新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7961|回復: 22

[官方測試報告] racewong report-NuPrime CDP-9,HighEnd精神, 平民價錢

有用過NUPRIME旳玩家, 我諗對這個標題十分贊同. NUPRIME一直致力於研發平民價錢, HIGHEND聲音.

今次佢地最新推出既產品係一部CD PLAYER, 丫...你又可以話佢唔係, 因為佢既解碼功能十分強勁. 先黎介紹下佢有咩功能先啦.

CDP-9,

你可以話佢係一部有USB DAC, 又可以話係前級, 加埋耳擴的CD PLAYER.

DSC_4132.JPG DSC_4134.JPG DSC_4136.JPG DSC_4135.JPG

佢份DAC可以強勁到將44.1升頻至32/384, 或使用USB硬解DSD256. 機背有齊現今數碼輸入的插口, 又有齊RCA / XLR輸出. 仲有個位比你駁地盒添.

DSC_4129.JPG DSC_4128.JPG DSC_4127.JPG DSC_4130.JPG DSC_4131.JPG

機腳使用了不同物料的軟硬膠化震.

REMOTE方面, 簡約得黎都好實淨.

仲有就係依部CDP-9簡直係一部專為BUDGET有限的發燒友而設, 因為佢內置份前級都好堅. 點解我會知?! 咪就係因為我試過囉.

我先將部ARC CD8的同軸輸出至NUPRIME CDP-9. 再將一對BRYSTON 7BSSTC MONO BLOCK插入佢既既OUTPUT位.

簡單一部CDP-9就已經包括了, CDP / DAC / 前級功能. 如果你係用緊對有源喇叭的話, 咁就更加PERFECT.

經測試過佢部CDP / DAC 及前級的水準. 我自己比較鐘意佢個DAC及前級的表現. 尤其係使用我部ARC CD8同軸輸入部CDP-9, 出黎既聲音好厚暖, 又夠分析力. 佢份前級既水準更加令我有驚喜的感覺, 因為我聽番D 小品樂曲時, 應有既分隔度只係比我部ARC REF.5SE略差少少...

另外佢個升頻好好玩. 越升得高, 分隔度與質感就越強. 似乎這升頻功能對香港一般家居有好多幫助. 因為升頻後, 音場深闊明顯
增加. 對一般一百尺左右的客廳有好大幫助.

試完CD8經同軸去CDP-9, 就試埋部CDP-9的原裝盤直播CD. HIFI友最鐘意講既聽聲收貨, 喺依部CDP-9的播CD方面, 我可以話佢的表現應達至二萬元級別.
講真, 以萬五蚊的CDP來說, 功能無敵, 音質有保証, 細細部易於擺放. 的確係BEST BUY. 想換CDP或買解碼既老友, 記得留意依部NUPRIME CDP-9呀.

- 完 -

售價: $14,800
售賣點: BOA accoustics 或直接與代理聯絡.
Encore Design Limited.
Suite 2512, Langham Place Office Tower,
8 Argyle Street,
Mongkok,
Kowloon
Tel: 2150-1957
E-mail: [email protected]
香港旺角亞皆老街8號 朗豪坊辦公大樓25樓2512室

評分

查看全部評分

件嘢有幾掂都冇用! 啲相..............手機影啲相都冇咁差呱!

回復

GREENSPAN 發表於 2017-11-15 16:24
件嘢有幾掂都冇用! 啲相..............手機影啲相都冇咁差呱!

前輩, 我覺得好有型喎。

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2017-11-15 17:38
前輩, 我覺得好有型喎。

啲相雖則無水和田嘅質素,但係影得都幾有意境呀。收貨喇
回復

D 相真的少许爆光,暗一点close up 一点可能格调会好一点。

前级能够拍住ARC REF 5SE, 好像好厉害啵 ! 而且只是疑惑什么都堆在这么小的机箱内,屏蔽、干扰问题解决好了?CHING有没有内部图参考参考 ?
回復

Off topic, thanks 版主 for pointing out the off-center problem of my LP set up last night. Adjusted the azimuth & it's OK now.
回復

嚦嚦 發表於 2017-11-15 22:39
Off topic, thanks 版主 for pointing out the off-center problem of my LP set up last night. Adjusted  ...

Good la,. 下次叫埋D屏風友上去聽多次
回復

stylux 發表於 2017-11-15 19:09
D 相真的少许爆光,暗一点close up 一点可能格调会好一点。

前级能够拍住ARC REF 5SE, 好像好厉害啵 ! 而 ...

只係小品拍得住啫, 始終ARC Ref5se都係一代機皇, 有好多細節及動態都贏好多呢。

不過我真心覺得佢份前級真係唔錯
回復

stylux 發表於 2017-11-15 19:09

前级能够拍住ARC REF 5SE, 好像好厉害啵 ! 而 ...

多謝指教, 下次會收多一點光圈
回復

加埋隻LS50 wireless, total 3皮搞掂
除左黑膠, 玩晒CD 同 CAS, 又唔阻位, 對初玩hifi已經唔錯
回復

供電部份, 廠方有無得改善, 好難接受這種設計
回復

15k 有折都過10k 吧,感覺個 look .唔直,可能聲好補返吧。
回復

BlueAuraV30 發表於 2017-11-16 09:50
加埋隻LS50 wireless, total 3皮搞掂
除左黑膠, 玩晒CD 同 CAS, 又唔阻位, 對初玩hifi已經唔錯 ...

絕對贊同
回復

t1174 發表於 2017-11-16 10:59
15k 有折都過10k 吧,感覺個 look .唔直,可能聲好補返吧。

細細部係香港的特色呢
回復

Kastena 發表於 2017-11-16 10:38
供電部份, 廠方有無得改善, 好難接受這種設計

Lps幫到你
回復

喱個係新興玩法, 定係原本設計概念係噤? 要用家另購 LPS?

感覺好似水貨機, 電壓不適合, 不能改火牛, 要成隻換走或者外置變壓火牛

唔好理改完 / 加完後係好聲左定差左, 但聲底肯定有改變, 之後唔啱口味咪大獲

我意思係, 供電火牛不如直接放埋向機箱內, 唔好畀人見到, 唔使煩

或者廠方另外再出多一部機供電, 原裝一套過, 用家之後想加咩, 換咩係佢自己既事

明明係吸引, 但睇到個供電就嚇怕左
回復

我寧願外置lps。可豐險又人地玩
回復

wleung712000 發表於 2017-11-17 22:32
我寧願外置lps。可豐險又人地玩

咁又係喎.
回復

How many people will buy this, at this price point? Esp. without proper power supply.
HighEnd精神?, 平民價錢? come on dear.. Look at one of its rival:

評分

查看全部評分

回復

tsqaure 發表於 2017-11-17 23:10
How many people will buy this, at this price point? Esp. without proper power supply.
HighEnd精神?,  ...

‘請問係咩機?
回復