新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8139|回復: 20

[分享] 螺絲扭力的重要性

HiFi 之所以好玩是因為基本上乜嘢都對聲音有影響,什麼岩鹽燈、天線機、聖杯和牛肉粒等看來同音響器材全無關係的配件,實在又係幾有效的。其實有一樣嘢經常被疏忽,但對聲音影響也很大,又是近乎免費的,就是套機上的螺絲扭力。在黑膠系統上,主要是一頭一尾,即唱頭螺絲和喇叭螺絲最重要。

先講唱盤,唱頭螺絲以至唱臂座上的螺絲扭力磅數是對聲音有直接影響。一般來說,磅數不足,即螺絲太鬆,聲音會偏薄,低音減少,結像化大。扭得太緊就差不多有相反效果,聲音變得暗淡,高音出唔到,死實實咁聲。唱頭上的兩粒螺絲扭力磅數最小要一致,否則怎樣可以做到左右聲道平衡呢?要做到有可靠的參考數值,就要買一把扭力螺絲批和啱用的插頭,只是幾百元,可以用一世,玩黑膠的朋友點都應該買一支。
用法很簡單,由低磅數開始,如 0.25Nm,試聽,慢慢把扭力加大,聲音的變化是很明顯,去到最佳磅數便完成。在我的唱頭是 0.55Nm 最好,但個個人的系統和口味不同,要自己調較過、聽過才可以作準。

最近試了喇叭螺絲的扭力,它的影響不比唱頭少,但多數是唔夠緊,好少會太緊。不同牌子喇叭用不同材料和設計,除非是屏風或靜電喇叭,其他的都要用螺絲把單元裝上音箱,這些螺絲經過一段時間的使用,因為種種原因,是好有機會變鬆,令扭力不足或不平均,單元未能上緊在音箱,對聲音自然有負面影響。解決辦法也是買把扭力尺,多數廠方都有指定磅數,只要跟隨扭緊便成。現在用的 Magico 喇叭,單元是用前板夾在音箱上,上緊螺絲在後面,廠方建議每六個月檢查一次磅數,要扭到 13.5Nm。把單元上緊了,喇叭的解像力、音場的濶度深度明顯提升。如果喇叭已用了幾年而從未扭過的,你會好後悔無一早就上番緊啲螺絲。 IMAG1832.jpg IMAG1830.jpg

評分

查看全部評分

Veteran audiophiles in UK adjust the screws on their LS3/5A back panel to tune the sound.
回復

師兄,一舨4mm 螺絲, 大致4-5Nm 已經好够磅.

我個JR 盤嘅臂板粒4mm 螺絲, 扭2.5Nm 最好聲、多過呢個磅數变得死死實實
回復

andprise 發表於 2017-11-10 14:14
師兄,一舨4mm 螺絲, 大致4-5Nm 已經好够磅.

我個JR 盤嘅臂板粒4mm 螺絲, 扭2.5Nm 最好聲、多過呢個磅數变 ...

Magico 廠說要扭到 120 inch-pound,即 13.5Nm,如果無計錯
WhatsApp Image 2017-10-30 at 5.26.44 PM.jpeg

評分

查看全部評分

回復

ThomasLi@FB 發表於 2017-11-10 14:21
Magico 廠說要扭到 120 inch-pound,即 13.5Nm,如果無計錯

師兄,我真係唔敢肯定。我一向扭鏍絲都係、幾大mm就用幾多Nm作準。除非開廠特別說明。
回復

嚦嚦 發表於 2017-11-10 14:05
Veteran audiophiles in UK adjust the screws on their LS3/5A back panel to tune the sound.

The same can be used to DIY power plugs
回復

發燒最高境界......

發顛. 不過唔駛驚, 我陪你一齊顛.
比你講完, 我明天都要去買番把扭力批先得.
回復

如果無原廠設定資料最好唔好亂扭,用錯既扭力 扭左還原唔返
回復

請問師兄你買嗰支係咪 3kg ? 㧗咀是否普通帶磁性的十字批咀?
回復

rocmanb 發表於 2017-11-12 21:39
請問師兄你買嗰支係咪 3kg ? 㧗咀是否普通帶磁性的十字批咀?

對,扭力批是 3kg,批咀是比較難買,一般無 2mm 咁細,如果搵唔到就 淘寶買啦

評分

查看全部評分

回復

唔知屏風有無扭力數據呢?
回復

某類唱臂counterweight要用螺絲上緊,鬆緊對聲音影響更大

評分

查看全部評分

回復

kslsfz 發表於 2017-11-15 08:01
某類唱臂counterweight要用螺絲上緊,鬆緊對聲音影響更大

絕對係,我自己都體驗過。
回復

kslsfz 發表於 2017-11-15 08:01

直接映響resonance frequency
回復

学习了,非常之感谢
回復

这套东西,在那买?
回復

上世紀80年代,書仔已經有講,單元鑼絲鬆緊,對音效有影響,又話大緊唔好聲,到現在都無人理。不過,如果個箱是上鑼絲,緊一定好過鬆。
回復

H8383 發表於 2017-11-15 09:25
这套东西,在那买?

扭力批和扭力尺是常用的五金工具,唔難買
回復

ThomasLi@FB 發表於 2017-11-15 09:32
扭力批和扭力尺是常用的五金工具,唔難買

明白,我去五金店走一下,会有!
回復

得到樓主推介,亦參考 Tidal 台灣代理小林兄FB報導,今天得到友人豪哥帶来扭力鏍絲批調教镙絲扭力,修正了高音和氣孔鏍絲扭力。

用 Lady Gaga 近日大熱的一曲 Always remember us this way,從之前的澎湃到修正鏍絲後的粗中有細,聲音的確稍為立體,更有層次。

這件工具,作為 hifi 友絕對值得投資。

評分

查看全部評分

回復