新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 24237|回復: 78

[官方測試報告] Optoma ZU658 4K 鐳射投影機 閃耀登場 !!

Zu658.bmp
早在三個多月前,來自台灣的Optoma推出UHD60投影機,以二萬元不到的身價打入4K大畫面市場(價格已包括MagicTV MTV9000D一部),眾玩家都引頸已待,其後更牽起一輪換機潮,一時間賣過斷市。百事佬幸運地向代理借得一部回家中作測試,性價比之高還差點兒也把持不住據為己有,可惜銀行存款不爭氣,只好望門興嘆。在還機之時,代理表示年尾將有一部以鐳射技術為光源的機王襲港,價錢還會是相當吸引,百事佬登時心如鹿撞,靜候代理的好消息。

(蔗渣價錢、燒鵝享受 OPTOMA UHD60投影機測試報告)

評分

查看全部評分

DSC_6030.JPG 香港Optoma名為ZU658的4K鐳射投影機,上星期四代理終於安排了一部Demo機給百事佬,唯交收時奉上了一句:「一個星期內要交還,因有其他媒體需要借用」Oh no!百事佬又驚又喜,「喜」的是百事佬為首一兩位借用到此機的媒體,「驚」的當然是要速戰速決啦!時不宜遲,立即聯絡Chris版主前來調校。

DSC_6107.JPG 從紙箱中取出是部黑色外殼的ZU658,上方為反光面,專業中帶點貴氣。機身大小與同廠UHD60/65相近,唯獨機身厚了少許,用家想升級絕無難度。ZU658鏡頭兩旁全是密封設計,可大大減低漏光的可能性。其他如開關掣、端子輸入、鏡頭上下移動按鈕等等都與UHD60/65同出一轍。在技術上,換上了鐳射光源的ZU658,在對比度、亮度、以至壽命都有大大提升,對比度達2,200,000:1,比UHD65高出十萬,更比UHD60高出十二萬之多,怪不得畫面立體感可遠遠拋離。亮度方面,高出800流明亦有助投出更大而更有力的畫面,就以筆者家中的120寸投影幕為例,3000流明度輕易過關,相信投射出200寸畫面也綽綽有餘。現時不少影音愛好者,除了使用投影機看電影之餘,也會用來打遊戲機,甚至當作電視觀看,燈泡的壽命很自然是他們購買投影機時重要考慮的一部份。ZU658燈泡壽命可長達20,000小時,就算一家四口,日夜不停播放,也可用上兩年多。小數怕長計,換燈泡錢也慳了不少呢!

MENU.jpg 控制台及鏡頭移動收藏在機頂活門內,令機身更一體化

DSC_6113.JPG 開關掣設於機身右邊

DSC_6097.JPG 鏡頭未有用上自動開關,如掛天花的用家保養鏡頭時有點不便

星期一晚,Chris一如以往背著調校工具來到舍下,電腦、調校儀器、腳架、USB手指,不消一會已經開始調校,手勢之純熟完全盡顯大師級風範,還吸引了一名會員慕名而來跟Chris學習。

好了!經過Chris的一番努力,終於完成了繁複的調校工序,但看過以下的畫面,可以肯定Chris的付出是沒有白費!不過Chris提醒大家,這數據是參照百事佬的家居環境而設,幾可肯定不能套用在所有用家身上,因為投影距離、尺寸、幕料、家居遮光及反光情況等等都存在很多變數,影響可是差之毫釐,謬以千里。

是時候看看ZU658的真正實力,百事佬準備了四張UHD 4K碟作示範讓大家了解清楚 DSC_6086.JPG

War for the Planet of the Apes

Guardians of the Galaxy 2

King Arthur

Fast & Furious 8

無論光位、暗位、色彩、層次,都充分表現出ZU658的身價,不論是猩猩的毛髮、女皇的金光、士兵的盔甲和車輛的金屬感,通通都難不到ZU658,透過HDR10技術將畫面顯得更加寬廣、飽和的色彩範圍呈現、及更富層次的黑色調、與更明亮的白色調表現,能夠突顯畫面的色彩景深、細節與層次感欣賞到更多的明亮與暗部細節、與更飽和豐富的色彩呈現,景深之大更有如戴上被動式眼鏡觀看3D電影一樣,色彩之廣比現場收看更豐富。ZU658由於為DLP設計,「彩虹現象」可謂無可避免,不過筆者和幾位曾同場觀看的會員,都彷彿忘記了這一點,將目光專注在畫面之中。特別點提,Chris建議準用家將「PureMotion」設定為「2」,將移動拖尾的情況減低,能將畫面流暢度達更皆的表現。

