新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9378|回復: 92

[分享] 大家有冇玩套hifi玩到.....

有冇人玩套hifi玩到已經覺得滿意度係佰分之二佰?完全認為唔再需要去upgrade?
現在我就係有呢個感覺,在我呢個空間,所擁有的器材,線材,附件等等配搭出來自我感覺已經覺得爆燈滿意, 亦無需要大執D咩!當然有新附件線材,若不是分身家的價錢我仍會去玩玩,試試, 但並非再存在叫upgrade了! 同樣地有新機出, 可能是牌子,手工,外形, 若是十分討好仍然有機會買來! 這亦只叫作Horizontal upgrade, 横向式消費, 不會再Vertically upgrade了! 因似乎真係冇呢個需要!?
當然呢個只係我自己對套set up嘅感覺, 若朋友來聽可能話D声跟本唔入流都未定

評分

查看全部評分

我玩到一個境界
一睇銀行戶口就覺無敵,無資格再升級
回復

Alan你就好啦望見家鄉。

評分

查看全部評分

回復

除非唔玩荷包鬆動啲就不自覺咁upgrade
回復

最緊要自己開心!
回復

sealteam4 發表於 2017-10-26 22:46
我玩到一個境界
一睇銀行戶口就覺無敵,無資格再升級

咁呢個又另計喎!即係仲係死心不息
我唔係退燒, 反而燒得仲厲害咗!因為個心又定咗! 郁咗D咩唔妥都可以番轉頭! 亦已經掌握咗郁咗邊D位會發生咩事..
始終知道自己套機個声係點set up

評分

查看全部評分

回復

唔會囉, 我套組合仲有好多空間可以升級呢.
回復

我啊我啊,好滿意了,以后只會DIY巨人殺手,然後將系統D巨人通通賣掉回水。

這樣也不仿係一種樂趣。
回復

Do you feel that your Sound Quality is better than that from the Live Concerts in Hong Kong City Hall?
回復

恭喜 AS881兄,可以有一套自己完全滿意和滿足的系統。

評分

查看全部評分

回復

petermok387 發表於 2017-10-27 07:51
Do you feel that your Sound Quality is better than that from the Live Concerts in Hong Kong City Hal ...

我意思是,在我心中這套已經是我認為完滿的组合,並不是指套機已經完美無缺點,甚至媲美現場!
正如有D人在房玩套mini hifi都已經認為完美-樣!
因為這次是我玩了廿多年HiFi 第-次有嘅感覺。
所以感覺真係好滿足
回復

eds60 發表於 2017-10-27 08:09
恭喜 AS881兄,可以有一套自己完全滿意和滿足的系統。

多謝
回復

petermok387 發表於 2017-10-27 07:51
Do you feel that your Sound Quality is better than that from the Live Concerts in Hong Kong City Hal ...

我亦唔知! 只知道玩hifi係-樣嘢,聽concert 又係另-樣嘢,大家唔好去比!永無接近。
回復

最緊要自己啱聽,自得其樂

評分

查看全部評分

回復

其實都要睇吓坐咩座位, 個hall用咩喇叭系統, 咩amp, 咩mic.....
回復

所以唔好誤會,我純粹講吓自己感受,並非話自己套機有幾無敵,而事實上我仲未買喇叭,我還只是用緊Tannoy仔,不過在我細地方, 用F-03a做前, M1做後,加上其它牛同再生電加持,對喇叭已經有好强包圍感了!
回復

AS881 發表於 2017-10-27 10:50
所以唔好誤會,我純粹講吓自己感受,並非話自己套機有幾無敵,而事實上我仲未買喇叭,我還只是用緊Tannoy仔,不 ...

開頭係諗住玩盡對喇叭,換機換線,擺位玩電調震,之後再換喇叭,重複幾輪,其實到最後係玩盡個地方。
回復

現在最想upgrade既係個空間囉,不過呢樣野太遙遠啦.....但深感要upgrade空間才是最大改善。

而在現階段空間之下,覺得再投資乜野改善也只是有限,但如計現況個人來講算是滿意吧~
回復

racewong 發表於 2017-10-26 23:21
唔會囉, 我套組合仲有好多空間可以升級呢.

餅主快些一次過升到頂啦
回復

kkkiu 發表於 2017-10-27 12:17
現在最想upgrade既係個空間囉,不過呢樣野太遙遠啦.....但深感要upgrade空間才是最大改善。

而在現階段空 ...

啲代理最怕呢種觀念
回復