平D中置用番Q serirs, 後置用E301, PS4 用作BDP, 喇叭缐我推介Canare, 平靚正
回復

mrjuicy2 發表於 2017-10-8 07:43
原來咁樣 , 執執下都三萬幾. 如果要將全部ITEM 計哂係三萬蚊左右. 可以點攪?

前置 Kef q550 $6500

師兄d價錢上網睇?全部貴好多喎!
回復

而家出去睇完. 而家想改SETTING
前中置買貴D , 後置 同 重音 本身有

擴音機
Marantz sr 7011
前置
B&W cm 683 or b&w cm 8
中置
B&W

各位師兄有無建議用其它喇叭配呢個擴音機?
回復

喇叭
定係FOCAL OR OPAL
回復

mrjuicy2 發表於 2017-10-9 07:26

Cm8同683,一定揀cm8啦!但cm 系列已經停產,中置cmc黑色已經全線無貨!如果師兄買cm系列,一定要問清楚有貨先好落訂!
回復

djdodo 發表於 2017-10-9 09:29
Cm8同683,一定揀cm8啦!但cm 系列已經停產,中置cmc黑色已經全線無貨!如果師兄買cm系列,一定要問清楚 ...

咁過兩年放出嚟, 二手價咪好堅?
回復

mrjuicy2 發表於 2017-10-9 07:26

其實擴音機同呢套喇叭夾唔夾呢?
回復

djdodo 發表於 2017-10-8 16:14
師兄d價錢上網睇?全部貴好多喎!

呢個都係PRICE.COM 睇.筆直預鬆好過預緊
回復

mrjuicy2 發表於 2017-10-9 10:22

其實最緊要你喜歡該喇叭聲底為先
回復

mrjuicy2 發表於 2017-10-9 10:22

我朋友上兩星期買咗cm5,佢用馬仔6012推!之後我試過用天龍同先鋒再試,其實唔會太大改變!
回復

djdodo 發表於 2017-10-9 09:29
Cm8同683,一定揀cm8啦!但cm 系列已經停產,中置cmc黑色已經全線無貨!如果師兄買cm系列,一定要問清楚 ...

今日上左showroom 聽新700 series , 幾正
回復

mrjuicy2 發表於 2017-10-10 08:31
今日上左showroom 聽新700 series , 幾正

同cm比,分別大嗎?因為價錢都差好遠!
回復