新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 80801|回復: 388

[分享] A good album from Tidal. Enjoy!

今天在Tidal聽到一隻album,古典類,不論唱或樂器演奏個人覺得都非常豐富精彩。

評分

查看全部評分

多謝師兄推介,呢隻MQA版本真係好靚聲,無介紹錯!
回復

錄音ㄧ流,歌曲ㄧ流,可惜天生怕聽男女高音。
回復

台灣某音響網站最近經常用作試機,original motion picture soundtrack ,聽感輕快活潑又熱鬧,十分開心,值得一聽。
回復

TChan 發表於 2017-11-17 07:30
台灣某音響網站最近經常用作試機,original motion picture soundtrack ,聽感輕快活潑又熱鬧,十分開心, ...

依隻好似無出過黑膠
回復

在純類比世界可能又另一境界!
回復

剛係呢賣 file 網站聽過呢 extract,真係好得意好好聲喎,多謝介紹!
(不過有D tracks 係咪 re-arrange 過的,很 modern jazz style )
回復

TChan 發表於 2017-11-17 07:30
台灣某音響網站最近經常用作試機,original motion picture soundtrack ,聽感輕快活潑又熱鬧,十分開心, ...

試下呢隻純音樂都好好聽㗎!
回復

音樂庫裏境然找唔到上面隻純音樂版
回復

TChan 發表於 2017-11-17 20:58
音樂庫裏境然找唔到上面隻純音樂版

Tidal 入面有㗎!揾清楚d
回復

leotongkc 發表於 2017-11-18 00:10
Tidal 入面有㗎!揾清楚d

找到了,要用 Justin Hurwitz 先 search 到。
回復

TChan 發表於 2017-11-18 10:57
找到了,要用 Justin Hurwitz 先 search 到。

enjoy!
回復

Baggio 發表於 2017-10-23 20:06
錄音ㄧ流,歌曲ㄧ流,可惜天生怕聽男女高音。

兄臺是指 counter-tenor?兄弟聼過 castrato (閹唱者) 的錄音,更恐怖!
回復

發燒天碟級CD(從網上得知),本人還是第一從TIDAL欣賞到。
女歌手轉音技巧,簡單的配樂,簡直出神!
回復

TChan 發表於 2017-11-26 13:13
發燒天碟級CD(從網上得知),本人還是第一從TIDAL欣賞到。
女歌手轉音技巧,簡單的配樂,簡直出神! ...

Thanks! Enjoying
回復

推介Keith Jarrett The Köln Concert.

好多年前見過呢張碟,因為無聽過這位人兄,所以唔敢買,最近tidal有得聽,還有MQA版添!
聲音幾靚及音樂幾容易入口。
回復

I suggest this album

Hadouk Trio - Shamanimal
Track 7 - Salsa Movar

Skip to 3:55 Min

Perfect to test HiFi        

評分

查看全部評分

回復

tarantino 發表於 2017-11-29 23:09
推介Keith Jarrett The Köln Concert.

好多年前見過呢張碟,因為無聽過這位人兄,所以唔敢買,最近tidal ...

請教師兄,點様可以知道係MQA版的?
Thanks
回復

tarantino 發表於 2017-11-29 23:09

好多年前見過呢張碟,因為無聽過這位人兄,所以唔敢買,最近tidal ...

Hong Kong Records有此碟,得番美版,$199
回復

TChan 發表於 2017-11-30 09:07
請教師兄,點様可以知道係MQA版的?
Thanks

TCHAN兄,

個唱片icon傍邊有個M字便是MQA檔,所以有一些檔案有兩個icon (有M和無M)。

我係用Cary Audio app,未知其它app是否有相同的標示。
回復