新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5981|回復: 13

[官方測試報告] 超晒班既宇宙盤 - OPPO 203SE

DSC_3475.JPG 大家睇開我既REPORT, 都知道我唔係只玩貴野. 間唔中都會推介D 我覺得平靚正既器材, 配件比大家.

今天, 就是比部OPPO 203SE感動到我.

玩開兩聲道, 我一向對OPPO無甚認識, 自從上次測試完OPPO就SONICA DAC後, 就開始對OPPO有所改觀.

詳情可以睇番:

racewong report - Oppo Sonica DAC

兩星期前, 收到百事佬ORDER, 叫我為10月7日的[最新 OPPO UDP-203SE 歐酷升級版示範] 準備幾隻靚聲CD, 因為今次SE版主力係[摩]左兩聲道果PART.
收到ORDER後, 我就諗起NEW CENTURY 出左隻蔡琴-[老歌] 玻璃CD, 正好為今次的OPPO 203SE示範播放. 在此要多謝NEW CENTURY老闆ALLAN. DSC_3542.JPG

而我自己都準備了一張MOZART NO.20 NO.21玻璃CD及一些白版HQCD比大家欣賞. DSC_3486.JPG

好肋, 到了10月7日示範會, 開始時OPPO代表OWEN詳細講解OPPO 203SE所提升的每個部份, 由機殼開始, 一直去到IEC插後, 短短的電線. 提升的部件可唯將整部OPPO 203換得既零件都UPGRADE晒. 超勁! 比D相片大家睇下啦.
OPPO.bmp

當然, 玩得耐既發燒友當然知道, 調較聲音並不是將所有補品放晒入部機就會好聲. 聽OWEN講, 今次OPPO 203交左比大間台灣公司, 名稱是: [OH! COOL]. 佢地今次PROJECT既目標係要令原裝203在空間感與中頻的厚度與分析力作無極限提升.

由於OPPO講到部203SE咁堅, 我地就搵左專業影音借場借機, 話就話示範會, 其實我的目的係使用最頂級的器材去配搭OPPO 203SE, 睇下佢可以去到咩境界.

專業影音今次就借出DAN D'agostino 頂級前級Momentum 與 Progression mono block, 推對FOCAL SCALA V2.

訊源方面當然係用OPPO 203SE啦.

開始的時侯, 我地已經諗住玩盲測, 使用[人聲低音炮CD]去試下在場咁多會員, 喺唔知邊部係SE版的情況下, 聽唔聽得出邊部靚聲D呢.

結果係: 全部都聽得出SE版比較靚聲, 到場的會員都一致認同, 203SE版勝在音場的大, 臨場感足, 全頻線性平直, 中頻厚度與分析力都贏得好明顯. DSC_3550.JPG

玩完盲測, 當然係要使用OPPO 203SE聽下靚碟啦, 喺第一場, 我仲即場幫隻全新[蔡琴-老歌]玻璃CD開封. 仲有我自己隻MOZART NO.20,21 玻璃CD, 個個會員都聽到合埋晒眼咁, 幾咁陶醉. DSC_3478.JPG

由於我拎左隻蔡琴返屋企咁耐都未開封, 所以我都係第一次聽依隻琴姐既玻璃CD, 講真, 喺203SE加埋DAN D'AGOSTINO同FOCAL的合力下, 在場無人會估到一部只賣9K唔駛既OPPO宇宙盤, 可以出到咁靜, 咁立體, 咁有血有肉, 充滿感情的聲音.

而聽MOZART玻璃CD, 203SE既分析力與深闊既音場得以發揮得更全面.  如果以一萬蚊樓下的CDP, 我諗都幾難可以全面贏得到依部203SE.

後記: 網上寫評論, 好多時都係單方面, 只得我自己聽過, 或有時兩三個朋友黎我屋企聽過. 你地睇既報告都主要係我自己的聽感.

今次, 依部203SE令在場所有人, 無論係專業影音的員工老闆, OPPO代表以及眾多位會員, 都覺得以聲論貨, 兩個字 - [超值].

如果有網友正考慮購買一萬蚊左右既CDP, 我首推依部203SE比大家. 包無介紹錯.

定價: $8999
查詢熱線:3188-1720 (聲耀全音)

評分

查看全部評分

可以player 埋SACD, 我個人認為係抵嘅
回復

有2聲道的rca輸出嗎?原機系無2聲道輸出的。
回復

How does it compare with 205 on the stereo part?
回復

willip 發表於 2017-10-9 13:58
How does it compare with 205 on the stereo part?

205使用的晶片係依家最高的9038, 講到分析力與動態, 當然係205贏啦.

但203SE主要提升左中頻與空間感, 所以聽起上黎, 203SE會比較易入耳. 較有肉地.
回復

racewong 發表於 2017-10-9 14:17
205使用的晶片係依家最高的9038, 講到分析力與動態, 當然係205贏啦.

但203SE主要提升左中頻與空間感, 所 ...

So, should wait for 205SE....

評分

查看全部評分

回復

willip 發表於 2017-10-9 15:17
So, should wait for 205SE....

Will兄咁有米, 當然等205se啦
回復

當日因為時間有限,無機會試埋演唱會,但以203SE歐酷升級版既改善地方,可以肯定聽演唱會有更佳既表現...
回復

pepsiman 發表於 2017-10-9 16:27
當日因為時間有限,無機會試埋演唱會,但以203SE歐酷升級版既改善地方,可以肯定聽演唱會有更佳既表現...{:5_1 ...

係喎, 無試演唱會添.
回復

racewong 發表於 2017-10-9 15:59
Will兄咁有米, 當然等205se啦

No la.  I am just using an old Opponent 103 (not even D) and a 203.
回復

willip 發表於 2017-10-10 10:36
No la.  I am just using an old Opponent 103 (not even D) and a 203.

睇戲丫嘛. 哈哈.

我就唔信你會用203聽歌呢. 哈哈.
回復

racewong 發表於 2017-10-10 10:40
睇戲丫嘛. 哈哈.

我就唔信你會用203聽歌呢. 哈哈.

不能同意更多
回復

WILL兄用既兩聲道器材件件精品.
回復

Using which Chip really depends on design and sound policy. The latest top chip is not always the best choice. For example, the Pioneer A-70AE uses ES9016S.
回復