新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: AS881

[分享] 大家有冇玩套hifi玩到.....

嚦嚦 發表於 2017-10-27 12:38
啲代理最怕呢種觀念

去到某個位,你梗係想全面,人聲小品故之言要靚,複雜既又要大場面,樂器又要似,點為之似,至少人地大空間打個鼓,幾十人拉小提琴,都要像在適當空間啦至少,我唔係話要有禮堂咁大空間,但2百零尺聽到既係有極限。

當你係呢個空間,諗既都係乜線乜盒乜丸乜乜乜去修....唉~買一堆都係去修,玩到一個位,不如全部甩晒佢.....嘩~!!!原來我套機係可以咁聲~!!!
回復

kkkiu 發表於 2017-10-27 12:17
現在最想upgrade既係個空間囉,不過呢樣野太遙遠啦.....但深感要upgrade空間才是最大改善。

而在現階段空 ...

咁又錯喎, 我上次Upgrade左個電箱, 提升勁到無人有
回復

racewong 發表於 2017-10-27 13:33

版主
可以詳細講解下嗎
回復

racewong 發表於 2017-10-27 13:33

恭起恭起~!!!「提升勁到無人有」直頭一天都光晒喎,咁在之前的時間真係冤枉了~!!
回復

kkkiu 發表於 2017-10-27 14:19
恭起恭起~!!!「提升勁到無人有」直頭一天都光晒喎,咁在之前的時間真係冤枉了~!! ...

嗯, 成日以為拉左獨立線就可以, 原來要加埋獨立電箱先係皇道

評分

查看全部評分

回復

恭喜師兄!不過上得嚟呢度嘅師兄,個個都係身痕友,百分百滿足應該都冇乜邊幾個
至於我自己,自從玩咗Devialet 之後,現在追求簡約方便為主,雖然仲未係百分百滿意 (仲有好多野想upgrade,如喇叭、電處、由D220去D440....),不過個心已經定下來,知道自己想要啲乜
回復

大家當然知玩hifi最貴係環境, 喺已有既空間將自己套系統玩到最滿意為目標, 今日目標達到, 一年兩載後會厭倦咗現有套系統, 繼而換機......我估唔少hifi友都係咁
以自已為例, 器材不變, 換咗樓之後既轉變比換任何器材都大, 最明顯係以前喇叭拍牆擺, 新環境可以拉出3-4呎, 一開聲真係滚動......, 原來套cheap 機都出到咁既效果
回復

kkkiu 發表於 2017-10-27 12:53
去到某個位,你梗係想全面,人聲小品故之言要靚,複雜既又要大場面,樂器又要似,點為之似,至少人地大空 ...

非常同意

回復

越來越冇興趣upgrade係而家D產品開埋晒D天價, 唔想俾人當羊牯水魚.  我都係聽音樂啫, 唔使你同我分身家.

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2017-10-27 14:20
嗯, 成日以為拉左獨立線就可以, 原來要加埋獨立電箱先係皇道

我又唔明點解要獨立電箱
回復

在此恭喜AS881兄搵到心中所愛

但習慣了後就………

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2017-10-27 17:17

多謝!而家晚晚開機開到停唔到
回復

我聽咗好多套機,最尾都係買F-03A,其他全部入門野

回復

用什么保险丝呢?
回復

其實要玩到百份百都難
想換野主要係用家心態問題

玩音響總可以有無限問題
聽音樂可以好簡單
主要睇下你傾向邊邊
回復

里克1 發表於 2017-10-27 17:12
越來越冇興趣upgrade係而家D產品開埋晒D天價, 唔想俾人當羊牯水魚.  我都係聽音樂啫, 唔使你同我分身家.  ...

你D機已經好頂級喎。
回復

dekiller 發表於 2017-10-27 18:23
用什么保险丝呢?

POWER HOUSE
回復

Davidsky 發表於 2017-10-27 17:17

有非玩hifi人同我講, 聽到悶唔係換碟咩? 點解係換機?
又係喎
回復

我以前曾經在一位超級發燒友家中聽過終極靚電。住山上低密度住宅區。幅地大得好誇張。住屋後有間屋仔改建成 HiFi 房。此 HiFi 屋用重達385磅的 Equitech 10WQ 電箱,外接銅棒入地。此電箱從最接近街外電線桿後可以接駁的地方取電。完全和自住房屋的電分隔。 Hifi 屋內的燈、非 HiFi 用牆蘇和冷氣等是用副電箱取電。 Hifi 用的 Equitech 是主電箱。

住在超低密度住宅區,已經赢在起跑線。除了羨慕,只有驚嘆。

下個月我會再去家訪一次。
2017-10-21 16.46.30.png

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2017-10-28 00:49
有非玩hifi人同我講, 聽到悶唔係換碟咩? 點解係換機?
又係喎

Yes, 所以買軟件是必須的
回復