新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4971|回復: 24

[分享] 多謝騰訊比機會我upgrade全套系統,想請教各位大大意見

近來多得騰訊加持,有機會比小弟upgrade套機,筆直大概30-35個。
自己有以下想法。

speaker
大概8-10萬
考慮中
中小形坐地
B&W, PMC, 二手KHARMA, WILSON

Network player + 前後級
大概20萬左右
沒有特定品牌,不過喜歡暖厚高密度的組合。
主要聽JAZZ和人聲為主

留翻大概3-5萬買補品線材,當中包括買一部電處。

想睇下各路大大有沒有什麼可以建議小弟。

恭喜晒師兄!!
Speaker: Volent VL3.5  ~$85K
回復

Upgarde? 咁你用緊乜機? 有乜滿意或唔滿意? 想追求乜? (如分析力/低音)
我諗班高手師兄會更易答你。
回復

恭喜先啦甘升級特別靚聲

評分

查看全部評分

回復

CHING保重。
回復

恭喜MDee師兄
好善帽呀
回復

暖厚高密度的組合 + within 師兄你 budget:

Network Player: Cary Audio DMS-500

前級: McIntosh C2600
後級: McIntosh MC601 Mono Block

Speaker: B&W 804/803D3, Wilson Audio Sabrina

如果選擇 Wilson Audio Speaker, 可以用 Audio Research Amp 應該會更好
回復

玩 streamer 緊係去 Ben Sir 度吸下毒啦!

評分

查看全部評分

回復

主要聽JAZZ和人聲為主就要考慮吓金仔嘅A類後級,

配埋同廠前級中哂你聽要嘅(暖厚高密度的組合)
回復

恭喜曬師兄,"貴豐"前後級與喇叭一套西裝應該都唔錯,A類更加正
金仔&麥記都好掂
膽機Jadis都正
回復

hoyin13 發表於 2017-11-22 15:56

Network Player: Cary Audio DMS-500

師兄你對喇叭又揀好未?
回復

雖然我都用緊Wilson,但又幾鐘意簡單D配搭如:ATCSCM-50SLAT or 100SLAT(有源)十Bricasti M1(解碼前級)+Mac
回復

PhantomGTR 發表於 2017-11-22 23:08
師兄你對喇叭又揀好未?

Hello GTR 兄,我上個月買左 B&W 804D3 la, 個價實在太吸引!
回復

hoyin13 發表於 2017-11-23 10:38
Hello GTR 兄,我上個月買左 B&W 804D3 la, 個價實在太吸引!

ic, 恭喜晒!!
回復

hoyin13 發表於 2017-11-22 15:56

多謝甘多位CHING 意見。

我自己心目中都想買2600+601,搵日去阿二都試下先。
同埋會試下803 / 804,呢個組合其實都好common,我念唔會死錯人。
可能都會試下Magico S1。

Streamer 就未有定案, 自己好喜歡Aurender 個樣,不過要再夾一部DAC玩。可能位置又不夠。
Innous 都系自己考慮之選,仲有ESO N05......好多野試呀
回復

MDee 發表於 2017-11-23 16:30

如果以夾聲黎講, ESO Source + 老麥 Amp + B&W Speaker 呢個組合係好夾的, 當然要睇本身你岩唔岩呢隻聲底.

Streamer 而家非常多選擇, 要慢慢試, Aurender 當然非常高質素, 但價錢同樣地高
回復

建議喇叭可以留意Raiho X2或XT2, Magico S1 mk2。你用緊AP, 不如聽埋Avanti。
Amp是根據選好的喇叭着手。
訊源可以選高分析力及中性,用墊材調整聲音厚度及密度。
以上可能不適合(可能喇叭size太細)你的家居。
回復

MDee 發表於 2017-11-23 16:30

阿二有老麥試, 但就冇B&W
頂樓有B&W804d3(好似冇803d3), 但就冇老麥比你試
回復

上週6朋友拉我去聽左個人個show,聽到部二嫂 N01,好聲到不得了, 心思思想直上N01。有無Ching有comment呀?(好彩企鵝仔賣得早
回復

MDee 發表於 2017-12-6 22:05
上週6朋友拉我去聽左個人個show,聽到部二嫂 N01,好聲到不得了, 心思思想直上N01。有無Ching有comment呀 ...

我聽過N01, 真係好鬼毒. 依家D二嫂就係越黎越毒.
回復