新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 1o1o

[測試報告] ROON 新世記的音樂管理及播放軟件(介紹和安裝篇)

好多人畀幾十K買硬件好爽快,反而畀幾K買軟件就...

買左Roon一年,正考慮續唔續約嘅時候,Roon推出2.0。相比用開嘅1.0, 2.0簡直係加加加強版,加左DSP功能,有upsampling, 有Room Correction...令我知道佢哋收左錢係有做野嘅。所以考慮3秒後,即刻落單。

評分

查看全部評分

回復

請問Roon的中文歌曲的資料是否沒有?睇youtube的介紹只有中文歌名。謝謝

評分

查看全部評分

回復

zelo 發表於 2017-11-11 00:29
有一個問題想請教,我見依家有好多機寫住roon ready,意思係咪部機已support roon,我買個core license 就 ...

Core License 是需要另一部機做核心,Roon Ready 是相等是播放器,而且這部播放器係有解碼功能的,可以直接連接 AMP。
像下面圖
回復

mYm 發表於 2017-11-11 13:04
請問Roon的中文歌曲的資料是否沒有?睇youtube的介紹只有中文歌名。謝謝

Roon 跟 TIDAL 差不多都是拼音冇中文字 ,不過如果你的文件的 TAG 是中文,可以用文件TAG 做歌名
回復

dekiller 發表於 2017-11-11 01:43
ROON的寿命能有多少都不知道。此外LIFETIME不等于可以免费升级。最大问题还是声音有多好。 ...

ROON的寿命能有多少都不知道
  這個我都不知道啦

此外LIFETIME不等于可以免费升级
  這個應該是免費升級的。

最大问题还是声音有多好
  這個看你如何連接,我現在用 NAS 直接連接 DAC,是好聲過我用其它播放軟件用電腦連接 DAC。
  是不最好聲,是這個價錢我感覺"是" ,高價的音樂服務器必然好過它,不談牌子耳朵聽聲收貨。
回復

waikeywi 發表於 2017-11-11 00:14
請問師兄的NUC在那裡買的?

Roon support嘅NUC spec可以喺依到睇晒!

NUC7 唔難搵,黃金/高登一定有不過我懶所以响Amazon到買因為價錢唔係相差好遠同唔洗浪費時間落深水步到同人迫。
回復

nicknick 發表於 2017-11-10 23:13
唔駛等,買一個都有折,搵VIOLENT Ben sir啦!

邊到有得排隊攞discount 真喺要多謝Ben Sir先!
回復

1o1o 發表於 2017-11-11 13:37
Core License 是需要另一部機做核心,Roon Ready 是相等是播放器,而且這部播放器係有解碼功能的,可以直 ...

唔好意思,問多一句,即係比如部streamer已係Roon ready,我只需喺iPad 上裝個Roon remote就得?
回復

zelo 發表於 2017-11-11 16:33
唔好意思,問多一句,即係比如部streamer已係Roon ready,我只需喺iPad 上裝個Roon remote就得? ...

不是。一部Roon Ready 嘅streamer只是ready接收一部Roon core出來的訊號。

個license 喺比一部要行Roon core的電腦例如Mac, Windows, Linux
回復

sgb 發表於 2017-11-11 15:54
邊到有得排隊攞discount 真喺要多謝Ben Sir先!

感謝BEN sir 幫手攪咗個Roon 折扣返嚟
回復

sgb 發表於 2017-11-11 20:11
不是。一部Roon Ready 嘅streamer只是ready接收一部Roon core出來的訊號。

個license 喺比一部要行Roon  ...

Thanks!!明日哂了!!
回復

zelo 發表於 2017-11-11 16:33
唔好意思,問多一句,即係比如部streamer已係Roon ready,我只需喺iPad 上裝個Roon remote就得? ...

師兄,多謝1o1o兄的介紹,我讀後嘗試解釋,如有錯或漏,請其他師兄補充。
整個系統由4個部分:
1. 音樂資料庫
2. Roon Core 負責Roon的運作,視乎音樂資料庫有多大及你會否用到DSP的功能,應該是一台PC/Mac/Linux 的電腦
3. Roon Control 負責人機介面
4. Roon output 應該是Roon Ready的解碼或播放器

這樣的模組式架構我認為主要是非常有彈性。
例子一:1.可以是現有的NAS;2. 亦可直接安裝在QNAP和Synology 比較高級的型號上;3. 用iPad及4.用市面上任何Roon ready的機器。
例子二:1.及2. 用Intel NUC;3.及4. 用iPad。
例子三:1., 2., 3.及4. 全用一台電腦。

以上例子純粹顯示那種配置上彈性。
市場上是有機器能同時負責1., 2.及4.的,我相信Ben sir可以幫到你,這樣你只需加iPad便成了。
回復

如果沒有理解錯誤的話。ROON只是一個管理軟件,與SQ沒有什么關系。對不對呢?
回復

1o1o 發表於 2017-11-11 13:52
  這個我都不知道啦  

謝謝版主的詳細說明和解釋,我已經將 Roon 裝在 QNAP TVS682 上直入 Devialet 440pro,實在是給我這個懶人一個非常實用和慳地方的 device。買了一年的 license,如有 lifetime membership discount,一定參加。

評分

查看全部評分

回復

1o1o 發表於 2017-11-11 13:52
  這個我都不知道啦  

其它播放軟件是什麼軟件???

Foobar2000,JRiver,Jplay,HQplayer???好過那一個???

評分

查看全部評分

回復

版主, 請問當購買呢套軟件安落一部裝置後, 如這個裝置壞了, 可否裝過叧一裝置而唔使再俾錢買過終身權呢?

回復

banjo 發表於 2017-11-12 10:37
版主, 請問當購買呢套軟件安落一部裝置後, 如這個裝置壞了, 可否裝過叧一裝置而唔使再俾錢買過終身權呢?{:7 ...

可以,終身權是跟 ROON login user.
回復

dekiller 發表於 2017-11-12 01:25
如果沒有理解錯誤的話。ROON只是一個管理軟件,與SQ沒有什么關系。對不對呢? ...

管理是其中一part, 也是一個播放軟件
回復

Please count me in if there is ROON groupbuy discount

評分

查看全部評分

回復

I am also interested in group discount thanks!

Any comparison to audivarna plus 3.1?

評分

查看全部評分

回復