ZU658觀看Blu-ray的表現又怎樣呢?兩位席間的會員在不知情的情況下,百事佬將「Fast & Furious 8」Blu-ray碟放進Cambridge Audio CXUHD 播放,看畢竟然沒有一個發現是Blu-ray影像,可想而知效果是如何了得呢!

評分

查看全部評分

回復

雷射投影機來勢洶洶, 無論對比度, 光度同壽命都完勝燈泡, 未來燈泡應該會淡出市場.

評分

查看全部評分

回復

pepsiman 發表於 2017-11-20 11:35
香港Optoma名為ZU658的4K鐳射投影機,上星期四代理終於安排了一部Demo機給百事佬,唯交收時奉上了一句:「 ...

全港第一份測試報告!百事佬好嘢!畫面好靚! 自己睇過未調校畫面已經中咗毒,我覺得性價比十分十分高! 可惜機身無白色,我放天花中間,好難說服大人畀佢入屋.....

評分

查看全部評分

回復

雷射投影機加DLP真係冇得輸,加上呢個價真係好吸引

評分

查看全部評分

回復

ballgor 發表於 2017-11-20 17:02
全港第一份測試報告!百事佬好嘢!畫面好靚! 自己睇過未調校畫面已經中咗毒,我覺得性價比十分 ...

套個UHD60個殻落去咪得囉...
回復

banjo 發表於 2017-11-20 13:28
雷射投影機來勢洶洶, 無論對比度, 光度同壽命都完勝燈泡, 未來燈泡應該會淡出市場. ...

呢個世界科技一日千里,話唔埋轉頭LCD又走D新技術出嚟呢...
回復

wildmanhk 發表於 2017-11-20 17:24

準備好出手未...
回復

莫財
回復

pepsiman 發表於 2017-11-20 18:27
套個UHD60個殻落去咪得囉...

如果可以訂做,我扑搥
回復

ballgor 發表於 2017-11-21 11:11
如果可以訂做,我扑搥

Ballgor, 可整個天花吊架,白色木板or膠板向下,投影機放於架上,望上天花唔覺眼
回復

Gary33 發表於 2017-11-21 11:27
Ballgor, 可整個天花吊架,白色木板or膠板向下,投影機放於架上,望上天花唔覺眼  ...

一早問咗太座..... 話時話(打蛇隨棍上)有冇機會上你度睇吓JVC畫汁?
回復

ballgor 發表於 2017-11-21 13:20
一早問咗太座.....   話時話(打蛇隨棍上)有冇機會上你度睇吓JVC畫汁?{:5_ ...

當然可以啦,我多數星期六下午才得閒,就到時間再PM你。
回復

Gary33 發表於 2017-11-21 13:56

抆衫尾上來得唔得

評分

查看全部評分

回復

十分感激!check PM我發個電話畀你可Whatsapp我!
回復

chhanthony 發表於 2017-11-21 16:04
抆衫尾上來得唔得

雖然唔係我給事,希望都可以見到你,我又可以學吓嘢!

評分

查看全部評分

回復

wildmanhk 發表於 2017-11-20 17:24

請問幾錢?可否pm小分弟
回復

請問係咪有齊水平同垂直 lens-shift 呢? 係就

同埋可唔可以報埋價?
回復

受埋我玩得唔得先...
回復

chhanthony 發表於 2017-11-21 16:04
抆衫尾上來得唔得

當然可以啊,但我係套機一般野又唔識set, 驚失禮人
回復