新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8848|回復: 6

[DIY 線材] 做USB地線

各位師兄,早晨!想做條USB地線,想知條銀線係咪只需銲接在如圖的金屬殼的位置上,
而不需要銲在USB四針的第4針位置上?

冇記錯係最右個洞係ground
回復

malretep 發表於 2017-11-12 15:43
冇記錯係最右個洞係ground

師兄,如我只是做地線接駁電腦跟地盒,
咁條銀線係咪一定要銲在最右個ground洞處呢?

回復

KKU 發表於 2017-11-12 17:17
師兄,如我只是做地線接駁電腦跟地盒,
咁條銀線係咪一定要銲在最右個ground洞處呢?
                   ...

係!但係我冇接電腦.我只接nas.(用條幼銅線接NAS個支架粒螺絲,另一面係NAS個尾開個洞仔.再加個喇叭插)咁就方便換唔同地線.之前都有用usb做地線接NAS,但效果冇我加喇叭插咁直接.
你電腦係notebook、還是枱機.如果係枱機可以好似我咁玩.
回復

malretep 發表於 2017-11-12 19:10
係!但係我冇接電腦.我只接nas.(用條幼銅線接NAS個支架粒螺絲,另一面係NAS個尾開個洞仔.再加個喇叭插)咁就 ...

係台機,相信你呢個方去都很好,可以一試。但現在我最想知制作USB地線,
條銀線銲接在那個位置上
回復

KKU 發表於 2017-11-12 22:00
係台機,相信你呢個方去都很好,可以一試。但現在我最想知制作USB地線,
條銀線銲接在那個位置上{:1_692: ...

usb的話上面圖個GND啦!如果再想好D就枱機内安裝harddisk的螺絲位接地線!(用電表確認通不通地)
回復

malretep 發表於 2017-11-12 23:45
usb的話上面圖個GND啦!如果再想好D就枱機内安裝harddisk的螺絲位接地線!(用電表確認通不通地) ...

非常感謝師兄提點!立即試試
回復