新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: AS881

[分享] 大家有冇玩套hifi玩到.....

eds60 發表於 2017-10-28 01:15
我以前曾經在一位超級發燒友家中聽過終極靚電。住山上低密度住宅區。幅地大得好誇張。住屋後有間屋仔改建 ...

咁堅? 快D去家訪分享下啦
回復

racewong 發表於 2017-10-28 09:57

回復

eds60 發表於 2017-10-28 10:26
已約好下個月去。係世界知名的發燒友,好多國家的人也去過聽過。我知道香港有發燒友去過,但不知道是誰。 ...

請問佢有冇用聖柸的?

回復

myself 發表於 2017-10-28 10:31
請問佢有冇用聖柸的?

冇。房間的 room acoustics 是專業設計。再自己外加 diffusers 調音。

我自己有用12個聖杯。聖杯並不能代替 basstrap 或擴散板。擴散和吸音是必須品,我亦有用。聖杯是錦上添花,或總比房間什麼也不做好好多。
回復

racewong 發表於 2017-10-28 09:57

我去聽完後,真係要永遠退燒。就算擁有一樣的器材。房間、電和接地都相差太遠,連2成也發揮唔到。更何況根本買唔起那些高級器材。
回復

eds60 發表於 2017-10-28 11:08
我去聽完後,真係要永遠退燒。就算擁有一樣的器材。房間、電和接地都相差太遠,連2成也發揮唔到。更何況 ...

唔計器材, 只係擺位方面學唔學到野?
回復

eds60 發表於 2017-10-28 10:26
已約好下個月去。係世界知名的發燒友,好多國家的人也去過聽過。我知道香港有發燒友去過,但不知道是誰。 ...

依張黑膠係咪炒到好貴?
回復

racewong 發表於 2017-10-28 11:54
依張黑膠係咪炒到好貴?

最近一次成交價2百幾美金。錢反而係其次,是極少會遇到。
回復

racewong 發表於 2017-10-28 11:52
唔計器材, 只係擺位方面學唔學到野?

擺位冇得學,21尺x29尺。算是近場聆聽擺法,大約8尺多距離。以大喇叭來説,已經算坐好近。經過處理的房間,喇叭擺位的影響分別會少很多。當你處理了反射點,真係求其擺,定位已經可以做到好好。喇叭左右後方有大把空間,音場深闊度隨手可得。當然喇叭還需要好好擺位才可發揮得更好。屋主是燒通頂發燒友,可以令到更靚聲的都會去做。
回復

eds60 發表於 2017-10-28 12:02
最近一次成交價2百幾美金。錢反而係其次,是極少會遇到。

如果真係好正, 二千蚊都值啦.

不過我未有機會聽...
回復

AS881 發表於 2017-10-27 10:50
所以唔好誤會,我純粹講吓自己感受,並非話自己套機有幾無敵,而事實上我仲未買喇叭,我還只是用緊Tannoy仔,不 ...

小弟都係mini autograph, 某些時候的確做到音樂廳後中排幻象,真係有無敵嘅感覺,但實際音效上又絶不可能,在我有限知識裏仍未知原因
回復

eds60 發表於 2017-10-28 11:08
我去聽完後,真係要永遠退燒。就算擁有一樣的器材。房間、電和接地都相差太遠,連2成也發揮唔到。更何況 ...

其實用太陽能的話,是否可以得到最純正的電源了?
回復

myself 發表於 2017-10-31 16:14
其實用太陽能的話,是否可以得到最純正的電源了?

應該係。
回復

mic2mic 發表於 2017-10-30 07:49
小弟都係mini autograph, 某些時候的確做到音樂廳後中排幻象,真係有無敵嘅感覺,但實際音效上又絶不可能 ...

Mini autograph最強的是佢高音的擴散能力,不論價錢都唔太多高音可以win 佢, 因此可以好容易做到強列的包圍感!
回復

小弟撞手神買到對二手喇叭落地3分頻,僅2K野。Serial number 好明顯唔係一對出廠。上手改過個分頻,焊左隻電容上去。喇叭底部俾水浸過、d木皮甩甩fing fing。90幾DB 靈敏度。

又爛做,幾乎質咩垃圾訊號俾佢都出到靚聲。

求其搵部國產2K EL84 推挽機,中音稍稍輸我用Naim 推的2皮野書架彭羚d 喉嚨聲。但高底音扯到顶天立地,虎虎生風。In General可以講秒殺我另一頭家 (主系統)近7皮器材。
真係要跪低感謝上帝。

感覺呢對野係無低洞,再次remind: 仅仅人仔2K多。
下次拆開個分頻器影相share 俾大家睇。
回復

shooter 發表於 2017-10-27 10:14
其實都要睇吓坐咩座位, 個hall用咩喇叭系統, 咩amp, 咩mic.....

音樂廳裏的古典音樂實況演出是不用電子助音設備 (包括放大器和揚聲器) 的。麥克風只用於錄音或演出者發言。
香港大會堂演奏廳最佳座位在Q排;文化中心音樂廳最佳座位在CC排及樓座的K排。
回復

新漢陳Sir 發表於 2017-11-21 12:05
音樂廳裏的古典音樂實況演出是不用電子助音設備 (包括放大器和揚聲器) 的。麥克風只用於錄音或演出者發言 ...

小弟都係文化中心聽過好多次音樂會, 無論係演唱會(胡琳), 樂器演奏會(趙聰)...啲聲喺喇叭出來喎

照理解, 咁大地方, 冇PA冇喇叭, 跟本cover唔到成個場
回復

shooter 發表於 2017-11-21 15:40
小弟都係文化中心聽過好多次音樂會, 無論係演唱會(胡琳), 樂器演奏會(趙聰)...啲聲喺喇叭出來喎 ...

非常抱歉!閣下誤會了。
我是指古典音樂領域中管弦樂 (orchestral music)、器樂 (instrumental music)、室樂 (chamber music) 及聲樂作品 (vocal works) 的演出!
回復

新漢陳Sir 發表於 2017-11-21 15:48
非常抱歉!閣下誤會了。
我是指古典音樂領域中管弦樂 (orchestral music)、器樂 (instrumental music)、 ...

無需抱歉, 大家研究吓啫
不過有d場真係好大, 冇PA冇喇叭, 座得遠既話, 會好細聲喎
回復

po一張小弟近期喺文化中心聽演奏會既相
回復