新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5450|回復: 19

[市場動態] 全新ADAM A7X黑鋼琴木特別版已到GURU

獲獎無數的 Adam A7X 在2015年推出Cherry 木限量版於短時間內全部售清。今年德國廠家特為香港用家推出黑鋼琴木特別版,只有小量数目,並只有在Guru 陳列室及指定門市出售。

IMG-20171117-WA0005.jpg IMG-20171117-WA0004.jpg IMG-20171117-WA0006.jpg IMG-20171117-WA0007.jpg

評分

查看全部評分

雖然我今日唔係睇住佢開箱,但我相信我係親身第一個試聽呢對靚得過份,又內力深厚嘅Adam A7X 鋼琴黑喇叭嘅。 一直都想試下adam有源喇叭嘅威力,上個禮拜 就膽粗粗同alan聯絡想試A7X呢對喇叭, 點知alan話斷曬貨, 只有新番限量100對嘅鋼琴黑面, 佢好好人話如果你想試,就新開箱一對比我試。 所以今朝早就上咗去試。二個字形容'勁掂'。 今晚再畀包膠大家。

評分

查看全部評分

回復

wildmanhk 發表於 2017-11-17 18:23
雖然我今日唔係睇住佢開箱,但我相信我係親身第一個試聽呢對靚得過份,又內力深厚嘅Adam A7X 鋼琴黑喇叭嘅 ...

原來真係你...ALAN今日已WSA左我了...哈哈.
回復

racewong 發表於 2017-11-17 18:55
原來真係你...ALAN今日已WSA左我了...哈哈.

打住你旗號皿處混吉
回復

ching, how much?
回復

wildmanhk 發表於 2017-11-17 19:21
打住你旗號皿處混吉

自己友, 早D同我講聲丫嘛. 起碼有得送鑵COFFEE. 哈哈.
回復

racewong 發表於 2017-11-17 21:45
自己友, 早D同我講聲丫嘛. 起碼有得送鑵COFFEE. 哈哈.

下次一定早響
回復

普通版約13k, 鋼琴黑加多約4K,話識鎗王送咖啡一大罐

評分

查看全部評分

回復

wildmanhk 發表於 2017-11-17 22:06
普通版約13k, 鋼琴黑加多約4K,話識鎗王送咖啡一大罐

咁我要叫ALAN入多幾箱COFFEE先得喎. 哈哈.
回復

racewong 發表於 2017-11-17 22:38
咁我要叫ALAN入多幾箱COFFEE先得喎. 哈哈.

對喇叭咁正大把人排隊試,我諗佢真係入定幾箱咖啡好啲。
回復

試聽初感

今日戰戰兢兢咁上去試呢對喇叭,上去之前一早做曬功課對佢嘅資料都有一定了解,亦有一定嘅期望。上到去未試已經畀佢嘅外貌吸引咗。鋼琴黑外面真係好靚,拋光打磨落足心機,敲落去好沉實,結構非常紮實,一貫德國人辦事的作風。二話不說alan哥就招呼我坐低立刻攞出我帶去佢嘅碟試聽。

等我介紹下現場環境先,現場約13呎闊約20呎長多,喇叭嚟離後牆約6尺側牆約3尺多。兩隻喇叭箱距約7呎多與我相佢約8呎多。梳化後約有6尺。唱盤盤CEC好似係TL5加解碼但無升頻44.1用XLR直出喇叭,喇叭亦冇作任何EQ的設罝。首先我就用2015原音精選嘅sa-cd試聽。

首先聽張學友怎麼捨得你,張學友聽到佢嘅唱功好似特別有感情感,聲音結像清澈完全離箱隱形,好似張學友企喺你面前唱一樣。的Eva Cassidy的 Fields of Gold令我置身現場一樣,所有現場嘅弱音都好清楚咁聽得到甚至可以好清楚辨別位置,真係不愧為專業監聽喇叭。 Leonard Bernstein Sunrise From Also Sprach Zarathustra 同Tsuyoshi Yamamoto Trio的What A Wonderful World ,趙聰的春江花月夜,無論喺聲音嘅密度質感速度下潛力都有極高嘅演出水平,牛肋的伸廷力你可以在8尺外感受到,我相信同佢嘅設計低頻出氣孔在前方係有直接嘅關係,呢個設計亦都極方便擺位,好適合香港狹窄嘅家居環境同錄音室用。
Moipei Quartet 的Country Roads 好有開揚光彩的3D感,唇形同口水聲好傳神,活形活現。而基本上你嘅cd碟同播放器畀乜佢,佢就可以將所有嘅細節表露無遺。

我覺得佢特別強項嘅位就係聽live,Jazz 同Rock呢類樂曲,我聽太極最新嗰隻Rock the Ballad 嘅時候都不其然全身跟隨太極樂隊嘅演出坐喺度四圍郁,佢嘅演繹將我完全融合到去太極嘅演出當中。

音響技術35週年紀念UHQCD 小剛演出的情人的眼淚,顯得格外憂怨傷感傳神。如果你要我搵一對差唔多表現的喇叭比較,我會話係德國另一個E牌子嗰對4X3咁,但低頻嘅速度同伸延力甚至比7仔強同清澈。但大家不要忘記呢對Adam A7X係書架speaker。以上純屬個人聽感不同意勿插,亦非賣廣告。眨下眼一個鐘頭15分鐘就過咗,如果唔係趕住返工真係有排聽。唔講唔知原來香港所有嘅電視台都係用緊佢,再加上五年原廠保養真係不得了。雖然佢可以用rca接駁但係alan哥強調XLR part料係好好多㗎,至於價錢就睇下你嘅牙力喇。至於我有無幫襯就.........................!大家真係不妨約Alan試下,鎗王話識佢有罐咖啡送。

A7X Piano Black

A7X Piano Black
2015 sacd.jpg

評分

查看全部評分

回復

Made in China or Made in Germany?
回復

無留意但圖中相片係Desiged and Developed by Adam Audio Berlin Germany。無寫made in 邊度。但這個價位有呢個質數我個人收貨有餘。就算MIC都焦所謂
回復

張東尼@FB 發表於 2017-11-18 07:24
Made in China or Made in Germany?

ADAM全線都係MADE IN GERMANY

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2017-11-18 11:50
ADAM全線都係MADE IN GERMANY

真係超超超值,大家快啲去試下喇 ,真係手快有手慢冇
回復

wildmanhk 發表於 2017-11-18 12:21
真係超超超值,大家快啲去試下喇 ,真係手快有手慢冇

比你買晒?
回復

我都想
回復

ching, "Guru陳列室address"? thx.
回復

dennis88 發表於 2017-11-18 18:08
ching, "Guru陳列室address"? thx.

Google search Guru acoustic.
回復

呢個價位,真係冇得輸!
回復