新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5091|回復: 2

[官方測試報告] racewong report-美國風英國線?! Signal Project Andromeda

如果大家有留意SIGNAL PROJECT, 都知道依隻品牌的定位是定在最尖端的位置. 所以我介紹這條ANDROMEDA時, 我唔會用抵買, 超值...等等的字眼, 反而當我第一次聽到這條PC時, 我的感覺就是實淨, 連貫性.

由於SIGNAL PROJECT這個品牌在HIENDY已經出現左好多次, 所以我唔講太多佢公司啲野啦. 反冄我今天想講講我對這條SIGNAL PROJECT二佬的聽感. 因為佢的插頭係15A, 所以我可以試晒我部CD8 CDP, MSB DAC, PHONO.

不過睇報告之前, 我想比你地這條SIGNAL PROJECT二佬, ANDROMEDA的靚相先.

DSC_4305.JPG DSC_4303.JPG DSC_4310.JPG

測試使用的器材, 喇叭我使用了SPENDOR D7,

後級是BRYSTON 7BSSTC, 前級使用ARC REF5SE. CDP都係CD8.

而條ANDROMEDA就試插在CD8, MSB ANALOG DAC, 及DS AUDIO DS002 PHONO.

使用電源線比較係一條過晒期, 但我依然用緊既SHUNYATA PYTHON CX.

由於最近我都係聽黑膠為主, 所以講真我真係好耐無開CD機了. 先使用PYTHON CX RUN左一個鐘左右, 就坐定定咁聽左兩首歌. 再即刻換上SIGNAL PROJECT ANDROMEDA PC, 這ANDROMEDA給我的聽感係頂級貨式喎 , 最明顯係背景的寧靜度與分隔度, 線條實淨感絕對係頂級型號才能擁有的能耐.

之後再將條ANDROMEDA換入部MSB ANALOG DAC, 一路聽到去POP MUSIC, ANDROMEDA的最強個性出現了. 在低頻的量感與彈跳力, 強弱音的對比好鮮明, 節奏感好強好強.

最後, 就拎去部DS AUDIO DS002 PHONO, 今次的測試比較長時間, 因為我真係好鐘意部DS002, 這次有條咁頂級的電源線, 正好給我一個試盡佢既能耐. 之前試MSB ANALOG DAC時, 聽POP咁正, 我就拎左隻ADELEE 25黑膠黎測試. 聽首HELLO, 中段果下爆發力, 比我用緊既電源線更強. 之後再聽多首靜靜地既Million years ago. 超強質感配搭部DS002唱放簡直天仙配. 不過講真30K條PC已超出我BUDGET, 等我下次問線舖拎條平少少既SIGNAL PROJECT再試過先.

試完PHONO, 我可以清楚了解這條ANDROMEDA的特性強項. 以約三萬元級別的電源線來說, 這ANDROMEDA在寧靜度與量感做足功課, 絕對對得住佢既身價, 以一間英國線廠來說, 特性竟然有美國風格, 這大大超出我估計. 不過佢與一般美國線不同的是, ANDROMEDA有著更強的連貫性與音樂感. 尤其在氣氛凝造力方面令我著迷.  加上SIGNAL PROJECT的造功. 大家一定要多D留意這個品牌.

----- 完 -------

代理: 線舖

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... d=107860&extra=

評分

查看全部評分

回復

LuxmanFans 發表於 2017-12-5 22:49
謝謝鎗王報告, 我正使用SINGAL PROJECT三佬. 心思思想升級去攻頂.

多謝賞文, 話時話SIGNAL PROJECT應該好夾LUXMAN喎.
回復