新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: jeansky

[請教] 有冇暖聲有分析力同軸線o既散線推

唔同廠出的線,用在模擬/數碼,都會有唔同聲,Tara Lab的有Tara Lab聲,Venture 線就Venture聲。
回復

hksarac 發表於 2017-11-20 17:53
唔同廠出的線,用在模擬/數碼,都會有唔同聲,Tara Lab的有Tara Lab聲,Venture 線就Venture聲。 ...

整條duelund AES 玩下都好喎
回復

hksarac 發表於 2017-11-20 17:53
唔同廠出的線,用在模擬/數碼,都會有唔同聲,Tara Lab的有Tara Lab聲,Venture 線就Venture聲。 ...

我最近好buy Viard條clock cable
回復

dekiller 發表於 2017-11-20 17:04
冇人话一定係75ohm。我只是提醒容错只是dac的纠正而改变声音,非线材直接功勞。 ...

唔洗「人話」,有工業規格
回復

係,只有好少數會用 75ohm
回復

hksarac 發表於 2017-11-20 15:39
點解唔得,我造咗條平衡線,唔使屏敝網的,D聲殺死人。V3仲可以做喇叭線,不過好貴1800/m,hiendy有師兄 ...

係可以! 線唔一定75ohm 標準才可做coaxial cable!有D線本身唔係同軸線,係RCA 訊號線,但用來做coaxial cable效果俾本身做訊号線更稱職! 所以乜都係試出來!
回復

過馬路可以 -
1)唔睇燈
2)睇燈
適隨尊便, 後果自負.

評分

查看全部評分

回復

jeansky 發表於 2017-11-20 19:13
整條duelund AES 玩下都好喎

Ching Duelund口啤好好。好多DIY師兄都樂於採用。AES/EBU係110omh 用平衝頭比較
容易安裝Duelund呢類線。但小心有機會lock唔到部DAC個clock就冇聲出。不過DIY係樂趣。
輸入阻抗唔使估估吓。check吓你部DAC Manual 睇吓個spec.就知BNC又好。RCA又好要用幾多omh嘅線。
回復

RasRick 發表於 2017-11-20 21:00
Ching Duelund口啤好好。好多DIY師兄都樂於採用。AES/EBU係110omh 用平衝頭比較
容易安裝Duelund呢類線。 ...

如果到時唔得   再買多1條轉做RCA 都掂   
回復

saltman 發表於 2017-11-20 19:48
過馬路可以 -
1)唔睇燈
2)睇燈

說得好。唔睇燈D交通可以多抄牌,多D收入
回復

AS881 發表於 2017-11-20 19:41
係可以! 線唔一定75ohm 標準才可做coaxial cable!有D線本身唔係同軸線,係RCA 訊號線,但用來做coaxial ca ...

Coaxial 一定係 75ohm,AES 一定係 110ohm,普通信號線當 digital 線用好聲啲,只係代表條信號線設計失敗又咁啱你符碌中,唔代表非 75ohm 一定可以當 coaxial
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-11-21 11:43
Coaxial 一定係 75ohm,AES 一定係 110ohm,普通信號線當 digital 線用好聲啲,只係代表條信號線設計失敗 ...

如果唔係75 或110ohm,  用唔用到都係靠撞彩?
回復

以前電視/FM收音機天線一定標榜是75ohms 自從 出了發燒訊號線,又1芯,2芯,3芯一網,都已經無這回事了,只標榜幾多N。
回復

師兄放心, 就算唔跟規格加如果無焊錯的話,實有聲出的!

可能更合師兄口味添

因為一般家用音響產品數碼輸出部份不會很大, 所以不會燒機的

但是如果你玩過無線電對講機, 你就知道後果有幾嚴重啦

回復

75ohm 係確保impedance matching, 否則有訊號反射和失真。是 microwave theory
回復

wleung712000 發表於 2017-11-21 13:46
75ohm 係確保impedance matching, 否則有訊號反射和失真。是 microwave theory

然后制造更多JITTER,然后DAC改錯。
回復

dekiller 發表於 2017-11-21 14:16
然后制造更多JITTER,然后DAC改錯。

係因為改錯而產生 jitter,唔係因為有 jitter 所以要進行改錯
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-11-21 15:44
係因為改錯而產生 jitter,唔係因為有 jitter 所以要進行改錯

你们有MP-501可以試用嗎?剛剛介紹朋友看這部機。
回復

dekiller 發表於 2017-11-21 18:04
你们有MP-501可以試用嗎?剛剛介紹朋友看這部機。

有,不過要俾啲時間我抬上架駁線,同埋我得 KT120,冇 KT150
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-11-21 18:18
有,不過要俾啲時間我抬上架駁線,同埋我得 KT120,冇 KT150

有就好。
回復