新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10052|回復: 23

[請教] Yamaha

又要請教各位C兄 小弟終入了y記1070 但睇atmos碟 效果似沒有 機面display也冇atmos字形 是否正常或小弟set錯 我用fh當天花喇叭及settings已set5.1.2但沒有效果 又煩有經驗C兄解答
咁隻喇叭有冇聲先?
回復

咁隻喇叭有冇聲先?

全部有聲 用Atmos碟和dtsx碟試過晒 機面冇顯示 效果亦不明顯 已加大db試
回復

tfortest 發表於 2017-11-18 19:05
咁隻喇叭有冇聲先?

全部有聲 用Atmos碟和dtsx碟試過晒 機面冇顯示 效果亦不明顯 已加大db試 ...

咁冇顯示Atmos睇戲吾會有聲㗎喎,有冇做auto setup?
回復

咁冇顯示Atmos睇戲吾會有聲㗎喎,有冇做auto setup?

已揾到原因 可顯示Atmos dtsx但效果仍不明顯 auto setup做了再手動調較過 特別加大fh喇叭db 只是仍不明顯 試atmos碟最明顯就係747段聲
回復

咁你明白點解我之前咁講啦 IMG_2361.PNG
回復

設計冇理由差到幾乎冇效果卦?再研究下先
回復

tfortest 發表於 2017-11-18 22:49
設計冇理由差到幾乎冇效果卦?再研究下先

試下加多對上後喇叭連貫性會好好多, 但始終冇天花聲道的效果好
回復

Sorry 睇錯咗1070是5.1.2
回復

一言難盡,好多設定可以逐個教下找最合心水的設定,或找hiendy影音特工上開做個家訪攪攪佢喇
回復

wildmanhk 發表於 2017-11-19 02:00
一言難盡,好多設定可以逐個教下找最合心水的設定,或找hiendy影音特工上開做個家訪攪攪佢喇 ...

謝C兄解答先 自己玩多幾次先 順便摸熟部機
回復

tfortest 發表於 2017-11-19 02:09
謝C兄解答先 自己玩多幾次先 順便摸熟部機

yes
回復

多D睇說明書,一步一步試就得
回復

終於裝了天花喇叭 用straight mode睇戲冇問題 但係用DSP x atmos就怪怪的 天花出人聲 係咪我又set錯或atmos和dtsx只可用straight mode呢?
回復

tfortest 發表於 2017-11-24 23:12
終於裝了天花喇叭 用straight mode睇戲冇問題 但係用DSP x atmos就怪怪的 天花出人聲 係咪我又set錯或atmos ...

有時天花出effect係正常嘅,除非係好似中置咁出人聲。
回復

有時天花出effect係正常嘅,除非係好似中置咁出人聲
就係出人聲 不論咩類型碟 只要加埋Dsp一齊用就出埋人聲係天花喇叭我已打去通利問 但今日冇人覆
回復

tfortest 發表於 2017-11-25 22:40
就係出人聲 不論咩類型碟 只要加埋Dsp一齊用就出埋人聲 ...

DSP係好多玩法,多到
回復

tfortest 發表於 2017-11-25 22:40
就係出人聲 不論咩類型碟 只要加埋Dsp一齊用就出埋人聲 ...

照你咁講,你對天花喇叭應該係出咗Front Presence聲音,可能設定上搞錯咗...
回復

照你咁講,你對天花喇叭應該係出咗Front Presence聲音,可能設定上搞錯咗...

冇錯 就係吾知Set錯乜?睇説明書又眼矇曚
回復

tfortest 發表於 2017-11-26 10:08

冇錯 就係吾知Set錯乜?睇説明 ...

不用Dsp mode睇鴨毛無問題,如獨立用DsP玩5.1係會模礙天空聲道的,試下將front presense spk setting 去overhead睇下有無唔同,或衹用一種surround mode。個人覺得太多虙礙聲效會好假咁,音效不用所有都用,用最好那個就好。Y仔的amp在未有新多surround mode時的確係多嘢玩的,但現今三大surround mode咁好Dsp 好似多餘咗咁,上述個人意見不喜勿插。
回復