新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14471|回復: 23

[發燒人聲] 沈鳯 - 微灰

最近去家訪聽到一張叫[微灰]既發燒人聲CD, 屋主第一首選播的歌曲, 是第二首的娃娃看天下.

就是這一聽, 第二日我就出左旺角買左依張叫 - 沈鳯[微灰]的CD.

WhatsApp Image 2017-10-15 at 14.54.53.jpeg

每年發燒碟大大話話都有超過一百張大碟吧, 能吸引我購買的原因就是一把令我有[感覺]的聲音.

沈鳯, 與現時很多新歌手一樣, 由最初PART TIME和唱開始, 到後期成為全職和唱, 唱功與人生經歷也一點一滴地累積.

沈鳯, 她的聲音沒有一聽難忘的嬌艷, 也沒有甜到流油的柔美. 反之, 她的聲音一把略為磁性的成熟女聲. 在我來說, 一把有經歷的聲音比任何作狀嬌美的女聲來得吸引.

WhatsApp Image 2017-10-15 at 14.54.53(1).jpeg

沈鳯, 當了和唱多年, 唱功無容置疑. 我特別鐘意的是她能唱出每首歌的情感, 就像娃娃看天下這首歌. 好快就FEEL到佢想表達D咩野.
我買左依張碟後, 已不斷聽左起碼五次.

另一令我欣賞的地方係今次的選曲, 加入左幾首比較近代的曲目, 加埋全新編曲, 令人耳目一新.

WhatsApp Image 2017-10-15 at 14.54.53(2).jpeg

至於HIFI友最關心的錄音, NEW CENTURY 出品, 品質保證. 放心吧.

在此我鎗王推介比大家 - [沈鳯-微灰]

評分

查看全部評分

槍王版主,請問那裡有售? thx
回復

csm2003 發表於 2017-10-15 17:19
槍王版主,請問那裡有售? thx

HMV, 威威都有啦.
回復

謝謝
回復

我手上依相係好小量的貨.

大貨可能要下星期先有, 建議你遲多兩星期先出去買會穩陣D.
回復

racewong 發表於 2017-10-15 17:59

大貨可能要下星期先有, 建議你遲多兩星期先出去買會穩陣D. ...

謝謝告知
回復

racewong 發表於 2017-10-15 17:59

大貨可能要下星期先有, 建議你遲多兩星期先出去買會穩陣D. ...

鎗王推介嘅CD真係要買隻聽下喎
回復

我記得沈鳳好像叫 Isabella,以前是做和音歌手。
回復

1o1o 發表於 2017-10-15 18:50
我記得沈鳳好像叫 Isabella,以前是做和音歌手。

咁你都記得?
回復

新世紀⋯⋯!
回復

回復

行過喂喂同黑面都唔見有show出黎
回復

jeansky 發表於 2017-11-6 20:46

吓!等我問下唱片公司先
回復

jeansky 發表於 2017-11-6 20:46

星期五出貨
回復

鎗王兄,我今天到威威聽到試播。覺得幾好都買咗,我最鐘意 畫出彩虹。請問知唔知邊個編曲,我覺得好有 趙增熹 風格。夠晒重低音。碟內又唔見有寫
回復

hugo0541 發表於 2017-11-10 22:21
鎗王兄,我今天到威威聽到試播。覺得幾好都買咗,我最鐘意 畫出彩虹。請問知唔知邊個編曲,我覺得好有 趙增 ...

我可以幫你問問.
回復

謝謝師兄
回復

今日已入  
回復

回復

無事出街少破財。呢個中國人五千年嘅智慧今日又一次証明係無錯嘅,除非唔係。

話說今日有事要出旺角銀行中心辨,搞掂後睇吓錶(我重未習慣睇手機個鐘)已經到午飯時間,又見好耐都無去威威放低啲零用,於是响去花園餐廳鋸扒或者去威威之間做咗一個極其明智嘅選擇。

一踏入鋪頭已經傳來陣陣沈厚嘅女中音,我即時行去收銀柜台前睇睇播緊乜,沈鳳係邊位?响我人肉database同Google大神都未及反應之際,第6 cut lead in奏起…”等她的笑 等她的愛 等她等了 不知不覺一千夜…”,聲音無克勤果種情深款款,但有種久等情人而佢重未出現嘅一點擔心,一點焦急,一點無奈。

當時我腦中升起一個字:"放响邊?"。即刻問老細,佢响收銀機旁邊玻璃柜攞咗一隻出嚟。當然入得嚟逛,預咗要散(銀紙)。行得出鋪頭時我兩手已經揸住我今個月嘅午餐錢。無辨法,去美X買咗一個極難食嘅义雞飯返公司一路聽住Isabella一路啃極咸嘅义雞飯…唔通又中中國人五千年嘅智慧:有得(聽好歌)一定有失(極難食嘅义雞飯)?

後記:返屋企rip落手機時至發現呢個po,原來版主早已介紹…一於一齊聽歌。已經聽緊第3次。

評分

查看全部評分

回復